Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #2 - niezbędne narzędzia

Pomocna odpowiedź

@jas123 ciężko oceniać całą lutownicę, ale grot ma już raczej swoje czasy dawno temu. To jakaś stara lutownica czy "zapuściłeś" szybko nowy grot? W tym drugim przypadku może uda się jeszcze coś z tym zrobić 🙂

• 7 miesiące później...
Dnia 21.02.2016 o 12:17, abator napisał:

Co do mocy lutownicy nie do końca się zgodzę ponieważ pojawiła się ostatnio na rynku lutownica 5V 8W z niezwykle cieniutkim grotem, lżejsza od długopisu. Nagrzewa i chłodzi się niezwykle szybko (szybciej od mojej stacji lutowniczej zhaoxin 898D) a lutowanie nią sprawia przyjemność.

Dlatego ja uważam, że trzeba kierować się konkretnymi sprawdzonymi sprzętami a nie tylko ich parametrami podanymi przez producenta.

Fizyki nie oszukasz. 8W to 8W - do lutowania maciupeńkich rezystorów SMD pewnie idealna, ale spróbuj polutować coś troszkę grubszego, co odbiera dużo ciepła.

• 1 rok później...

@789 to lutownica transformatorowa - cały czas wiele osób korzysta jeszcze z takich lutownic. Możesz próbować, ale musisz się liczyć z tym, że będzie Ci ciężej i będzie łatwo o uszkodzenie płytki/elementów. Na dłuższą metę raczej i tak wymienisz ją na coś innego 🙂

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

20230120_150649.thumb.jpg.aee24c70b39bdca5595cbd6cc3dd0cf9.jpg

Nie wiem dlaczego jedna dioda nie świeci? Podłączam miernik i świeci. Wcześniej poruszałem diodą i zaświeciła, to poprawiłem luty i nawet przy poruszaniu brak reakcji. Nie wiem co jest grane?

20230120_141130.jpg

@zibi391 widać, że Twoje luty nie są idealne. Proponuję ogólnie poprawić wszystkie połączenia, bo w niektórych miejscach masz za dużo cyny, a w innych zbyt mało. Nie może być takich miejsc, w których całe pole nie jest pokryte cyną, ani takich w których cyny jest tyle, że robi się z niej kulka. Spróbuj odessać cynę i zrób luty od nowa - tak będzie najlepiej 🙂 Twój problem wynika właśnie z tego, że luty nie są poprawne.

• 7 miesiące później...

W artykule jest napisane, że warto unikać lutownic o mocy niższej od 60 W. Kupiłem najdroższy zestaw na Botland Mistrz lutowania od Forbot i dołączona była stacja lutownicza Yihua 878D o mocy kolby 50W. Czuje się troszkę oszukany. Sądziłem, że będzie w miarę dobry sprzęt jaki Forbot poleca. To moje pierwsze kroki, więc nie znałem się. Gdybym wiedział, że nie to stację kupiłbym lepszą osobno.

@Gesio witam na forum i przepraszam za zamieszanie 🙂

Gwarantuję, że będziesz zadowolony z tej stacji. Komentarz o mocy dotyczył głównie prostych lutownic bez regulacji temperatury, które mogą mieć też czasami zawyżone informacje w specyfikacji. Stacja, którą wybrałeś zbiera w Internecie dobre recenzje, a do takich zadań sprawdzi się bardzo dobrze. Sprawdź sam, a jeśli będzie jakiś problem to zgłoś tę sprawę do Botlanu, na pewno uda się jakoś rozwiązać ten problem. Niezależnie od tego edytuję ten wpis w kursie, bo może teraz wprowadzać niepotrzebne zamieszanie, a był tam umieszczony stosunkowo dawno temu, gdy korzystaliśmy z innych lutownic 🙂 

14 godzin temu, Gesio napisał:

dołączona była stacja lutownicza Yihua 878D o mocy kolby 50W.

Mam taką stację i jestem zadowolony, tyle że trzeba jakieś konkretne groty dokupić bo to co jest nie zawsze wystarcza (np. do SMD).

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...
Dnia 29.01.2024 o 15:50, Treker napisał:

@Soowa sprężone powietrze, ewentualne wilgotna szmatka - wiadomo tylko, że trzeba wtedy odczekać zanim położy się elektronikę 😉

Dzięki @Treker. A co myślisz na wrzucaniu takiej maty pod prysznic - bez chemii, tylko spłukanie całości + osuszenie/poczekanie aż wyschnie (oczywiście 😉)?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...