Skocz do zawartości
Komentator

Kurs elektroniki II - #8 - wstęp do układu NE555

Pomocna odpowiedź

@domi200025 tutaj wkraczamy już w trochę bardziej zawiłe tematy, więc lekcje nie mogą być aż tak łatwe w przyswojeniu (jak poprzednio), ale po spokojnej lekturze wszystko powinno być jasne. Gratulacje, że się udało i powodzenia podczas dalszych eksperymentów!

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mimo, że poznałem (wg mnie) dość dobrze wcześniejsze części kursu, to ta była dla mnie najtrudniejsza do zrozumienia. Po bardzo długim czasie pomiarów i analiz rysunków w końcu wydaje mi się, że wiem jak działa układ. Uważam, że gdybyście poprawili rysunek pt. "Układ NE555 w trybie astabilnym" w ten sposób, aby w kwadracie symbolizującym układ rozrysować schematycznie wnętrze tak jak na rysunku dla konfiguracji monstabilnej, to byłoby łatwiej zrozumieć działanie układu.

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@slv7 faktycznie ta część jest trochę trudniejsza, mam jednak nadzieję, że kolejna (z projektami praktycznymi) będzie już "przyjemniejsza". Dziękuję za uwagi - zapisuję 🙂

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Bardzo celna uwaga @slv7 - strasznie mnie wymęczyło scrollowanie ze schematu układu do schematu blokowego układu. Swoją drogą mała wzmianka o tym, że wyjście podające "0" działa jako połączenie do masy tez by się przydało bo dopiero po zajrzeniu na forum zrozumiałem dlaczego przy stanie niskim świeci się LED1 a jak zwykle pomyślałem, że to coś tak trywialnego, że nie rozumiem bo jestem głupi. 🙃
Dla tych z podstawowym angielskim (lub w sumie wcale bez angielskiego bo wszystko dobrze widać a część nazewnictwa pokrywa się z polskim) polecam ten filmik, bardzo to fajnie wizualnie wytłumaczyli. Jest tam tylko jedna mała zmiana w stosunku do opisu z kursu - na wyjście podawany jest stan z zanegowanego przerzutnika przepuszczony przez element który podaje na wyjściu stan odwrócony czyli taki  jak na Q w schemacie Forbota (Forbotów?🙂)
 

Edytowano przez Dombek

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Dombek napisał:

Swoją drogą mała wzmianka o tym, że wyjście podające "0" działa jako połączenie do masy tez by się przydało bo dopiero po zajrzeniu na forum zrozumiałem dlaczego przy stanie niskim świeci się LED1 a jak zwykle pomyślałem, że to coś tak trywialnego, że nie rozumiem bo jestem głupi.

Dziękujemy za sugestie, w przyszłych rewizjach kursu weźmiemy to pod uwagę 🙂 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mógłby mi ktoś sprawdzić podłączenie? Starałem się sam ze schematu wszystko podłączyć, ale najwidoczniej coś nie wyszło.
Zrobiłem prosty rysunek, bo ze zdjęcia nic nie byłoby widać (kable zasłaniają).

schematNE555.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Skijar witam na forum 🙂 Jeśli dobrze rozumiem Twój rysunek to zarówno diody, jak i kondensatory masz podłączone "w poprzek" płytki w taki sposób, że mają one zwarte oba wyprowadzenia. To kwestia tego rysunku czy faktycznie tak je podłączyłeś? W razie problemów zachęcam do lektury tego artykułu: Jak działa płytka stykowa? Zdjęcia, budowa, przykłady

  • Lubię! 2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedź, już wiem co źle zrobiłem. Teraz mi działa. Dość głupi błąd, aż czuję lekkie zażenowanie. 😅

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

image.thumb.png.330ec9ee85b8a9b3cb86c2e50e3137de.pngimage.thumb.png.85dc8bb6528bf560fd7d700ea57c76c7.png

Dla wartości R1 = 10k, R2 = 1k, C3 = 1000u układ działa poprawnie. 
Problem zaczyna się, kiedy dam R1 = 100R - poniżej zachowanie układu.
1. Kondensator ładuje się normalnie od wartości 0V do 4V (Stan Q = 1, świeci się dioda czerwona)
2. Kondensator rozładowuje się od 4V do 2.08V i zatrzymuje się (Stan Q = 0, świeci się dioda zielona)

Trochę pomierzyłem i okazuje się, iż przy zastosowaniu rezystora R1 = 100R napięcie na pinie 7 (discharge) w momencie zwarcia tranzystora rozładowującego nie jest równe 0V (GND), tylko 2.08V. 
Jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?

Edit: Kolejne pomiary
V_cc = 5.76V
Dla R1 = 50R (2x 100R połączone równolegle) V_DIS = 3.84V,             (V_cc - V_DIS)/R1 = 38.4 mA
Dla R1 = 76R (100R i 330R połączone równolegle) V_DIS = 2.80V,      (V_cc - V_DIS)/R1 = 38.9 mA

Myślicie, że 38mA to maksymalna wydolność tego tranzystora rozładowującego? Jak to wygląda z zatykaniem się tranzystorów? (Czy zatkanie oznacza jeszcze coś innego?)

Edit2:  Kolejne pomiary

Zwiększenie V_cc rozwiązuje problem. Czy to oznacza, iż tranzystor rozładowujący ma małe wzmocnienie prądowe/ transkonduktancję?

Edytowano przez Emerid
Dodatkowe informacje

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...