Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #3 - pierwszy raz z lutownicą, częste błędy

Pomocna odpowiedź

Cześć, świetnie że powstał ten skrupulatny i szczegółowy kurs lutowania można się z niego czegoś nauczyć od kogoś kto dobrze to robi.  Dzięki.

IMG_20260927_225550.jpg

(edytowany)
Dnia 24.09.2026 o 00:06, codeedward napisał:

Ja gdy próbuje na samym grocie rozpuścić cynę to ona mi zwisa z dołu grota, a jego przeciwległa (górna część) jest bez cyny.

Wracając do tematu utleniania się powierzchni grotu. Kolejną opcją jest użycie chemicznego czyścika. W internecie widnieje jako "czyścik/odswieżacz do grotów" lub "tip refreshener". Zdarzało mi stosować do mocno spieczonego i utlenionego grotu, gdzie wiórki/gąbka nie dawały rady.

odswiezacz-do-grotow.thumb.jpg.305fd312274ffbb2f6806dbdde1e8f10.jpg

Jako czyscika używam też podkładek z gęsto plecionego, cienkiego drutu mosiężnego, jednak dla bezpieczeństwa młodych użytkowników nie napiszę z czego pochodzą (bynajmniej żartem to nie jest). Podkładka działa szybciej niż gąbka i dokładniej niż grube wiórki. Być może wełna stalowa też by się sprawdziła, ale nie stosowałem. Papieru ściernego nie polecam, może zedrzeć powłokę ochronną grotu i będzie do wyrzucenia. Chyba, że mamy do czynienia z grotem miedzianym, bez powłoki.

podkladka.thumb.jpg.9398091258552f6e55e6d8bc6adb2a40.jpg

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...