Skocz do zawartości

Technika cyfrowa - #3 - układy CMOS z bramkami

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

20240614_171524c.thumb.jpg.f324d077bf8fb180de86af901e74f21f.jpg

Hej nie mogę doszukać się błędu, ale moja dioda świeci już po wciśnięciu jednego przycisku.  Chodzi o ten pojedynczy po środku.  

Aktualizacja: Już mam bramki są zamienione miejscami. 🙃

Edytowano przez DemoMajster
  • Lubię! 1
  • 4 miesiące później...

@Treker Dlaczego należy podłączyć nieużywane wejścia bramek do GND? Tzn. rozumiem, że jak nie podłączę to stan jest nieokreślony, ale skoro nie korzystam z tych bramek i tak, to jest to konieczne? Czy przykładowo te niepodłączone wejścia jakoś oddziałują na resztę układu, z którego korzystam? Czy może po prostu takie podłączenie wejść nieużywanych bramek do GND jest po prostu eleganckie i tak się przyjęło?

Wejście układu CMOS wygląda mniej więcej tak:

17314473855682132979649855132572.thumb.png.3e56f5c9dfb9938d585d08c8e59a2257.png

Jeśli pozostawimy je niepodłączone, to może się na nim pojawić przypadkowy ładunek (naprawdę wiele do tego nie potrzeba), który spowoduje że oba tranzystory zaczną jednocześnie przewodzić i od zasilania do masy popłynie prąd. Nie spowoduje on uszkodzenia układu, ale będzie całkowicie niepotrzebnie obciążał zasilanie. A przecież stosując układy CMOS chcemy minimalizować pobór prądu. W mniej szczęśliwych okolicznościach, przy wolno zmieniającym się napięciu wejściowym (w okolicach połowy napięcia zasilania), mogą się pojawić nawet samoistne oscylacje.

Niewykorzystanych wejść nie musimy koniecznie podłączać do masy - równie dobrze można je podłączyć do zasilania. Byleby nie wisiały niepodłączone.

Oczywiście cały czas mówimy o sytuacji, gdy stan tego wejścia (wysoki czy niski) nie wpływa na resztę układu.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
  • 2 miesiące później...
(edytowany)

Siema, chciałem się podzielić moimi doświadczeniami. Korzystam tutaj z nieco innych scalaków (z serii 74HC), ale finalnie wszystko działa.

854085428_IMG_20250130_2101390752.thumb.jpg.c275403b9e8e16dbc55670035d1860b5.jpg

Jeszcze opowiem o takim problemie: kiedy wcześniej testowałem bramkę AND, przez przypadek włożyłem scalaka trochę w prawo, po poprawieniu okazało się, że się zepsuł w tym czasie, potem się przegrzał i zniszczył 😭
Na szczęście miałem zapasowy

Pozdrawiam

PS. mam jeszcze takie pytanie: dlaczego przyciski na obrazkach z kursu są wciskane gumką od ołówka?

Edytowano przez Diax170
14 godzin temu, Diax170 napisał:

PS. mam jeszcze takie pytanie: dlaczego przyciski na obrazkach z kursu są wciskane gumką od ołówka?

Nie ma tutaj żadnego głębszego celu - po prostu tak było nam wygodniej w miejscu, gdzie robiliśmy zdjęcia, aby nie robić cienia 😉

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...