Skocz do zawartości

Ktore Arduino wybrac

Pomocna odpowiedź

Podróbki Open Hardware. Dobre.

Tylko jak wykonujesz płytkę identyczną do oryginalnego Arduino oraz nakładasz zastrzeżone znaki towarowe, to już jest podróbka 🙂 Trzeba rozgraniczać czym jest open hardware, a czym zarabianie na oszustwie...

Chumanista, to co innego. Płytki, które kupiłem testowo wyglądają dokładnie jak oryginalne Arduino - nawet zrobiono je we Włoszech ponoć, a wysyłka prosto z Chin...

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Chumanista, no i ok 🙂 A ja mam takie, które są idealną kopią 1:1 i takich nie polecam, bo to zwyczajne okradanie twórców Arduino, Twoje są ok!

W pełni się zgadzam. No i mają dodatkową linię otworów przy żeńskich goldpinach, bardzo mi się to podoba. Zastanawia mnie dlaczego Arduino.cc zmienili dedykowany chip USB-UART na ATmegę 8. Może z powodu afery z fałszywkami FTDI?

Na sam początek najlepiej jest sobie wybrać arduino uno nie ma takich problemów niż z leonardo (jeśli będziesz się bawił siecią ethernet strony serwery itp.). Potem warto jest warto zainwestować w mini lub pro mini. Są małe, wymagają programatora ale w robotach mini sumo lub LF są idealne sam miałem mini (klon) w mini sumo jakoś nie narzekałem na arduino nawet przeciwnie byłem za, ponieważ ma wbudowany stabilizator, kwarc, kondzesatory. Do nauki wystarczy uno (klon) z sklepu telmal na allegro.

Do bawienia się sieciami to ja bym jednak polecił coś mocniejszego od Arduino. Albo coś dedykowanego do sieci, jak ESP8266, albo coś, na czym już działa Linux, jak na przykład VoCore, albo nawet Raspberry Pi.

Podłączanie shielda z obsługą sieci do Arduino to troche jak holowanie tira mopedem. Niby się da, ale procesor na tej drugiej płytce jest 100 mocniejszy, więc po co nam tam to Arduino?

Do bawienia się sieciami to ja bym jednak polecił coś mocniejszego od Arduino. Albo coś dedykowanego do sieci, jak ESP8266, albo coś, na czym już działa Linux, jak na przykład VoCore, albo nawet Raspberry Pi.

Podłączanie shielda z obsługą sieci do Arduino to troche jak holowanie tira mopedem. Niby się da, ale procesor na tej drugiej płytce jest 100 mocniejszy, więc po co nam tam to Arduino?

W sumie racja ARM jest mocniejszy niż AVR.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...