Skocz do zawartości

Kontrola silników (TB6612FNG)

Pomocna odpowiedź

Wrzuć zdjęcie stykówki z połączeniami, moim zdaniem coś pomyliłeś.

Oughh słabo to widać

Kabelek żółty i pomarańczowy od dołu, są podpięte do silnika. Trudno tu o pomyłke, bo schemat jest podany na tacy. Szukałbym bardziej sposobu na sprawdzenie, czy mam sprawny mostek/silniki 😤

Spróbuj zamiast silnika włączyć tam diodę. Możesz jeszcze dopisać włączenie diody na początku programu żeby sprawdzić czy program działa.

Diode podpiąć bezpośrednio przez te 2 kabelki - żółty i pomarańczowy?

Do wyjścia arduino tam gdzie masz np. sterowanie kierunkami obrotów, potem pod PWM też możesz wtedy możesz pobawić się z sterowaniem jasnością diody.

Anoda do arduino (najlepiej przez rezystor) katoda do masy.

• Lubię! 1
Do wyjścia arduino tam gdzie masz np. sterowanie kierunkami obrotów, potem pod PWM też możesz wtedy możesz pobawić się z sterowaniem jasnością diody.

Anoda do arduino (najlepiej przez rezystor) katoda do masy.

na PWM dioda ładnie miga, wiec problem z programem można wykluczyć..

.. pozostałe wyjścia również działa ok

Sprawdź to - dioda powinna świecić coraz jaśniej, setup zostaje taki sam jak w programie z botlandu.

void loop() { 
  for(int i =0; i <= 255, i++)
 {
 analogWrite(pwmMotorA,i);   
 delay(50); //Szybkosc rozjasniania
 }
} 

Jak nie wiesz jak działa pętla for to zobacz tutaj: https://www.arduino.cc/en/Reference/For

Sprawdź to - dioda powinna świecić coraz jaśniej, setup zostaje taki sam jak w programie z botlandu.
void loop() { 
  for(int i =0; i <= 255; i++)
 {
 analogWrite(pwmMotorA,i);   
 delay(50); //Szybkosc rozjasniania
 }
} 

Jak nie wiesz jak działa pętla for to zobacz tutaj: https://www.arduino.cc/en/Reference/For

Swieci coraz jaśniej, gaśnie i tak w kółko, czyli ok 🙂

Jak masz podpięte wejście enable mostka? Diodę wstaw zamiast silnika oczywiście z rezystorem.

O ktory pin chodzi?

tb6612-dwukanalowy-sterownik-silnikow-modul-pololu.jpg

Podpiąłem diode tymi 2 kabelkami (zolty i pomaranczowy) chociaz nie wiem ktory to + a ktory -, ale probowalem obydwu opcji i dioda i tak nie swieci 🤣

Komentarz dodany przez: Treker

Przecież na stronie choćby botlandu, którą podaleś masz opis + tabelkę co jest co i po co:

Jak by tego nie było to w google wpisujesz TB6612 datasheet lub samo TB6612 i masz opis od producenta:

https://www.sparkfun.com/datasheets/Robotics/TB6612FNG.pdf

Zasilanie

VCC - zasilanie części logicznej

VMOT - zasilanie silników

GND - masa - należy pamiętać, ze wszystkie "masy" musza być ze sobą połączone

STBY - stan niski powoduje przejście w stan wstrzymania czyli niskiego poboru mocy (stand-by), aby mostek był załączony należy podać stan wysoki

Wyjścia - wyprowadzenia do których należy podłączyć silniki

AO1, AO2 - wyjścia kanału A - wyprowadzenia, do których należy podłączyć pierwszy silnik

BO1, BO2 - wyjścia kanału B - wyprowadzenia, do których należy podłączyć drugi silnik

Sterowanie silnikami

PWMA - sygnał PWM kanału A - służy do regulacji prędkości obrotowej silnika podłączonego do kanału A

AIN1 AIN2 - wyprowadzenia służące do ustalanie kierunku obrotów silnika podłączonego do wyjść kanału A

PWMB - sygnał PWM kanału B - służy do regulacji prędkości obrotowej silnika podłączonego do kanału B

BIN1, BIN2 - wyprowadzenia służące do ustalanie kierunku obrotów silnika podłączonego do wyjść kanału B

Już chyba wiem czemu twój silnik nie kręci się: https://www.sparkfun.com/datasheets/Robotics/TB6612FNG.pdf

Strona 3 Tabelka - Operating Range --> Supply Voltage --> VM (symbol)

Niby z USB masz 5V, ale długość kabla + obciążenie w postaci arduino + silnik i już może nie być tych 4,5V

To fakt. Kabel USB mam 3-metrowy. Co do innego źródła zasilania, mogą to być ogniwa 2x1.2V (1900mAh)?

ok, miałem przy sobie jeszcze baterie 9V, ale też dioda nie świeci

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...