Skocz do zawartości

Odroid C2 - nowy 64-bitowiec, pierwsze uruchomienie

Pomocna odpowiedź

Kupię nową, ale najwcześniej jutro.  Pózniej, po pierwszym uruchomieniu ta karta służy jako pamięć masowa?  Kupować pojemną kartę czy tylko na system?  Jak tam Twoje postępy Elvis? Może lepiej ubuntu?

(edytowany)

Ceny kart bardzo spadają, ja ostatnio używam 16GB. Karta będzie używana "do wszystkiego", czyli zarówno system, jak i dane.

Na razie nie udało mi się gapps-a zainstalować, ale pracuję nad tym. W każdym razie karta UHS-I daje radę, mogę później porównać z eMMC, ale jest dużo szybciej niż ze starszymi kartami SD.

Edytowano przez Elvis

Dobra, kupię coś odpowiedniego.

Tak się zastanawiam,  do czego wam, Tobie służy taki odroid? Oprócz rozrywki? Może być jakiś serwer lokalny, do BLYNKa np.;), coś więcej? 

No właśnie u mnie C2 nie służy do niczego. Trafił na półkę z "przydasiami" i nie miałem kiedy się nim zająć. Ale skoro o nim wspomniałeś, pomyślałem że wypadałoby go odkurzyć i zobaczyć jak działa.

Jak chodzi o zastosowania, to Odroid może to samo co Raspberry, a nawet więcej. Niestety wymaga trochę samodzielności, bo mniej jest do niego dokumentacji, tutoriali i pomocy w sieci.

Więc z mojej strony Odroid to głównie platforma do nauki i eksperymentowania. Ale możesz wykorzystać Odroid-a jako serwer dla inteligentnego domu. Nie wiem, czy akurat Blynk będzie tak działał, ale Domoticz, czy Home Assistant na pewno. Poza tym na Odroidzie zadziała to samo co na stacjonarnym komputerze z linuksem, najwyżej trochę wolniej. Więc zawsze można na nim odpalić kopanie bitcoinów jak nic innego się nie znajdzie...

Już doczytałem, że to takie lepsze RPi, tylko mniej popularne. Kupię kartę, zobaczę co z androidem, albo tym ubuntu. 

Bo kursu forbota o RPi na tym mie zrobię chyba co?

Większość da się zrobić, ale będzie wymagało drobnych zmian, poprawek, doinstalowywania pakietów... możesz spróbować, to też będzie ciekawe doświadczenie

(edytowany)

Co do Android-a to w końcu udało mi się sklep Play zainstalować... Po kilku godzinach zabawy odkryłem, że najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc trzeba działać według: https://wiki.odroid.com/odroid-c2/gettingstart/android/install_googleplay i nie wolno nic zmieniać... jakoś nie pomyślałem, że inna opcja niż "pico" może powodować problemy. Ale teraz już będę pamiętać.

A co do tego potępiania to nawet nie wiem co napisać. Poza tym że trzeba mieć dużo miłości do Odroida C2 🙂

Edit: Okazuje się, że gry nawet w 3D działają całkiem nieźle. Jestem pod dużym wrażeniem, postaram się dodać filmik

Edytowano przez Elvis

Edit 2: Udało mi się trochę Androidem na C2 pobawić i mam pewne wnioski.

Najpierw optymistyczne - system i programy działają całkiem sprawnie. Zakładałem, że Odroid C2 będzie znacznie wolniejszy od typowego tabletu, czy telefonu z "niskiej półki", okazało się jednak że jest inaczej. Proste gry działają, nawet z grafiką 3D:

Dalej niestety było znacznie gorzej - największy problem to sterowanie. Na filmie widać, że samochód jedzie, ale nie można ani skręcić, ani przyspieszyć 😞 Podłączenie myszki i klawiatury wystarczy do obsługi samego Android-a, ale w grach to już nie działa. Były pisane pod ekran dotykowy i z myszką nie działają.

Ekran, który jest na filmiku ma warstwę dotykową, jednak podłączenie przez USB niewiele dało. Prawdopodobnie zabrakło sterowników. Spróbowałem więc podłączyć dedykowany ekran dla Odroid-a (https://kamami.pl/wyswietlacze-dla-odroid-c2/560724-odroid-vu7-wyswietlacz-dotykowy-7-do-odroida-c1-i-.html) - dopiero wtedy udało się pograć.

Chociaż też nie do końca. Przyciski na ekranie, gesty działają - w Candy Cash gra się bardzo dobrze. Ale wiele gier wykorzystuje akcelerometr... Wiec w przypadku samochodu da się już przyspieszać, ale skręcać nie bardzo.

Nie podłączałem akcelerometru, ale i bez tego odkryłem kolejny problem. Wiele gier działa na ekranie obróconym o 90 stopni. To nie problem na telefonie, czy tablecie. Ale już z ekranem LCD będzie ciężko. O telewizorze nie wspominając.

Może ktoś ma jakiś dobry pomysł na sterownie grami pod Androidem? Bo jak dla mnie to jest największy problem. Gdyby chociaż udało się sterować, niektóre gry byłyby używalne...

(edytowany)

Elvis daj jakiegoś linka do obrazu Androida, bo na stronie wiki.odroid to transfer że ho ho...

Edytowano przez SOYER
(edytowany)

No właśnie sciągam przez to lusterko ale wolno to idzie. Teraz kończy... Zara uruchamiam mojego odroida prezentowego:))

Edytowano przez SOYER

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...