Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #10 - tranzystory unipolarne (MOSFET)

Pomocna odpowiedź

@s44 zweryfikujemy układ, daj tylko znać jakich konkretnie tranzystorów użyłeś. Niestety nie masz zarejestrowanego zestawu do tego kursu, więc nie wiem czy korzystasz z tych samych elementów, które były używane w kursie.

@s44 obejrzałem połączenia, nie wszystko widać bo jest tu trochę gęsto od elementów ale wygląda dobrze. Sprawdź czy masz ciągłość, czy kabelki zwierają, czy nóżki elementów mają kontakt z płytką. Później sprawdź czy tranzystory działają w osobnych układach np kluczach z części 1 kursu.

• 1 miesiąc później...

Po wielu próbach postanowiłem zerknąć czy ktoś też miał podobny do mnie problem. Obawiam się, że wszystkie cztery tranzystory z mojego zestawu albo były zniszczone, albo nieświadomie sam zniszczyłem. Zastąpiłem brzęczyk diodą z rezystorem. Mimo, że bramka tranzystora podłączona jest do minusa baterii to dioda świeci. Z tego co rozumiem to tak nie powinno się dziać, prawda? Podobnie sytuacja wygląda z brzęczykiem i wszystkimi tranzystorami. Czy coś robię źle, czy to kwestia tranzystorów?

image.png

Jeśli to NPN to tak..masa na bramce ma wyłączyć tranzystor i nic nie świeci/brzęczy etc..jeśli masz multimetr to sprawdź testem diody czy masz zwarcia..w netach jest pełno info na ten temat..albo czekaj

13 minut temu, farmaceuta napisał:

Tu masz ładnie pokazane jak się sprawdza

Jak przykładam pomiędzy drain a source to we wszystkich tranzystorach pokazuje około 0.6V. Czyli raczej pozostaje mi szukać sklepu z częściami 😥

1 minutę temu, Torianen napisał:

Jak przykładam pomiędzy drain a source to we wszystkich tranzystorach pokazuje około 0.6V. Czyli raczej pozostaje mi szukać sklepu z częściami 😥

To jeszcze zależy jak przykładasz sondy, bo w jedną stronę mają pokazywać spadek na wewnętrznej diodzie a odwrotnie ma nie pokazywać nic...

27 minut temu, farmaceuta napisał:

To jeszcze zależy jak przykładasz sondy, bo w jedną stronę mają pokazywać spadek na wewnętrznej diodzie a odwrotnie ma nie pokazywać nic...

Okej, jakbyś mi mógł potwierdzić lub zaprzeczyć i wyjaśnić to byłbym wdzięczny. Mój tranzystor to BS170image.thumb.png.c1b4b7a4264ffad5f006700b876e31fc.png

Ustawiłem miernik w tryb pomiaru diody czy jak on się tam nazywa. W momencie, gdy przykładam plus do drenu a minus do źródła to pokazuje ok. 0.6V. W drugą stronę jest 0V. Czy nie powinno być odwrotnie? 

Gdy najpierw na chwilę przyłożę plus do bramy a minus do źródła, a następnie minus zostawię przy źródle a plus przełożę do drenu to miernik wskazuje ok 0.05V. Po zwarciu bramy i źródła pomiary są takie jak wcześniej, tzn. 0.6V lub 0V w zależności od podłączenia sond. 

@Torianen  Dren +, Source - = miernik nic nie pokazuje 

Dren -, Source + = miernik pokazuje spadek na diodzie pasożytniczej (wewnętrznej) tranzystora 

Jezeli jest jak powyżej to mosfet działa, jeśli nie to najprawdopodobniej jest uszkodzony😕

@Torianen tranzystory MOSFET są wrażliwe na wyładowania ESD, więc mogłeś je uszkodzić "dotykiem". Czy podczas wykonywania ćwiczeń z pierwszego poziomu kursu elektroniki, działały one poprawnie?

1 godzinę temu, Treker napisał:

@Torianen tranzystory MOSFET są wrażliwe na wyładowania ESD, więc mogłeś je uszkodzić "dotykiem". Czy podczas wykonywania ćwiczeń z pierwszego poziomu kursu elektroniki, działały one poprawnie?

Nie pamiętam niestety, ale wydaje mi się, że tak. A przynajmniej ten jeden, z którego korzystałem. Kupi się nowe i wracam do nauki 😁

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

Dzień dobry, mam pewien problem do układu użyłem BS170 i buzzer jak w ćwiczeniu ale kiedy bramkę połączę do masy to buzzer nadal wydaje dźwięk. Sprawdziłem na symulatorze uwzględniając inne rozmieszczenie nóżek i buzzer nie wydaje dźwięku gdy bramka jest połączona do masy. To znaczy że mam uszkodzone wszystkie 4 mosfety? Po napisianiu wpisu zobaczyłem co sie stanie jak obróce mosfet i buzzer podepne do źródła a dren do (-)  to układ działa jak należy. Czy to normalne zjawisko?

325042792_576587367658530_2046380537421591996_n.jpg

Opera Zrzut ekranu_2023-02-06_213224_www.tinkercad.com.png

Edytowano przez szerszun

@szerszun ostatnio otrzymaliśmy od kilku osób zgłoszenia, które wskazują, że faktycznie jedna z serii tych tranzystorów mogła być w całości uszkodzona.  Napisz proszę na adres [email protected], na pewno szybko uda się wymienić element na nowy. Mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek!

• Pomogłeś! 1
  • 1 miesiąc później...

Cześć,

Zdaje się że mam podobną sytuację jak @szerszun podłączyłem układ zgodnie z obrazkiem z wyprowadzeniami tego tranzystora i tak samo jak na ilustracji do ćwiczenia, niezależnie od tego czy zwieram bramkę przez rezystor do plusa z baterii czy minusa to brzęczyk nadal działa:

Mosfet2.thumb.jpg.51ee3b141f2017ccde181eafedcbad0b.jpg

Natomiast odwróciłem tranzystor w drugą stronę i układ zaczął działać(chyba) poprawnie, bo zwarcie bramki do masy wyłączało brzęczyk, natomiast zwarcie do plusa go uruchamiało:

Mosfet1.thumb.jpg.ee7fd05aab755136bcf30f4a8c026433.jpg

Wszystkie 4 mosfety które mam w zestawie działają tak samo. Czy one naprawdę są uszkodzone, czy po prostu partia jest wadliwa i dren jest zamieniony miejscami ze źródłem?

• Lubię! 1

@DawidZG wszystko wskazuje na to, że wyprowadzenia zostały zamienione, ale to tylko przypuszczenia. Tak naprawdę nie wiadomo co się stało i nie ma co zgadywać. Jeśli układ po zamianie działa to dobrze, ale to nie jest rozwiązanie 😉 Odezwij się do Botlandu na pewno dostaniesz nowe tranzystory, które nie będą pochodziły z tej wadliwej partii. W nowych zestawach na pewno już ten problem nie powinien występować, a niestety nie jesteśmy w stanie namierzyć dokładnie do kogo trafiły problematyczne tranzystory.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...