Skocz do zawartości

Poprawne podłączenie wyświetlacza LCD

Pomocna odpowiedź

fauke, tak, to złóż i spróbuj uruchomić wyświetlacz przez I2C. Jednak musisz poszukać, co i jak, bo tego na Forbocie jeszcze nie opisywałem.

• Lubię! 1
To właśnie jest adapter na I2C. Możesz go przylutować, znaleźć dokumentację i spróbować użyć. To rozwiąże kwestie poprawności połączeń.

Postaram się najpierw odlutować LCD, jak mi się uda to dam znać, bez odsysacza do cyny bedzie cięzko 😃

Pokręć potencjometrem na czarnej płytce.

Kręciłem, kręciłem. Zastanawia mnie po co tak końcówka na przejściówce lekko wystająca.. 😮

aha 😅

Ogarnąłem już jak to działa z przejściówką!

#include <Wire.h> 
#include <LiquidCrystal_I2C.h>

LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,16,2);  
void setup()
{
 lcd.init();                   

lcd.backlight();

lcd.print("For");
 lcd.setCursor (0,1);
 lcd.print("Bot");
}

void loop()
{
 setup();
}

Otóż konieczne jest dodanie setup(); do głównej pętli, bo pod odpięciu na chwile LCD (u mnie to lekko przerywało) już wyświetlały się tylko kwadraciki i nie czytało tekstu(!) Po dodaniu w petli głównej funkcji setup(); po ponownym podpięciu LCD prawie odrazu łapie tekst, ale co ok. 0.5s lekko mignie tekst, możliwe że przez: lcd.backlight();. Mało to wygodne i estetyczne. Ale najważniejsze, już wiem jak to "działa". Zobacze jak to będzie działać bez przejsciówki...

fauke, nie jest to rozwiązaniem problemu. To oznacza, że zdecydowanie gdzieś są poważne problemy. Nie można w loopie wywoływać setup'a.

fauke, nie jest to rozwiązaniem problemu. To oznacza, że zdecydowanie gdzieś są poważne problemy. Nie można w loopie wywoływać setup'a.

W takim razie, działa to tylko bezpośrednio po wgraniu sketch'a. Po ponownym podpięciu zasialania potrzebny jest już reset Arduino.

Treker, Nie sądzę. Raczej coś z wyświetlaczem.

A spróbuj dodać na początek 1000ms delay.

Technicznie wywoływanie setup w loopie nie łamie żadnego standardu. To co Fauke zrobił to ekwiwalent:

int main(){
setup();
while(1){
setup();
}
Treker, Nie sądzę. Raczej coś z wyświetlaczem.

A spróbuj dodać na początek 1000ms delay.

Technicznie wywoływanie setup w loopie nie łamie żadnego standardu. To co Fauke zrobił to ekwiwalent:

int main(){
setup();
while(1){
setup();
}

W której pętli?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...