Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #3 - pierwszy raz z lutownicą, częste błędy

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry.

Kurs Arduino, poziom I (podstawowy) zadanie domowe nr 1.2 - czy na płytce stykowej podłączyć diodę szeregowo i do tego rezystor 1k i czy poniższe komendy będą prawidłowe?:

void setup

pin Mode (8, OUTPUT);

void loop

digital Write(8,HIGH)

digital loop (8,HIGH)

delay (1000)

delay (1000)

digitalWrite (8,LOW)

digitalWrite (8, LOW)

dealy (1000)

dealy (1000)

Przepraszam, ale do tej pory nie miałem styczności z programowaniem a zanim przejdę dalej chciałbym zrozumieć sposób programowania i wydawania komend. Jak na razie jest to dla mnie bardzo trudne. Jeszcze nie mam zastawu ale zanim zakupię zestaw chciałbym przerobić kurs i zobaczyć czy dam radę.

Pozdrawiam  

@Czeslaw68 kod nie jest poprawny, brak średników, nawiasów - coś takiego nie zadziała. Nie rozumiem też dlaczego wszystko jest podwójnie, czy to jakiś błąd wklejania?

Dnia 8.02.2026 o 16:43, Czeslaw68 napisał:

Jeszcze nie mam zastawu ale zanim zakupię zestaw chciałbym przerobić kurs i zobaczyć czy dam radę.

Zdecydowanie odradzam naukę programowania "na sucho" to będzie męka i strata czasu - kojarzy mi się z zajęciami na studiach, gdzie programy pisało się ołówkiem na kartce 😞 Jeśli nie chcesz kupować Arduino to poszukaj chociaż jakiś symulatorów, ale to i tak będzie dość słabe, aby złapać podstawy. Jak masz płytkę to możesz w kilka sekund wgrać nowy kod i sprawdzić, co robi nowa wersja kodu. Takie samodzielne eksperymenty pozwolą zrozumieć temat dużo szybciej.

Dzień dobry.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Coraz bardziej zagłębiam się w kurs Arduino i coraz bardziej mnie to wciąga. Po dalszej nauce zaczynam baaardzo🙂 powoli orientować się o co chodzi. Jak jeszcze bliżej zapoznam się z tematem to (jeśli będę mógł) po napisaniu programu (zaglądając w swoje notatki) poproszę o opinię. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Dzień dobry.

Właśnie zakończyłem kurs Arduino poziom I (podstawowy), wykonywałem wszystkie zadania jakie były w kursie łącznie z pisaniem programów. Trudniej było wykonywać zadania domowe. Jestem początkującym miłośnikiem elektroniki i myślę, że trochę za wcześnie wziąłem się za ten kurs. Brakuje mi trochę wiedzy i ze względu ma mój wiek nie ze wszystkim mogłem sobie poradzić.  Dziękuję za bardzo dobre przegotowanie i przekazywania wiedzy przez prowadzącego. Może wrócę jeszcze raz do podstaw elektroniki i lutowania. Chciałbym tą wiedze jeszcze raz sobie przyswoić i myślę, że za jakiś czas wrócę do Arduino. Gdyby były jakieś nowe zestawy do ćwiczeń z elektroniką i z lutowaniem chętnie bym skorzystał. Z tego co widziałem na stronie Forbot takich - nowych zestawów nie ma. Mam marzenie aby złożyć samodzielnie jakiś urządzenie elektroniczne np. stację pogodową, radio, zegar elektroniczny itp., mając do dyspozycji zestaw potrzebnych elementów i wyczerpujące wskazówki co do montażu🙂. Jeszcze raz bardzo dziękuję za to, że mogłem przyswoić sobie wiedzę z Arduino.  

Pozdrawiam

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...