Skocz do zawartości

Technika cyfrowa - #3 - układy CMOS z bramkami

Pomocna odpowiedź

• 1 miesiąc później...

@Anno witam na forum i dziękuję za wartościowe informacje zwrotne - będziemy działać 🙂 Właśnie odświeżamy kurs elektroniki (poziom II) - premiera jeszcze w tym roku. Później od razu zajmiemy się za TC - będzie kilka niespodzianek. Postaramy się również przygotować materiały na temat analizowania not katalogowych.

• 6 miesiące później...

Dlaczego dajemy rezystor 3.3 k do diody? Jest jakiś konkretny powód że bezpieczniej jest tam dać 3,3k? Robiłem kursy elektroniki I i II i tam były używane rezystory w przedziale 330 do 1k.

@szumen akurat taki rezystor jest w zestawie, nie ma to aż takiego znaczenia. Jest jeden powód ale nie wpływa to na zadania z kursu - obciążalność wyjściowa bramek, ale napiera to znaczenia gdy to co podłączasz do wyjść układów scalonych pobiera względnie większy prąd, albo jest tego więcej.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć znaczenie rezystora 10 kΩ w układzie z bramkami NOT?

EDIT:

Dzięki, już nie trzeba.

Edytowano przez roswaal

@roswaal witam na forum 🙂 Przepraszam, że nie podjęliśmy wcześniej tego tematu.

Dnia 2.07.2021 o 17:17, roswaal napisał:

Dzięki, już nie trzeba.

Do czego udało Ci się dojść?

• 4 miesiące później...
(edytowany)
Dnia 2.07.2021 o 17:17, roswaal napisał:

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć znaczenie rezystora 10 kΩ w układzie z bramkami NOT?

EDIT:

Dzięki, już nie trzeba.

A ja bym chyba jednak poprosił. Ogólnie czytając ten artykuł dowiedziałem się jak to złożyć i że działa, ale zupełnie nie jest (wg mnie) wytłumaczona zasada działania (albo ja jestem taki ciemny).

Z mojego punktu widzenia jeśli nie naciśniemy przycisku to ani prąd nie leci do pinu 1 ani nie płynie przez rezystor 10K. Jak wciśniemy przycisk to prąd sobie leci do pinu 1 i przez rezystor do masy? Po co jest ten rezystor? Czemu prąd nie może po prostu płynąc do pinu 1? Rozumiem to tak, że prąd nie płynie do pinu 1 (stan 0) więc na pinie 2 robi się stan wysoki (napięcie) i dlatego dioda świeci. Jak naciśniemy przycisk to na pinie 1 robi się stan wysoki, więc na pinie 2 robi się niski (0) więc dioda nie działa, dobrze rozumiem? Jeśli tak to do czego ten rezystor 10K?

// EDIT: albo dobra, chyba kumam. Pin 1 jest wejściem więc żeby nie "wisiał" w powietrzu jest wpięty do masy (co daje stan niski) i gdy wciskamy przycisk to stan wysoki ustawi się pinu 1 a "ominie" rezystor ponieważ ma łatwiejszą drogę, tak?

Edytowano przez quadric
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
(edytowany)

Witam wszystkich! Tak jak koledzy powyżej, mam pytanie odnośnie rezystora 10kΩ, który wpinamy między przycisk a wejście bramki i dajemy do masy - w jaki sposób działa i spełnia swoją funkcję? Pozdrawiam!

Edytowano przez MrKu5z

@MrKu5z witam serdecznie 🙂 rezystor ten to tzw. pulldown, czyli utworzenie słabego zera. Gdy przycisk nie jest wciśnięty na wejściu jest stan zero, dlatego że przez znikomy prąd nie ma większego spadku napięcia i na obu krańcach rezystor jest podobno napięcie. Ale gdy wciskasz przycisk to napięcie które jest bezpośrednio przyłożone do wejścia (opór przełącznika jest znikomo mały) zaczyna przeważać i niweluje słabe podciągnięcie zera.

Jest to bardzo częsty układ, np w kursie Arduino masz pullup w przykładach z różnymi przełącznikami.

• 2 miesiące później...

Cześć,

czy mogę w obrębie pojedynczego układu scalonego, np. CD4071 (4xOR,) połączyć wyjście jednej z bramek na wejście kolejnej? Przykładowo po to, by uzyskać OR dla w sumie 3 wejść. Wrzucam mocno uproszczony schemat dla lepszego wyjaśnienia sensu zapytania.

3xor.png

4 godziny temu, Misioo napisał:

czy mogę w obrębie pojedynczego układu scalonego, np. CD4071 (4xOR,) połączyć wyjście jednej z bramek na wejście kolejnej? Przykładowo po to, by uzyskać OR dla w sumie 3 wejść. Wrzucam mocno uproszczony schemat dla lepszego wyjaśnienia sensu zapytania.

tak, tylko musisz się pilnować, by funkcja wynikowa była prawidłowa, bo czasem można się zapomnieć (np. przy NAND'ach)

• Pomogłeś! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...