Skocz do zawartości

Odroid C2 - nowy 64-bitowiec, pierwsze uruchomienie

Pomocna odpowiedź

html_mig_img
Zestaw Odroid C2 zawitał na rynku komputerów jednopłytkowych niedawno, szybko stał się jednak bardzo popularny i chętnie kupowany. C2 to nowa, ulepszona wersja, znanego z wydajności i sporych możliwości kultowego Odroida C1+.Pora na zapoznanie się z tą platformą, pierwsze uruchomienie oraz przygotowanie jej do pracy!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Kto mi powie, żeby zainstalować amdroida na karte sd do odroida c2, to może być "normalna" karta micro sd hc, czy jakaś specjalna? W artykule jest coś o karcie typu UHS-I...

Edytowano przez SOYER

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 minutę temu, SOYER napisał:

mam taką klasy 10, to zdaje się oznacza UHS-I..

Nie do końca, to raczej UHS-I jest klasy 10, ale niekoniecznie odwrotnie. Polecam popatrzeć tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital

Moduły eMMC są produkowane specjalnie dla płytek Odroid, a karty SD to uniwersalne rozwiązania. A ponieważ przy większych ilościach koszty są mniejsze, chyba stąd taka różnica. Ale ogólnie z pamięciami emmc tak już jest, że lubią kosztować.

Obawiam się, że do Androida to akurat szybka pamięć będzie potrzebna.

Czyli sdhc będzie za wolna? Chcę na początek dać dzieciakom pograć na tv grami na androida, sobie zrobić szybki podgląd monitoringu na tv, jakiś film. Dotychczas mam statego lapka podpietego do tv. Odroid się nada? Jak z kartą wi-fi na usb? Musi być dedykowana? Mam starego tp-linka TL-WM422G, nada się?? 

Edytowano przez SOYER

Proponuję założyć nowy temat - bo teraz piszemy pod artykułem z bloga, może lepiej przenieść się gdzie indziej.

Właśnie wydobyłem C2 i też sprawdzę jak na tym Android działa 😉 Ostatnio jak uruchamiałem to było średnio, ale może coś się od tego czasu zmieniło.

Proszę więc admina, jeśli uzna za słuszne o wyodrębnienie tych komentarzy do nowego wątku. W sumie ten android to tylko do gier mi potrzebny, do tego młodzi mają PS, a resztę to pewnie na innym systemie dało by radę uruchomić. Co to ten ubuntu?

Co do grania to nie jestem pewien, czy Odroid spełni Twoje i dzieciaków oczekiwania. Procesor w C2 jest dużo słabszy niż w większości telefonów - więc pewnie szału nie będzie.

Na ogół linux działa dużo sprawniej na tego typu płytkach, więc uruchomienie ubuntu, albo jeszcze lepiej czegoś z lżejszym UI, np. xubuntu, czy lubuntu powinno dać radę. Można też spróbować kodi.

Ja na razie instaluję Androida - z tego co widzę jest dostępna wersja 6.0.1, zobaczymy jak to zadziała.

Hehe, dzieciaki nie grają jeszcze w najnowsze produkcje... Etap platformówek. Tak jak pisałem, gry raczej jako ciekawostka, tak i tak mają ciągle jakąś karę i zakaz grania 😉

Daj znać jak Ci to chodzi. 

Ja na razie odpaliłem Androida na C2 i nawet fajnie działa. Ostatnio podłączałem do monitora FullHD i były spore opóźnienia w porównaniu z Odroidem XU4. Teraz podłączyłem mniejszy ekran - 1024x600 i system działa płynnie.

Pierwsza niespodzianka - to brak sklepu z aplikacjami 😉

Niestety moja nieużywana karta to jakaś staroć. W telefonie mam odpowiednią ale trochę zajętą przez filmy, zdjęcia itp. Karta z androidem musi być czysta, tylko obraz systemu, czy inne rzeczy też mogą tam być? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.