Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #2 - niezbędne narzędzia

Pomocna odpowiedź

@jas123 ciężko oceniać całą lutownicę, ale grot ma już raczej swoje czasy dawno temu. To jakaś stara lutownica czy "zapuściłeś" szybko nowy grot? W tym drugim przypadku może uda się jeszcze coś z tym zrobić 🙂

Dnia 21.02.2016 o 12:17, abator napisał:

Co do mocy lutownicy nie do końca się zgodzę ponieważ pojawiła się ostatnio na rynku lutownica 5V 8W z niezwykle cieniutkim grotem, lżejsza od długopisu. Nagrzewa i chłodzi się niezwykle szybko (szybciej od mojej stacji lutowniczej zhaoxin 898D) a lutowanie nią sprawia przyjemność.

Dlatego ja uważam, że trzeba kierować się konkretnymi sprawdzonymi sprzętami a nie tylko ich parametrami podanymi przez producenta.

Fizyki nie oszukasz. 8W to 8W - do lutowania maciupeńkich rezystorów SMD pewnie idealna, ale spróbuj polutować coś troszkę grubszego, co odbiera dużo ciepła.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@789 to lutownica transformatorowa - cały czas wiele osób korzysta jeszcze z takich lutownic. Możesz próbować, ale musisz się liczyć z tym, że będzie Ci ciężej i będzie łatwo o uszkodzenie płytki/elementów. Na dłuższą metę raczej i tak wymienisz ją na coś innego 🙂

@zibi391 widać, że Twoje luty nie są idealne. Proponuję ogólnie poprawić wszystkie połączenia, bo w niektórych miejscach masz za dużo cyny, a w innych zbyt mało. Nie może być takich miejsc, w których całe pole nie jest pokryte cyną, ani takich w których cyny jest tyle, że robi się z niej kulka. Spróbuj odessać cynę i zrób luty od nowa - tak będzie najlepiej 🙂 Twój problem wynika właśnie z tego, że luty nie są poprawne.

W artykule jest napisane, że warto unikać lutownic o mocy niższej od 60 W. Kupiłem najdroższy zestaw na Botland Mistrz lutowania od Forbot i dołączona była stacja lutownicza Yihua 878D o mocy kolby 50W. Czuje się troszkę oszukany. Sądziłem, że będzie w miarę dobry sprzęt jaki Forbot poleca. To moje pierwsze kroki, więc nie znałem się. Gdybym wiedział, że nie to stację kupiłbym lepszą osobno.

@Gesio witam na forum i przepraszam za zamieszanie 🙂

Gwarantuję, że będziesz zadowolony z tej stacji. Komentarz o mocy dotyczył głównie prostych lutownic bez regulacji temperatury, które mogą mieć też czasami zawyżone informacje w specyfikacji. Stacja, którą wybrałeś zbiera w Internecie dobre recenzje, a do takich zadań sprawdzi się bardzo dobrze. Sprawdź sam, a jeśli będzie jakiś problem to zgłoś tę sprawę do Botlanu, na pewno uda się jakoś rozwiązać ten problem. Niezależnie od tego edytuję ten wpis w kursie, bo może teraz wprowadzać niepotrzebne zamieszanie, a był tam umieszczony stosunkowo dawno temu, gdy korzystaliśmy z innych lutownic 🙂 

14 godzin temu, Gesio napisał:

dołączona była stacja lutownicza Yihua 878D o mocy kolby 50W.

Mam taką stację i jestem zadowolony, tyle że trzeba jakieś konkretne groty dokupić bo to co jest nie zawsze wystarcza (np. do SMD).

• Lubię! 1

Dnia 29.01.2024 o 15:50, Treker napisał:

@Soowa sprężone powietrze, ewentualne wilgotna szmatka - wiadomo tylko, że trzeba wtedy odczekać zanim położy się elektronikę 😉

Dzięki @Treker. A co myślisz na wrzucaniu takiej maty pod prysznic - bez chemii, tylko spłukanie całości + osuszenie/poczekanie aż wyschnie (oczywiście 😉)?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.