Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #3 - pierwszy raz z lutownicą, częste błędy

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry.

Kurs Arduino, poziom I (podstawowy) zadanie domowe nr 1.2 - czy na płytce stykowej podłączyć diodę szeregowo i do tego rezystor 1k i czy poniższe komendy będą prawidłowe?:

void setup

pin Mode (8, OUTPUT);

void loop

digital Write(8,HIGH)

digital loop (8,HIGH)

delay (1000)

delay (1000)

digitalWrite (8,LOW)

digitalWrite (8, LOW)

dealy (1000)

dealy (1000)

Przepraszam, ale do tej pory nie miałem styczności z programowaniem a zanim przejdę dalej chciałbym zrozumieć sposób programowania i wydawania komend. Jak na razie jest to dla mnie bardzo trudne. Jeszcze nie mam zastawu ale zanim zakupię zestaw chciałbym przerobić kurs i zobaczyć czy dam radę.

Pozdrawiam  

@Czeslaw68 kod nie jest poprawny, brak średników, nawiasów - coś takiego nie zadziała. Nie rozumiem też dlaczego wszystko jest podwójnie, czy to jakiś błąd wklejania?

Dnia 8.02.2026 o 16:43, Czeslaw68 napisał:

Jeszcze nie mam zastawu ale zanim zakupię zestaw chciałbym przerobić kurs i zobaczyć czy dam radę.

Zdecydowanie odradzam naukę programowania "na sucho" to będzie męka i strata czasu - kojarzy mi się z zajęciami na studiach, gdzie programy pisało się ołówkiem na kartce 😞 Jeśli nie chcesz kupować Arduino to poszukaj chociaż jakiś symulatorów, ale to i tak będzie dość słabe, aby złapać podstawy. Jak masz płytkę to możesz w kilka sekund wgrać nowy kod i sprawdzić, co robi nowa wersja kodu. Takie samodzielne eksperymenty pozwolą zrozumieć temat dużo szybciej.

Dzień dobry.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Coraz bardziej zagłębiam się w kurs Arduino i coraz bardziej mnie to wciąga. Po dalszej nauce zaczynam baaardzo🙂 powoli orientować się o co chodzi. Jak jeszcze bliżej zapoznam się z tematem to (jeśli będę mógł) po napisaniu programu (zaglądając w swoje notatki) poproszę o opinię. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesiące później...

Dzień dobry

uważam, że wszystkie kursy są super, ale w tej części dodałbym, jak uniknąć nakładania kropel topidła na grot, bo np.u mnie mimo, że wszystko dobrze wykonuję to robią się krople. Nie jestem pewien, czy tak się da, ale jeżeli tak to dodałbym taką wzmiankę.🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...