Skocz do zawartości

ESP8266 i fatal exception(0)

slawko_k

Pomocna odpowiedź

Witam.

Już 2'gi moduł Esp8266 się rozkraczył.

Przeszukiwałem gogle ale nie znalazłem rozwiązania. Wiele podobnych problemów ale brak rozwiązania. Może ktoś się spotkał i coś podpowie.

moduł taki

Esp8266.jpg

Zasilanie poprzez przetwornicę MIni 360

images?q=tbn:ANd9GcQTRopEeACCgz0d3YCnwsWpuyTWb08VaRjpLGEibgC4h9Xk2Ymk

Moduły stosuję w pewnych urządzeniach. Po czym po kilku dniach używania po wyłączeniu i włączeniu nagle przestają działać.

Wyrzucają na prędkości 78800 tekst non stop:

Fatal exception (0):

epc1=0x40228e10, epc2=0x00000000, epc3=0x00000000, excvaddr=0x00000000, depc=0x00000000

Flashować dają się bez problemu ale to nic nie pomaga.

Zauważyłem że ta przetwornica mini 360 przy napięciu bliskim napięciu wyjściowemu podnosi ok 0,2V napięcie wyjściowe. Miałem ustawione ok 3V zatem przy wyłączeniu wzrosło do ok 3,2 V co nie powinno spowodować uszkodzenia modułów ale jednak przestały działać.

W moim testowym układzie mam stabilizator liniowy 3,3 V i nic nie padło ale potwornie się wszystko grzeje.

Czy te ESP8266 powinny pobierać tak dużo prądu czy coś z moimi jest nie tak.

Pobór prądu w trybie AP skacze 100-200mA układ jest mocno ciepły stąd też zastosowałem przetwornice zamiast stabilizatora liniowego.

Może ktoś się z tym spotkał i podpowie jak zaradzić problemowi.

Zakładam że te moduły co wysyłają fatal exception są już uwalone i nic z nimi nie zrobi ale jak uchronić się przed uszkodzeniem kolejnych??

Sławek

Komentarz dodany przez: Treker

Pierwsze co mi przyszło do głowy to przetwornica puszcza na wyjście pik napięcia który uwala ESP. Może dodanie jakiegoś ceramika 1uF bezpośrednio przy ESP by pomogło.

Problem jest znany i związany jest z zapisaniem losowych danych do pamięci flash w przypadku wyłączenia lub restartu modułu w trakcie zapisu. Płytka wpada wtedy w pętlę bootowania, ignorując to, co ma sflashowane. Rozwiązaniem jest wyczyszczenie całej pamięci flash, a następnie sflashowanie jej od nowa.

Witam.

A jak to można wyczyścić?

Powiększyłem plik blank.bin do rozmiaru całej pamięci i wgrałem go od adresu 0 a potem właściwy flash ale nic nie pomogło.

Jak się zabezpieczyć przed tym jak to nazwałeś losowym zapisem danych do pamięci flash przy wyłączaniu zasilania

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.