Skocz do zawartości

Czy ta płytka testowa jest warta pracy?

Pomocna odpowiedź

Wg mnie jest fajna, ale jednak pod względem testów polecałbym Ci płytkę stykową, zrealizujesz na niej najróżniejsze układy od rozbudowanych cyfrowych z uC po analogowe najprostsze rzeczy. 😉

• Lubię! 1

tak ale ja nie mam płytki stykowej bo jest droga i szkoda mi na nią kasy wole zbudować płytkę testową. ile mniej więcej będzie ona kosztować?

Za laminat i wytrawiacz zapłacisz mniej niż 10zł, a części to wchodź na stronę tme albo innego sklepu i sam sobie policz.

Ja również polecam ci płytkę stykową. Kosztuje niecałe 30zł w sklepie elektronicznym, a według mnie do testów jest dużo wygodniejsza.

• Lubię! 1

Ja też polecam płytkę stykową. Kilka dni temu przysłali mi ją. zapłaciłem za nią tylko 22 zł.

Zdjęcie mojego planowanego (nie dokończonego) robota w pająku 🙂

Dodam, że płytki tej samej firmy zwykle można ze sobą łączyć, więc w ramach postępu i rozwoju można z czasem dokupować sobie np. po jednym takim module i zwiększać jego funkcjonalność przez łączenie z pozostałymi. Naprawdę warto!

Pozdrawiam 😉

A jeśli komuś coś wejdzie do tych dziurek to co zrobić, bo np. wpadł mi tam kabelek z miedzi i sie urwał i teraz trudno jest tam włożyć cokolwiek 😃

Jeśli choć lekko wystaje, to spróbuj wyciągnąć pencetą od SMD, jeśli nie wystaje to nie powinno mocno przeszkadzać 😉 opcjonalnie można włożyć coś z boku otworu (rozszerzyć go) i spróbować wytrząsnąć do góry nogami 🙂

Zrobiłem to troche nie typowo, bo wziołem kompresor powietrzny i wydmuchałem to, niby nadal tam jest ale już nie przeszkadza. Ważne, że pomogło 😋

• 1 miesiąc później...

A co zrobić z fantem jak mi nie styka ta płytka stykowa?

Tj. normalnie cała linia OK, w porządku, ale jak mam jakiś pin w scalaku to za chiny mi nie styka 😕 Próbowałem w wielu miejscach i zawsze min 1 pin NIE STYKA. 😥

To sobie ją napraw odklej to czarne co pod spodem wyciągnij styk zreperuj zaklej

jakąś taśmą od spodu i będzie hulać.

Mnie czasem ta płytka doprowadza do szału szczególnie jak mi nie łączy jakiś styk i o tym nie wiem normalnie można z nerwów wtedy wykitować bo coś nie działa nie wiadomo czemu

a jak podłączę w innym miejscu tak samo to działa. Dlatego od czasu do czasu reperuje ją w podany sposób.

• Lubię! 1

Fajnie wygląda, dobrze, że ma tą metalową podstawkę. Mam podobne, tyle że mniejsze, uważaj, bo w moim bylo kilka styków rozwierconych podczas przykręcania płytki do tejże podstawki.

Cóż.. duża jest. Chociaż "przykładowe rozmieszczenie elementów jest kompletnie bezsensowne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...