Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #10 – podsumowanie, quiz

Pomocna odpowiedź

• 3 tygodnie później...
(edytowany)

Super sprawa! Kurs się podobał, był to mój prezent urodzinowy, żeby "pograć" w coś po pracy i przy okazji przypomnieć materiał ze studiów. Mam małą dygresję, że czułem jakby trochę "niedosyt teorii" (tranzystory MOSFET, a przy okazji J-FET), więc robiłem kurs oglądając równolegle kanał: "RS Elektronika" na YouTube. Z drugiej strony, możliwe mocne "teoretyzowanie" kursu mogło by kogoś zniechęcić, więc nie ma problemu, zawsze można samemu uzupełnić wiedzę...Będę polecał kurs znajomym. 

Edytowano przez Dmitry
  • Lubię! 1
Dnia 9.04.2025 o 18:21, bialask napisał:

Dzieki wielkie za kurs. Polecil mi go ... Chat GPT.

@bialask dziękuję za miłe słowa i sygnał, że trafiłeś tu przez ChatGTP - to cenna informacja. Dobrze wiedzieć, że nawet AI poleca kursy Forbota ❤️

@Dmitry witam na forum - cieszę się, że kurs Ci się podobał! Podczas tworzenia tej serii musieliśmy dość mocno ograniczać materiał, aby nie zanudzić części czytelników. Mam nadzieję, że materiał był dla Ciebie dobrym wstępem, a bardziej zaawansowane materiały zawsze uda się znaleźć w sieci 😉

• 2 miesiące później...

@Kamcio bardzo dziękuję za tak obszerną recenzję kursu. Cieszę się, że jesteś zadowolony 🙂 Pozostaje mi życzyć udanej dalszej nauki i kolejnych ciekawych eksperymentów z elektroniką w praktyce!

Witam. Jestem bardzo wdzięczny autorom za ten kurs. Co prawda miałem już wcześniej podstawową wiedzę dotyczącą obwodów, jednakże doświadczenie i wypróbowanie wszystkich elementów na płytce jest czymś zupełnie innym, a na studiach (studiuję Automatykę i Robotykę na PP) często czas robienia układów na płytce jest ograniczony nie tylko przez ramy czasowe zajęć, ale też zniecierpliwienie i poganianie prowadzących. Dzięki temu kursowi mogłem sam na spokojnie wszystko przećwiczyć i przyswajać materiał we własnym tempie. Na pewno zdobyta wiedza przyda się na studiach jak i w dalszej przyszłości, tym bardziej, że część materiałów nie jest w ogóle ujęta w programie studiów. W niedalekiej przyszłości z pewnością wypróbuję II część tego kursu oraz ten z Arduino. Zaczynam również naukę z uczeniem maszynowym, stąd też moja sugestia aby stworzyć kurs z tym związany, np. jak połączyć machine learning z RaspberryPi czy Arduino (TinyML). 

Bardzo polecam i pozdrawiam

• Lubię! 1

Kurs na pewno pomógł mi zrozumieć działanie elementów, podstawy tego co i jak łączyć. Uważam jednak że byłoby fajnie gdyby pojawiło się kilka dodatkowych przykładów do obliczeń i zbudowania, dla utrwalenia wiedzy. Wiem że elektroniką należy się bawić, aby ją poznawać, ale drobne nakierowanie myślę że też jest przydatne, co można by jeszcze zrobić, przed przejściem do kolejnego tematu.

No i wyniki się czasem u mnie nie zgadzały z przykładami, co wpędzało mnie w zakłopotanie, ale to wyłącznie wina zużywającej się baterii.

Wielkie dzięki za napisanie tego kursu, na dniach zabiorę się do kolejnych części.

• Lubię! 1

@Kurama witam na forum i dziękuję za recenzję kursu! Życzę udanych eksperymentów z drugą częścią kursu - tam jest więcej praktycznych zadań 🚀

• 1 miesiąc później...

Kurs zakończony - z przerwami 6 lat mi to zajęło 🤣.  A tak na serio to fajna sprawa na początek - wydaje mi się, że w liceum miałem na fizyce rozszerzonej więcej materiału, a jednak stąd faktycznie wyniosłem więcej i ta wiedza zostanie ze mną na dłużej. Myślę, że to dzięki ciągłemu zachęcaniu do sprawdzenia informacji w praktyce - super pomysł na edukowanie.

Do samego kursu chyba nie mam żadnych uwag - mogę się co najwyżej podzielić spostrzeżeniem, że precyzja jest w tej dziedzinie naprawdę ważna. Kilkukrotnie nie mogłem "pokonać" jakiegoś zadania praktycznego tylko dlatego, że jeden z kabelków nie wszedł w ten otwór płytki co trzeba.

Podsumowując, świetna robota Michał i Damian!

• Lubię! 2
  • 4 tygodnie później...
Dnia 7.09.2025 o 17:49, XKXKX napisał:

Kurs zakończony - z przerwami 6 lat mi to zajęło 🤣

@XKXKX gratulację, w takim razie mamy chyba rekord 😉 Cieszę się, że ostatecznie jednak się udało!

• 1 miesiąc później...

Kurs kupiłem, bo bardzo mnie elektronika interesowała, lecz nic o niej nie wiedziałem :P, na początku przeraziłem się jak zobaczyłem książkę i od razu zacząłem wątpić w moje umiejętności „zrozumienia”, tym bardziej że mam dopiero 14 lat. Temat za tematem i nim się obejrzałem byłem na samym końcu. I zrozumiałem :P. Chodź nie w 100% bo według końcowego testu w 86%, głównie potknąłem się na pytaniach związanych z tranzystorami (2 źle na 15 pytań). Możliwe że temat z nimi związany był niewystarczająco „zrozumiało” napisany, chodź wątpię w tą teorię, bo ten kurs jest raczej przeznaczony dla osób dorosłych, którzy mają lepiej rozbudowaną korę mózgową, a nie 14 latków którzy jeszcze dojrzewają i nie wszystko dobrze rozumieją :P. Tak czy ciach polecam, a jeżeli wątpisz, pomyśl - jeżeli jest to zrozumiałe dla 14 latka, dlaczego by nie dla mnie?

A więc polecam - nie przejmować się tranzystorami oczywiście :P

- - - - -

I jeszcze szybkie pytanko dla tych, co opinii nie szukają - jaki kurs mam wybrać jako następny? Ciągle skacze pomiędzy II poziomem a kursem podstaw Arduino i naprawdę nie wiem jaki wybrać!

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Hej!

Udało mi się ukończyć pierwszy kurs i jestem bardzo zadowolony z tego jak cały kurs przebiegł i z tego co udało mi się nauczyć. Zawsze miałem jakiś dziwny problem by zrozumieć różnicę i zależność między napięciem i natężeniem. Tym razem w końcu mi się udało i wszystko stało się o wiele bardziej jasne. Wydaje mi się, że nie tylko dzięki analogiom, ale także dzięki praktycznemu mierzeniu tego co dzieje się na płytce. W końcu też prawa Kirchhoffa mają dla mnie sens, szczególnie po eksperymentach z dzielnikiem napięcia.

W trakcie kursu starałem się robić wszystkie eksperymenty, na początku dokładnie odtwarzając układy przedstawione na zdjęciach, a z czasem samemu budując układy na podstawie przedstawionych schematów. Po przerobieniu rozdziałów oglądałem też filmy na kanale YT Forbota, które były takim trochę podsumowaniem tego czego nauczyłem się w danym rozdziale.

To co na pewno bardzo mi się podało w samym kursie to nacisk na eksperymenty, które są znacznie przyjemniejszym sposobem nauki niż samo wkuwanie suchej teorii, przynajmniej dla mnie. Fajnie było zobaczyć, że obliczenia zgadzają się z pomiarami miernikiem. Kurs robiłem z zakupionym zestawem i niewątpliwie to też miało duży wpływ na przyjemność płynącą z samego kursu, bo nie musiałem szukać elementów, wszystko było fajnie popakowane i gotowe do wykorzystania.

Jeśli miałbym jedną uwagę co do kursu, to przydałby się eksperyment z diodą LED gdzieś na samym początku, może w rozdziale z rezystorami. Zrobienie tego pierwszego prostego układu, gdzie coś się zapali, daję dużą satysfakcję i odciąganie tego w czasie jest trochę irytujące. Osobiście nie wytrzymałem i sam zrobiłem taki najprostszy układ z diodą LED po pierwszym rozdziale, by zaspokoić swoją ciekawość i przejść dalej nie myśląc ciągle o tym, kiedy zbuduję taki pierwszy działający układ.

W końcowym quizie udało mi się uzyskać 100%, co trochę mnie zaskoczyło, ale jedyne pytanie, gdzie nie miałem pewności dotyczyło filtra LC. Jedna rzecz, której też nie do końca zrozumiałem z samego kursu była na samym końcu i dotyczyła dodania diody przy cewce przekaźnika. Tutaj wydaje mi się, że przydał by się jakiś prosty eksperyment z diodą świecącą dla lepszego zobrazowania zjawiska.

Ostatecznie jednak, raz jeszcze powiem, że jestem bardzo zadowolony i przerobienie tego kursu to był strzał w dziesiątkę. Zdecydowanie bardzo dobry początek i na pewno na tym nie poprzestanę, bo jestem ciekaw tego co będzie w drugiej części podstaw elektroniki. Dzięki!

• Lubię! 2
Dnia 6.12.2025 o 23:09, blind napisał:

Udało mi się ukończyć pierwszy kurs i jestem bardzo zadowolony z tego jak cały kurs przebiegł i z tego co udało mi się nauczyć. Zawsze miałem jakiś dziwny problem by zrozumieć różnicę i zależność między napięciem i natężeniem. Tym razem w końcu mi się udało i wszystko stało się o wiele bardziej jasne.

Dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że kurs jest pomocny 🙂 Mam nadzieję, że drugim poziom kursu też Ci się spodoba!

• 1 miesiąc później...

Poznałem ten kurs podczas półkolonii z arduino. Na święta dostałem 3 części: kurs podstaw elektroniki I, kurs podstaw elektroniki II i kurs techniki cyfrowej. Pierwszy już przeszedłem. Jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystko jest jasno opisane, a praktyczne ćwiczenia pomagają przyswoić tą wiedzę. Teraz pora wziąć się za drugą część😀

Zastanawiam się tylko czemu mój przekaźnik działa, ale nie pstryka.

ocena kursu:⭐⭐⭐⭐⭐

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...