Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #5 - PWM, serwomechanizmy, biblioteki

Komentator

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,

Mam pytanie o podłączenie serwa.

Dlaczego musieliśmy podłączyć je przez stabilizator i pin Vin?

Rozumiem, że nie możemy się podpiąć bezpośrednio pod piny Digital, bo mają one małą wydajność prądową, ale czy nie można byłoby się wpiąć bezpośrednio do pinu Power 5V?

Czy ten pin ma również jakieś ograniczenia prądowe, czy też ma taką samą wydajność jak Vin, tylko że jest za wewnętrznym stabilizatorem?

Treker, zrób o tym jakiś baner czy coś bo to setne takie pytanie.

ardek, Sprawa jest taka że linia 5V na Arduino jest dostarczana przez malutki stabilizator, jakieś 500mA wydajności.

Do tego serwa mają niemiły zwyczaj wytwarzania sporej ilości szumu na zasilaniu.

Szum to takie króciutkie skoki napięcia. Powoduje on bardzo nieprzyjemne efekty, szczególnie w czułych urządzeniach cyfrowych takich jak mikrokontrolery.

Dlatego właśnie najlepiej zasilać serwa z osobnego, dobrze filtrowanego źródła.

• Pomogłeś! 1

ardek, jest dokładnie tak jak pisze Chumanista. Zwróć uwagę na wszystkie moje ostrzeżenia w tekście o poprawnym filtrowaniu zasilania.

Chumanista, dzięki za pomoc - zapisuję ten temat i postaram się jakoś uwypuklić odpowiedź na to pytanie w tekście. Poobserwuję jednak najpierw, co będzie się działo dalej 🙂

Treker, może zrób jakiś post o szumie, z oscyloskopem i tak dalej?

W stylu pokazać co silnik robi z zasilaniem, pokazać jak wpływają na to kondensatory i tak dalej.

Bo co kilka dni jest coś typu "Zasilam silniki i mikrokontroler z tego samego stabilizatora, dlaczego nic nie działa?".

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Treker, wstyd się przyznać, ale cały kurs przerobiłem z zestawem z Botlandu 🙂

Tylko po prostu nie pomyślałem, że przecież stabilizator wewnętrzny w Arduino i zewnętrzny mogą się różnić dopuszczalnym natężeniem.

Jeszcze raz dzięki Panowie.

ardek, to nie chodzi tylko o różnice w wydajności. Po prostu zbyt słabe filtrowanie sprawia, że takie "mocne pociągnięcie" prądu przez silniki powoduje chwilowy spadek napięcia w całym układzie, który resetuje mikrokontroler. Nawet gdyby stabilizator w Arduino był super wydajny, to lepiej byłoby dodać osobny dla silników.

Witam

Mam problem przy tym zadaniu..

Wszystko podłączone..działało przez ok 1m..następnie servo przestało się kręcić...a tylko buczy (jak się ucho przyłoży)

Sprawdziłem i na pinach stabilizatora jest tylko ok 2V

Bez obciążenia servem - jest ok 4.8V.

Bateria nowa - daje niecałe 9V

Podłączenie bezpośrednio serva do 5V działa (tak tylko dla sprawdzenia to zrobiłem 🙂 )

Co może być przyczyną?

Stabilizator zarówno z kondensatorami jak i bez daje ok 4.8V bez podłączania serva..

tomeksa83, na których pinach stabilizatora masz ~2V. Wejściowych, czy wyjściowych? Bez podłączonego serwomechanizmu również masz tak niskie napięcie na wyjściu?

Raczej wymiany baterii..

Jakie napięcie jest wtedy na wejściu stabilizatora? Musi być co najmniej 6.5-7V by 7805 dobrze działał. Bateria 9V w żadnym wypadku nie powinna służyć do zasilania silników, serw itp rzeczy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.