Skocz do zawartości

Jakie studia ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam 🙂

Od września będę (tak myślę 🙂 ) studentem AGH, tylko nie wiem jaki kierunek wybrać:

- elektronika

- mechatronika

- mechanika i budowa maszyn

Co polecacie ? Co odradzacie ? Po czym jest praca ? Po czym nie ma pracy ? Jakie zarobki ? Czy trudno sie utrzymac ?

bridzysta, ja to z dłuższej perspektywy odradzałbym całe studia 😃

Wybór na podstawie nazwy kierunku to duży błąd, wczytaj się w programy poszczególnych kierunków z danego przedmiotu i zobacz, co Cie interesuje najbardziej. Dobrze podpytać też starszych kolegów 🙂

ja to z dłuższej perspektywy odradzałbym całe studia

no może trochę za ostro ujęte 😃 ale prawda jest taka że bez papiera z uczelni to zarobków wielkich nie będzie. Prawda jest taka że taki papier w dzisiejszych czasach trzeba mieć najlepiej ze studiów technicznych. Studia pokazują kierunek i technologie z przed 50-ciu lat. No chyba, że się załapiesz do jakiejś Japońskiej szkoły, ale tam trzeba płacić i to sporo.

Jeżeli studia wybierasz wykorzystując głównie kryterium "Po czym jest praca, jakie zarobki" to nawet najbardziej wypasione studia nie pomogą.

Wybierz to, co Cię interesuje.

Ja na AGH nie studiuję, więc o tych konkretnie studiach nic nie napiszę, ale można powiedzieć, że generalnie mechatronika jest połączeniem dwóch pozostałych kierunków, które wymieniłeś. Oczywiście obarczone jest to tym, że na mchtr niektóre sprawy i zagadnienia są poruszane mniej dokładnie itd., no ale to sam musisz zdecydować co bardziej się przyda, co możesz zgłębić sam, a co jest wiedzą trudno dostępną/skomplikowaną i wymaga bezpośredniego wyjaśnienia na wykładach/zajęciach.

• 2 miesiące później...
Witam 🙂

Od września będę (tak myślę 🙂 ) studentem AGH, tylko nie wiem jaki kierunek wybrać:

- elektronika

- mechatronika

- mechanika i budowa maszyn

Co polecacie ? Co odradzacie ? Po czym jest praca ? Po czym nie ma pracy ? Jakie zarobki ? Czy trudno sie utrzymac ?

Najprędzej pracę chyba znajdziesz po elektronice. Chociaż teraz jak się nie ma znajomości to i dobre studia nie pomogą.

Chociaż teraz jak się nie ma znajomości to i dobre studia nie pomogą.

Nie wiem jak studia, ale umiejętności na pewno pomogą znaleźć pracę. Fakt faktem, że znajomości również, ale nie wiadomo jak długo w takiej pracy popracujesz jeśli nie masz odpowiednich umiejętności lub nie uczysz się wystarczająco szybko.

• 3 miesiące później...

A ja mam pytanie nie tyle o kierunek, bo to niekoniecznie związane z tematyką forum, ale bardziej o uczelnię - czy są tu może jacyś absolwenci uczelni Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku, Aleja Grunwaldzka 238A, Gdańsk i mogliby mi coś podpowiedzieć na temat tego czy warto się tam wybierać? Myślę o inżynierii zarządzania - może ktoś coś by wiedział konkretnie o tym jacy są wykładowcy i czy program rzeczywiście jest dobry?

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Najlepiej przy wyborze studiów, podpytać osoby które studiowały na danym kierunku na tej konkretnej uczelni. Takie informacje z pierwszej ręki będą najbardziej przydatne i obiektywne. Oczywiście wczytanie się w program studiów jest niezbędne.

• 2 miesiące później...

Ja pracuję jako automatyk na utrzymaniu ruchu w dużej międzynarodowej firmie, skończyłem automatykę i robotykę. Wielkich pieniędzy z takiej pracy nie ma chyba że poświęcisz życie osobiste i spędzisz kilka lat na walizkach uruchamiając roboty i maszyny. Z perspektywy czasu poleciłbym raczej informatykę i coś na pograniczu systemów embedded, programowania urządzeń mobilnych. Tam zarobki są o wiele lepsze, szczególnie jeśli dobrze czujesz się w językach obiektowych jak C#, JAVA itd. Co do znajomych którzy równolegle studiowali mechanikę i budowę maszyn to większość pracuje jako konstruktorzy i jeśli cenisz sobie jednostajną pracę za biurkiem czasem przez wiele lat przy jednej aplikacji to czemu nie 🙂. Tak czy siak Treker ma rację, liczą się głównie umiejętności które nabędziesz sam szkoły aktualnie poza kilkoma wyjątkami marnie przygotowują do zawodu....

ja mam znajomego po studiach z automatyki i robotyki, ma fajną pracę, projektuje maszyny do produkcji, zainteresowało mnie to i zaczynam rozglądać się za wymaganiami, jak wygląda edukacja, jakie przedmioty itp no i muszę odpowiedzieć sobie na pytanie czy tam rade?! 🙂

ja mam znajomego po studiach z automatyki i robotyki, ma fajną pracę, projektuje maszyny do produkcji, zainteresowało mnie to i zaczynam rozglądać się za wymaganiami, jak wygląda edukacja, jakie przedmioty itp no i muszę odpowiedzieć sobie na pytanie czy tam rade?! 🙂

Przede wszystkim mechanika pod każdą postacią, czyli dość skomplikowana fizyka jakby nie było. No i matematyka. To są podstawowe przedmioty na kierunkach inż, a na MBM szczególnie ważne.

• 1 miesiąc później...
Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...