Skocz do zawartości

Jak zamówić darmowe płytki drukowane z Chin.

Pomocna odpowiedź

mosi2, myślę, że w moim przypadku mogli się przerazić nalotu ludzi, którzy chcą darmowych płytek. Powiedziałem im, że prowadzę Forbota i chce napisać ogłoszenie na ten temat, ale potrzebuje kilka szczegółów... Może nie szukają takiej reklamy?

To prawdopodobne. Napisali mi że program się skończył, ale strona o nim wciąż jest online. Można próbować, a jak nie to normalna cena też jest akceptowalna. Wciąż taniej niż w Polsce 😉

Darmowe PCB dla studentów dalej są dostępne. Akurat dzisiaj złożyłem zamówienie na 10 niewielkich PCB, płacąc jedynie za koszt wysyłki 8$ + 1$ prowizja Paypal. W trakcie składania zamówienia postępowałem dokładnie tak jak napisał to Chumanista w 1 poście.

• 3 lat(a) później...

A czy ktoś z Was zamawiał u nich płytki PCB odpłatnie? Jeśli tak, to ile wynosił koszt płytek i jakich atrybutów one dotyczyły (tzn. rozmiar, ile sztuk, jedno czy dwustronna, z/bez przelotek, z/ bez solder maski itd.) 

Dnia 20.09.2018 o 16:17, InteliSense napisał:

Rozumiem, ale jakoś tak tanio wychodzi z obliczeń kalkulatora, ale jeśli tak jest to OK.

Jest tanio i faktycznie ceny z kalkulatora są prawdziwe. Często droższa jest dostawa od samej produkcji, ale i tak wychodzi taniej niż zlecanie produkcji w Polsce.

(edytowany)

Tylko należy uważać. Zazwyczaj ta tania cena jest tylko dla "domyślnej" konfiguracji, którą sprawdzają serwisy w rodzaju pcbshopper. Wystarczy zmienić jedną mała rzecz żeby dostać zupełnie inną cenę. Zdarzają się też inne sztuczki, na przykład jlcpcb daje ci taką świetną cenę tylko przy pierwszej płytce w koszyku, kolejne kosztują już więcej, a odbijają sobie resztę w kosztach przesyłki. Wiele serwisów żąda też wyższej ceny gdy na płytce jest spanelizowany więcej niż jeden projekt. Trzeba się mieć na baczności.

Edytowano przez deshipu
Dnia 24.09.2018 o 15:46, Treker napisał:

Jest tanio i faktycznie ceny z kalkulatora są prawdziwe. Często droższa jest dostawa od samej produkcji, ale i tak wychodzi taniej niż zlecanie produkcji w Polsce.

Dziękuję Ci za rozwianie moich perypetii. Planuję zamówić odpłatnie dla próby serię 100 szt. płytek PCB.  Jeśli będzie oki jakościowo jak i cenowo, to będę tam zamawiał. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dnia 24.09.2018 o 16:29, deshipu napisał:

Tylko należy uważać. Zazwyczaj ta tania cena jest tylko dla "domyślnej" konfiguracji, którą sprawdzają serwisy w rodzaju pcbshopper. Wystarczy zmienić jedną mała rzecz żeby dostać zupełnie inną cenę. Zdarzają się też inne sztuczki, na przykład jlcpcb daje ci taką świetną cenę tylko przy pierwszej płytce w koszyku, kolejne kosztują już więcej, a odbijają sobie resztę w kosztach przesyłki. Wiele serwisów żąda też wyższej ceny gdy na płytce jest spanelizowany więcej niż jeden projekt. Trzeba się mieć na baczności.

Dziękuję Ci za cenne wskazówki. Dobrze wiedzieć na przyszłość, aby się nie nadziać🙂 Jak zamówię próbę 100 szt płytek PCB i przesyłka przyjdzie do mnie, to podzielę czy wszystko przebiegło oki. Pzdrawiam serdecznie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...