Skocz do zawartości

Koła do pojazdu śledzącego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Poszukuje kół o średnicy około 7cm. Dość cienkich i nie ażurowanych bo muszę sam nawiercić w nich otwory po to by obliczać prędkość z jaką porusza się robot.

Może wiecie gdzie takie mogę kupić lub jak wykonać 🙂 (tylko nie piszcie o zakrętkach do słoików 😋 )

Wykonać możesz w tokarni, a pozatym poszukaj na internecie w sklepach modelarskich. Koła do modeli terenowych powinny spełniać twoje wymagania.

I pamietaj zawsze najpierw szukaj w google....

Edit.

Przypomniało mi się że w marketach budowlanych są takie koła do np. wózków i tam poszukaj, powinieneś coś dla siebie znaleźć i to stosunkowo tanio.

Jeszcze jedno pytanie. Jaki czujnik nada się do liczenia prędkości. W kole chcę porobić otwory przez które dostawało się będzie światło do czujnika. Myślałem nad czujnikiem linii ale czy nadaje się on do takiego zastosowania.

(po jednej stronie koła będzie czujnik a po drugiej dioda)

Możesz wykorzystać transoptory szczelinowe, albo tak jak piszesz dioda podczerwona i z drugiej strony fototranzystor. Taki układ jest właśnie w transoptorach szczelinowych ale one mają ograniczenia ze względu na obudowę.

mnie się wydaje że tranzystor na światło widzialne może w dzień być troszeczkę zagłuszany co ewentualnie spowoduje zakłócenia w obliczeniach prędkości. Osobiście użył bym na pewno diody i fototranzystora na podczerwień. 😮

Pora zabrać się za jakiś program 3D, ładnie to wygląda i zapewne łatwiej się pracuje niż mając wszystko "w głowie".

Jakieś proste elementy mogę Ci do a-c przerysować, napisz na PW.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...