sobal44 Napisano Kwiecień 3, 2009 Udostępnij Napisano Kwiecień 3, 2009 Mam problem z podłączeniem tego czujnika do mojego robota,nie mam wolnego portu ADC i chciał bym go podłaczyć pod zwykły port. czujnik ma działać cyfrowo. jak go podłączyłem wykrywał tylko obiekt na krótkie dystanse, zapewne napięcie na wieksze dystanse jest za małe,na dystansie przy którym wykrywa obiekt Vo = 3V Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Kwiecień 3, 2009 Udostępnij Kwiecień 3, 2009 Aby ten czujnik działał cyfrowo musiałbyś dodać komparator, tak abyś mógł regulować poziom napięcia, który na komparatorze determinuje czy będzie to już 1 czy jeszcze 0. Czujnik ten ma wyjście analogowe i jako takie powinno być traktowane, ze względu na zakres napięć mikroprocesora, który stwierdza czy ma na wejściu 0 czy 1. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Kwiecień 3, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 3, 2009 a mógł by ktoś mi wytłumaczyć jak działa ten przetwornik adc w uC, i jaki jest kod do programowania w "c" Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 Możesz na Wikipedii poczytać, ale mi się wydaje, że ten temat jest już troche dla bardziej zaawansowanych (różniczki, całki, kwantyzacja itp.). W skrócieii uproszczeniu to działa tak: Przetwonik bierze wartość analogową i zmienia ją w liczbę cyfrową. Finito. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
sobal44 Kwiecień 4, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 4, 2009 dobra nie chodzi mi o to jak to działa, tylko jak to mam napisać w c, żeby działało 😃 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wader_669 Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 google nie dziala? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 http://www.tkdami.net/~voytek/programy/adc/Przetwornik_AC.html 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź