Skocz do zawartości

Ktore Arduino wybrac

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie!

Stawiam 1 kroki wiec zapytam zeby niepotrzebnie nie wydac pieniedzy i miec platforme lepsza do nauki jednoczesnie:

Chcialbym sobie kupic wloska Plyte Arduino, orginalna nie klona, zeby moc budowac proste uklady, nauczyc sie i potem sprobowac czegos bardziej skomplikowanego. Moim celem jest zbudowanie robota i zastosowanie ukladu do zaprojektowania automatyki w domu pobierajac dane z wiekszej il. czujnikow. Wiem, ze nie od razu Rzym zbudowano ale jestem zachwycony ta tematyka.

Waham sie pomiedzy 2 plytami:

1. Arduino UNO Rev3 na ATmega328 Analog In/Out 6/0

2. Arduino DUE AT91SAM3X8E Analog In/Out 12/2

Pierwsza roznica to oczywiscie roznica WE/WY cyfrowych oraz PWM na korzysc nr. 2

Kolejna to wystepowanie AN OUT w plytce DUE (2x) - czy zwracac na to uwage?

Nastepna to to ze roznia sie napieciem pracy 1. 5V a 2. 3,3V - jakie to ma znaczenie?

Numer 2 ma duzo szybciej taktowany procesor: 84 przeciwko 16 MHz

i Ostatnie: Numer 2 ma wiecej Pamieci.

Czy warto jest doplacic Za numer 2, i czy AN OUT mi sie przydadza?

Czy numer 2 jest tak samo kompatybilny z innymi peryferiami od Arduino jak nr 1?

A moze ktos zasugeruje jakas inna lepsza Plytke od Arduino?

Jak ktos ma cierpliwosc do tego posta to bede bardzo wdzieczny za pomoc

Zdecydowanie na początek bedzie lepsze UNO. Jest o wiele popularniejsze od DUE, przez co znajdziesz więcej materiałów. Poza tym nieprędko zaczniesz rzeczywiście potrzebować większej mocy obliczeniowej, no i mniejsza strata jak przypadkiem spalisz 🙂

Andre, może Ciebie zainteresuje:

Skuszony zdjęciem w ofercie, kupiłem ostatnio na AliExpress Mega 2560 R3. Cena przystępna i co ciekawe, przyszedł "Włoch", a nie jakaś "podróbka" 😃

Jestem bardzo dużym fanem płytek Pro Mini, originalnie zaprojektowanych przez Sparkfun, ale teraz produkowanych masowo właściwie przez wszystkich. Taka płytka ma w zasadzie wszystko to, co UNO (za wyjątkiem drugiego regulatora napięcia i wbudowanego USB), jest wielkości biletu tramwajowego, pasuje do breadboardów, a kupić się da poniżej dwóch dolarów za sztukę -- dzięki czemu nie żal mi jest zostawić płytki w starym projekcie i przez to nie muszę ciągle przekładać jej między projektami, no i spalenia się mniej boję.

Ma też oczywiście wady:

• * Brak wbudowanego portu USB oznacza, że trzeba je programować osobnym urządzeniem, które ten port USB ma -- jest to USB2TTL, który kosztuje drugie dwa dolary, wystarczy mieć jeden, a przydaje się też do wielu innych rzeczy.
  • * Brak drugiego regulatora napięcia oznacza, że mamy tylko jedno napięcie wyprowadzone na płytce, w zależności od wersji, albo 3.3V albo 5V (Arduino UNO ma oba). Więc musimy dobrać płytkę pod czujniki, jakich chcemy używać.
  • * Chińskie podróbki mają bardzo zróżnicowaną jakość, więc trzeba uważać co się zamawia.

Nie wydaje mi sie żeby wożono arduino z Włoch do Chin. Jakiś czas temu kupiłem na aliexpress u jednego sprzedawcy arudino UNO i MEGA. Paczka przyszła z Chin, MEGA ma napisa made in Italy i jako interfejsu USB-RS232 używa Atmegi16u2, za to UNO nie ma takiego napisu, używa taniej podróbki ft232 (ale działa bez problemów) i ma dodatkowo wyprowadzone I2C i USARTA.

A co do tych najtańszych arduino za 2$. Da się kupić wszystkie elementy za taką kwote z Chin, ale w Polsce sam procek bedzie droższy. Poza tym od razu mamy gotową najbardziej(?) skomplikowaną cześć PCB.

Harnas, Można kupić podróbki które są identyczne jak oryginały, a różnią się tylko detalami. Podam nawet link do strony gdzie opisano jak wykryć klona LINK

A co do tych Włoszech to może pośrednik chińczyka był 🙂

Podróbki Open Hardware. Dobre. Ogólnie uważam że całą ta krucjata "Płaćcie nam 5000% marży bo wszyscy inni podrabiają i przez to są źli i do niczego" w wykonaniu firmy Arduino to jakaś parodia tego czym powinien być ruch Open Source. Ale to tylko moja opinia.

Taa. Potrzebują grubej kasy na zaprojektowanie płytki z mikrokontrolerem, stabilizatorem liniowym i FT232, a nie, przepraszam ATMegą 8 do FT232 jest dla nich za drogi, trzeba oszczędzać, nie łatwo jest utrzymać "odpowiednie" marże. A no i garść goldpinów. I trochę elementów pasywnych. Zrobiłem płytkę do robota mającą kilkukrotnie więcej elementów w 2 dni. Więc nie widzę tego.

Taa. Potrzebują grubej kasy na zaprojektowanie płytki z mikrokontrolerem, stabilizatorem liniowym i FT232, a nie, przepraszam ATMegą 8 do FT232 jest dla nich za drogi, trzeba oszczędzać, nie łatwo jest utrzymać "odpowiednie" marże. A no i garść goldpinów. I trochę elementów pasywnych. Zrobiłem płytkę do robota mającą kilkukrotnie więcej elementów w 2 dni. Więc nie widzę tego.

Jak by im zrobienie każdej płytki zajmowało 2 dni, to dopiero by kosztowały! Niestety droga od skleconego domowym sumptem prototypu do niezawodnego i masowo produkowanego produktu jest długa i pracochłonna, o czym miał szansę przekonać się każdy, kto próbował taki produkt sprzedawać. Do tego koszty produkcji we Włoszech są odrobinę inne niż w Chinach. Nie zapominajmy też o rozwoju IDE i bibliotek, wszystkich książkach, dokumentacji, wsparciu technicznym oraz reklamacjach. Trochę to wszystko jednak kosztuje, jak się chce rozwijać społeczność, a nie tylko sprzedawać tanie płytki.

https://www.arduino.cc/en/Main/Products Trochę tego zaprojektowali, a poza tym niedawno był rozłam spowodowany propozycją przeniesienia produkcji do Chin LINK

Większość z tych produktów to są projekty Sparkfun, Adafruit i innych organizacji niepowiązanych bezpośrednio z Arduino. Owszem, są kompatybilne z Arduino, ale nie są przez nich produkowane i sprzedawane. Rozłam był spowodowany kłótnią o znak towarowy, przeniesienie produkcji do Chin to jego efekt.

Arduino wypuscilo na rynek plytke UNO R3 made in USA (dotychczas tylko Italy)

Koledzy z USA wytykaja jednak ze w porownaniu do wersji z Wloch:

'ICSP pins to programm Atmega16U2 aren’t assembled!! WTF!!??'

o co kaman? Jak to sie ma do wersji Wloskiej? Moze ktos bedzie wiedzial

Pozdrawia Zielony ; )

Andre

Andre, a jakie to ma znaczenie? Używasz tej płytki? I czego nie rozumiesz? Na płytce uno Atmega16U2 ma wyprowadzone złącze ISP do programowania. Na tej z ameryki takiego złącza nie ma. I tak nie będziesz tego potrzebował 😋.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...