Skocz do zawartości

Arduino 1.6.5 - Nie działa RF24Network

Piotr65

Pomocna odpowiedź

Witam,jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość mam taki problem z uruchomieniem komunikacji dwóch zestawów atmega328p, nrf24l01+ przy pomocy biblioteki RF24Network.

Problem jest o tyle dziwny że komunikacja między modułami działa bez problemu gdy uruchomię ją z pominięciem RF24Network np przy pomocy przykładowego programu GettingStarted.pde biblioteki RF24Master.

Komunikacja za pomocą przykładów RF24Network czyli helloworld_rx.pde na pierwszym i helloworld_tx.pde na drugim module już nie działa:

Kod:

Sending... failed.

Sending... failed.

Sending... failed.

Czy spotkał ktoś się już z takim problemem ?

Pozdrawiam.

Sprawdź czy masz ściągnięte najnowsze wersje tych bibliotek. Pamiętam że jak kiedyś wgrałem na jedno urządzenie kod z nowszą wersją biblioteki (własnie RF24Network), to przestał się dogadywać z resztą i trzeba było resztę też zaktualizować.

Witam,jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość mam taki problem z uruchomieniem komunikacji dwóch zestawów atmega328p, nrf24l01+ przy pomocy biblioteki RF24Network.

Problem jest o tyle dziwny że komunikacja między modułami działa bez problemu gdy uruchomię ją z pominięciem RF24Network np przy pomocy przykładowego programu GettingStarted.pde biblioteki RF24Master.

Komunikacja za pomocą przykładów RF24Network czyli helloworld_rx.pde na pierwszym i helloworld_tx.pde na drugim module już nie działa:

Kod:

Sending... failed.

Sending... failed.

Sending... failed.

Czy spotkał ktoś się już z takim problemem ?

Pozdrawiam.

WRZUĆ KOD 👹

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No ale przecież Piotr65 napisał skąd wziął przykłady. Po co to powielać , skoro to standardowe programiki z RF24Network? Są tutaj:

https://maniacbug.github.io/RF24Network/helloworld_tx_8pde-example.html

https://maniacbug.github.io/RF24Network/helloworld_rx_8pde-example.html

Po pobieżnym przejrzeniu widzę, że moduły nie są symetryczne - każdy z nich korzysta inaczej z SPI. Cy tak masz podłączone u siebie?

Wg dokumentacji metoda write oddaje true dopiero gdy dostanie potwierdzenie odbioru a to oznacza, że wszystko musi pójść dobrze, od samego początku do końca i z powrotem, więc komunikat "sending failed" nie musi oznaczać problemow jedynie po stronie nadawczej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.