Skocz do zawartości

Jak zacząć?

sofnir

Pomocna odpowiedź

Hej, chciałbym zacząć zabawę z mikrokontrolerami. Poszukałem już paru źródeł informacji, ale zanim do tego przejdę najpierw opiszę moją obecną sytuację. Przerobiłem na forbocie kurs podstaw elektroniki, następnie kurs arduino, potem zbudowałem światłoluba, a następnie linefollowera. Bardzo mi się to spodobało i chciałbym rozwijać mojego linefollowera i przy okazji uczyć się nowych rzeczy. Pierwszy krok jaki sobie postawiłem to zastąpienie arduino leonardo mikrokontrolerem. Żeby to zrobić muszę nauczyć się, jak się taki mikrokontroler programuje i jak dołączyć go do układu. Znalazłem w sieci takie oto źródła:

http://mikrokontrolery.blogspot.com

http://mikrokontrolery24.pl/jak-zaczac.html

http://mirekk36.blogspot.com/

Niektóre materiały są z przed kilku lat i nie wiem na ile są one aktualne, dlatego proszę Was bardzo o pomoc w doradzeniu z jakiego źródła zacząć naukę i co powinienem kupić, aby ruszyć do przodu, bo mój linefollower już się nie może doczekać nowego "mózgu" 🙂

sofnir, niewiele się zmieniło, Atmega 8 nadal dział tak samo, 328 która ją praktycznie zastąpiła jest nawet kompatybilna pinami.

Jdnakże nie widzę potrzeby pozbywania się samego Arduino jak nie będziesz robił PCB. To jest bardzo fajnie zaprojektowana płytka, z mikrokontrolerem i wszystkim czego mu do szczęścia potrzeba.

Moim zdaniem lepiej zacząć od uniezależnienia się od bibliotek i zrozumienia jak działa mikrokontroler, peryferia, i tak dalej.

sofnir, niewiele się zmieniło, Atmega 8 nadal dział tak samo, 328 która ją praktycznie zastąpiła jest nawet kompatybilna pinami.

Jdnakże nie widzę potrzeby pozbywania się samego Arduino jak nie będziesz robił PCB. To jest bardzo fajnie zaprojektowana płytka, z mikrokontrolerem i wszystkim czego mu do szczęścia potrzeba.

Moim zdaniem lepiej zacząć od uniezależnienia się od bibliotek i zrozumienia jak działa mikrokontroler, peryferia, i tak dalej.

Hej, dzięki za odpowiedź 🙂 Właśnie chodzi o to, że chciałbym zrobić płytkę PCB, ale to później, najpierw nauczyć się jak programować mikrokontrolery. Chciałbym zbudować linefollowera, który będzie kiedyś startował w zawodach, a poza tym jak czytam sobie różne projekty na majsterkowie, to ludzie strasznie krytykują jak ktoś używa w projektach arduino zamiast mikrokontrolera, bo jeśli chcemy zrobić coś nowego, to musimy mieć nowe arduino, które nie jest tanie ;/ Ja zamawiałem z Chin arduino nano za 7zl okolo, bo myslałem, że to mi zastąpi mikrokontroler, ale jedno w ogóle nie jest wykrywane przez komputer, a drugie raz działa, a raz nie i jest straszna męczarnia z tym.

Oglądałem sobie ten poradnik:

...i wydaje się spoko, jak myślisz, jest to dobre źródło do nauki?

Wiesz co możesz zrobić i na pewno będzie i tanie i działać? Kupić Arduino Pro Mini z chin i programować je normalnie USBasp. Nie będzie problemów z wykrywaniem, a i cena poniżej 7zł 😃

Kanał bardzo spoko.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wiesz co możesz zrobić i na pewno będzie i tanie i działać? Kupić Arduino Pro Mini z chin i programować je normalnie USBasp. Nie będzie problemów z wykrywaniem, a i cena poniżej 7zł 😃

Kanał bardzo spoko.

Przekonałeś mnie, znalazłem coś takiego:

http://pl.aliexpress.com/item/Free-Shipping-new-version-2pcs-lot-Pro-Mini-328-Mini-ATMEGA328-5V-16MHz-for-Arduino/1731218090.html?spm=2114.010208.3.11.Qebpc8&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_2_10017_10034_10021_507_10022_10020_10009_10008_10018_10019,searchweb201603_9&btsid=738bc46e-5046-4910-bc2d-71b00904deaa

Tylko muszę mieć jeszcze jakiś programator USPasp, nie mam pojęcia jaki, znalazłem coś takiego:

http://pl.aliexpress.com/item/Usbasp-isp-usb-3-3-v-5-v-przew-d-atmega8-atmega128-avr-programator-usb-nowy/32578298532.html?btsid=7a09294e-556c-426d-971f-891b57d1af35&ws_ab_test=searchweb201556_10%2Csearchweb201602_2_10017_10034_10021_507_10022_10020_10009_10008_10018_10019%2Csearchweb201603_9&spm=2114.010208.3.1.Bym5NV

Może być? I to mi wystarczy, czy potrzebuję coś jeszcze?

Przy okazji, jak już tak z Tobą piszę, to mam 4 takie czujniki:

http://pl.aliexpress.com/item/Sensor-For-Arduino-LM393-IR-Infrared-Line-Tracking-Transducer-TCRT5000-Obstacle-Avoidance-Module-Board-Photoelectric-Switch/32556676534.html?spm=2114.010208.3.89.oi8IYp&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_2_10017_10034_10021_507_10022_10020_10009_10008_10018_10019,searchweb201603_9&btsid=e065ff1b-6623-48b2-b8b6-174d30b11ab1

Dokupić jeszcze jeden, bo czytałem, że 5 to jest minimum, czy może lepiej zrobić nową listwę czujników, bo z tego co patrzyłem to takich nikt nie używa?

sofnir, programator OK.

Właśnie się zorientowałem że pro mini nie ma ISP. To w takim razie lepiej dopłacić te trochę centów i kupić nano: http://www.aliexpress.com/item/Freeshipping-Nano-3-0-controller-compatible-for-arduino-nano-CH340-USB-driver-NO-CABLE/32341832857.html

Możesz je programować normalnie USBasp, a powinno dać radę podłączyć przez USB też jak pobierzesz sterowniki do CH340.

Czujniki wyglądają akceptowalnie, jak na pierwszego robota powinny wystarczyć. Dokup jeszcze 2 conajmniej.

sofnir, programator OK.

Właśnie się zorientowałem że pro mini nie ma ISP. To w takim razie lepiej dopłacić te trochę centów i kupić nano: http://www.aliexpress.com/item/Freeshipping-Nano-3-0-controller-compatible-for-arduino-nano-CH340-USB-driver-NO-CABLE/32341832857.html

Możesz je programować normalnie USBasp, a powinno dać radę podłączyć przez USB też jak pobierzesz sterowniki do CH340.

Czujniki wyglądają akceptowalnie, jak na pierwszego robota powinny wystarczyć. Dokup jeszcze 2 conajmniej.

To w takim razie to arduino nano to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Nie będę nawet programatora kupował, tylko podepnę je bezpośrednio do pc. Tylko mam 2 sztuki i jedna nie jest w ogóle wykrywana. W dziwny sposób miga na niej dioda, takim niewyraźnym światłem. Jeśli chodzi o drugą sztukę, to jeśli wypnę ja z płytki stykowej i wgram program to wszystko jest super, ale jak ona jest włożona do układu to nie mogę wgrać programu. Za każdym razem muszę wyciągać arduino nano -> wgrać program -> dopiero włożyć i to jest trochę męczące podczas testów. Czy to jest normalne zachowanie?

Mam takie pytanie, czy da się jakoś naprawić to pierwsze arduino nano, które nie jest wykrywane?

W sumie już trochę schodzimy z tematu, ja właśnie czytam artykuł o linefollowerze i będę miał później sporo nowych pytań. Mogę do Ciebie później napisać na pw?

Pro Mini ma wszystko to, co ma UNO, poza drugim napięciem zasilania -- tylko ISP nie jest na wygodnym do podłączenia wtyku, a na normalnych nóżkach (iirc 10, 11, 12, 13). Da się też programować zwykłym usb2ttl, bo domyślnie ma bootloader Arduino wgrany.

deshipu, No to właśnie miałem na myśli, że nie ma ISP na wygodnym złączu więc lepiej kupić nano i mieć i ISP i port USB.

sofnir, a masz w układzie coś podpięte do jej portu szeregowego? Bo przezeń jest ono programowane.

To pierwsze pewnie się da, ale zdalnie może być problem 😃

Jak masz pytania to pisz śmiało, chociaż myślę że prościej na forum.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.