Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zlecę zaprojektowanie (i ewentualnie wykonanie) mechanizmu spustowego do puszki ze sprayem.

Założenia:

-Zdalne sterowanie przy pomocy smartphona.

-Spray powinien być "wypsikany" w całości

-po zainicjowaniu brak możliwości przerwania "psikania"

-całość jak najprostsza - bez zbędnej elektroniki

-wykonanie z gotowych/istniejących elementów (ewentualna produkcja będzie niszowa rzędu kilka-kilkanaście sztuk miesięcznie)

Wstępny pomysł:

Myślałem o użyciu istniejących gniazdek typu smart socket 220v na Wifi jako włącznika sterowanego smartphonem. Do tego wpięty zasilacz niedużych rozmiarów (idealnie rozmiarów ładowarki do telefonu). Zasilacz uruchamiałby elektromagnes pchający. Do tego jakiś mechanizm zapadkowy, żeby raz popchnięty spust nie mógł się cofnąć. Wraz z ostatnią zapadką elektromagnes mógłby naciskać wyłącznik zasilania elektromagnesu. Ponowne "uzbrojenie" mechanizmu odbywałoby się ręcznie wraz z wymianą sprayu.

Całość do zamknięcia w obudowie jak do automatycznych odświeżaczy powietrza (zastosuję istniejące lub zlecę coś do wydruku 3D). Wystarczy jak całość będzie sprzężona ze sobą. Obudowa to tylko ozdoba.

Skok zaworu w sprayu przy wyciskaniu (ilość mm do wciśnięcia) do ustalenia a najlepiej wstawienie jakiegoś kompensatora w postaci twardej sprężynki, zapobiegającego przeciśnięciu zaworu do puszki.

Elektromagnes pokonujący opór zaworka będzie musiał być wielki i będzie pożerał mnóstwo prądu. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest silnik z przekładnią ślimakową - aktuator liniowy, z definicji samohamowny więc się nie cofnie. Jeżeli nie jest krytyczny czas odpalenia, taki zespół może być dowolnie silny kosztem prędkości. A wtedy nie musi rozwijać ogromnej mocy i może być mały. W ostateczności to może być zwykła przekładnia zębata o dużym przełożeniu, np. jak w serwie. Silnik jest wtedy hamulcem. Kilogram na ramieniu 1cm to ma przecież już malutkie serwo. Z czego to wszystko będzie zasilane? Z 230VAC?

Prąd to nie problem. To urządzenie prawdopodobnie nigdy nie będzie uruchamiane. Ma służyć jako dodatek do systemu alarmowego i w razie włamania zagazowywać pomieszczenie gazem pieprzowym. Zasilanie może być 230VAC - żeby sterować zdalnie przez wifi zastosuję "smart socket".

Nie jestem elektronikiem i napisałem tylko pierwsze co przyszło mi na myśl. Czas odpalenia w granicach paru sekund jest do przyjęcia. Wersja ze silnikiem podoba mi się. Ogólnie im mniejsze to wszystko wyjdzie tym lepiej. Idealnie jak uda się zapakować w obudowy tego typu:

Nie prościej kupić taki odświeżacz powietrza (automatyczny), podpasować do tego gaz pieprzowy zamiast butli z zapachem? Wykorzystać istniejący wewnątrz napęd, wrzucić swoją elektronikę, np ESP8622.

Z gotowym mechanizmem czy nie to ESP8266 lub coś podobnego zdecydowanie upraszcza sprawę i pomniejsza gabaryty. Dokładnie coś takiego mi potrzebne. Kupię jutro taki odświeżacz i sprawdzę czy zdoła wycisnąć gaz, jakie ma zasilanie i odezwę się.

W temacie robotyki to kojarzę tylko hasło arduino i iRobot roomba także proszę o wyrozumiałość 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...