Skocz do zawartości

Część 3-Kurs programowania uC AVR w C (WinAVR, Kurs AVR-GCC)

Pomocna odpowiedź

• 3 lat(a) później...

Witam potrzebuję rozrysowanego schematu przedstawionego na płytce w trzeciej części kursu na stronie 25 fotografia zatytułowana jako buzzer z generatorem na osobnej płytce. Jednym słowem potrzebuję schematu podłączenia buzzera.

Zapytam jeszcze jakiego typu jest to buzzer?

buzzer.thumb.JPG.557d96a92a37f37f708f4a763d86cb77.JPG

Słuchajcie a jeżeli nie posiadam buzzera z generatorem, tylko buczek piezoelektryczny wymontowany ze starego miernika typu DT-832, podłączając go bezpośrednio pod wyprowadzenie uC (wymuszając na tym wyprowadzeniu odpowiedni stan) nie uzyskuje żadnego dźwięku tak samo bezpośrednio pod baterię 9V.

Czy ktoś orientuje się jak z tym sobie poradzić aby buczek wydał dźwięk?

Tak samo jakbyś chciał grać na zwykłym głośniczku. Musisz mu podać jakiś zmienny sygnał.

Czy po podpięciu stałego napięcia pod swoje słuchawki słyszysz dźwięk? 😉

Chodzi o to że jak mu podasz stały sygnał o jakiejś częstotliwości to będzie grał cały czas to samo. Musisz podawać zmienną częstotliwość zobacz sobie koziolka matołka w kursie. To jest przykład robiony a membrance piezoelektrycznej bez generatora. (coś w stylu zwykłego głośniczka )

Ja nawet miałem na myśli nie tyle stałą częstotliwość (wtedy piszczy, buczy, jak zwał tak zwał) tylko stałe napięcie. Bo tak zrozumiałem autora, że daje sobie "jedyneczkę" na wyjście i oczekuje dźwięku - a to stałe napięcie, a dźwięk to zmiana napięcia przekształcana na ruch membrany.

Obadaj sobie tego posta:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6360576#6360576

(w sumie to nie wiem czy linkowanie na elektrodę nie jest tu źle widziane, ale po co wyważać otwarte drzwi - szczególnie, że powiązanie z robotyką tu niewielkie).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...