Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Arduino - #5 - PWM, serwomechanizmy, biblioteki

Pomocna odpowiedź

Może ktoś udzieli pomocy.

Wydaje mi się że dobrze połączyłem a nawet nie drgnie.

Dziękuję

20151105_180651.thumb.jpg.dccdd45a9a77db5d52e32703424e729b.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Wynika że nie ma a dlaczego? Stabilizator walnięty?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

danmaz, sprawdź najpierw miernikiem jakie napięcie pojawia się na wejściu stabilizatora.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli na wejściu jest około 5V (w sensie mniej czy więcej?) to stabilizator właściwie nie działa. Dla tego stabilizatora różnica napięć wejściowych i wyjściowych powinno wynosić co najmniej 2V. Jeżeli napięcie wejściowe jest niższe niż 5V to jak stabilizator ma działać?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam 5V na wyjściu ale w serwo słychać tylko takie puknięcia

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

danmaz, to zdecyduj się - masz 5V na wejściu, czy wyjściu stabilizatora?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ogarnąłem i mam na wyjściu jest ok tylko to serwo pyka a nie kręci się

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

danmaz, możliwe, że Twoja bateria jest zbyt słaba. W zestawach do kursu dobrana została taka, która wystarcza do zasilenia silników. Może Twoja się nie nadaje. Przydałoby się spróbować innego (bardziej wydajnego) zasilania.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Włącz woltomierz równolegle do baterii i sprawdź jak się zachowuje bateria podczas takich pyknięć.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Pytanie z serii podstawowych - ale nie lubię iść dalej, gdy czegoś nie rozumiem.

Bateria, którą chcę zastosować w układzie pokazuje mi napięcie 9,06V.

Wyjścia 3.3 i 5V pokazują kolejno 3,29V i 5,00V czyli tak jak powinno być.

Niepokoi mnie jednak fakt, że Vin wskazuje w okolicach 7,35V.

Czy to normalne? Dlaczego tak się dzieje?

Płytka jest czysta, nic nie zostało podłączone. Nie ma żadnego programu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

fire45, u mnie było podobnie, więc spokojnie. Po pierwsze masz spadek napięcia na baterii po podłączeniu obciążenia (Ardzuino), dodatkowo po drodze jest tam dioda, która ma zabezpieczyć cały układ. Poszukaj w Internecie schematu ideowego Arduino Uno, powinno to rozwiać Twoje wątpliwości.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź. Jak wygląda sprawa jednoczesnego podłączenia baterii 9V i kabla USB?

Albo jakiegoś zasilacza 12V i kabla USB? Czy takie połączenie jest dozwolone i nic nie uszkodzi?

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...