Skocz do zawartości

Czy sterownik Pololu uciagnie wkretarkę akumulatorową ?

BlackJack

Pomocna odpowiedź

Mam pewną zagwozdkę, otóż muszę zbudować układ do sterowania obrotami lewo/prawo wkrętarki która gwintuje się pewne detale.

Tak z szybkich pomiarów, podczas pracy wkrętarka pobiera 1,5A, jak zadziała sprzęgło przeciążeniowe 2,5A, przy takim "chamskim" nawrocie ciężko stwierdzić (zmierzyć), ale zakładam że co najmniej 2,5A x 5 czyli 12,5A.

Nie chce mi się budować od podstaw mostka H, co zresztą chyba mija się z celem pod względem nakładów pracy i kosztów przy prądzie ok 12-15A.

Szukałem i znalazłem w sklepie Botland taki moduł POLOLU

05722_2b.jpg

To ustrojstwo jest bardzo małe ok 3x2cm. Oczywiście zabudowałbym to na radiatorze, ale mam wątpliwości czy taki mały układzik nie odparuje, przy sterowaniu wkrętarką ? Będzie musiał pracować minimum 16h/dobę. Ja wiem zrobi w tym czasie 6000 do 10 000 cykli zmiany kierunku. Zasilane byłoby to pewnie z prostownika.

Oczywiście doszła by jeszcze logika w postaci jakiegoś PWMa, może jakie ATTiny13 aby najpierw hamować a potem zmieniać kierunek ale to akurat pryszcz.

Komentarz dodany przez: Treker

BlackJack, jaki tam mały układzik? Na drugiej stronie są 4 porządnie wyglądające MOSFETy które (jeśli są faktycznie porządne, nie znalazłem dobrego zdjęcia) powinny mieć kilka miliomów R(on) i bez problemu te 20A przepuścić.

Prąd tego malucha jest niesamowity jak na jego wymiary. Wydaje się, że dwukrotny zapas ponad to co opisałeś jako max w impulsie jest wystarczające. Co prawda 21A to prąd maksymalny bez przełączania (PWM=100%) więc poszatkowanie przebiegu pewnie pogorszy warunki pracy tranzystorów, ale też spadnie prąd średni. Jeżeli nie opakujesz tego w gąbkę lub termokurcza a zapewnisz swobodny przepływ powietrza przy montażu tego modułu np. w pionie, moim zdaniem da radę spokojnie nawet bez radiatora.

Mimo wszystko nie polecam twardego przełączania kierunku obrotów przy wysterowaniu 100%. Bardzo niewiele dziś potrzeba by zrobić proste sterowanie z w miarę płynnym rozpędzaniem i hamowaniem. Jeżeli planujesz tu jakiś kawałek procesora (choćby do odmierzania czasów ruchów czy obsługi krańcówek) to dospawanie kawałka kodu do płynnego PWM nie sprawi Ci już przecież trudności. A sprzężenie zwrotne od pomiaru prądu czy enkodera byłoby szczytem elegancji 🙂

EDIT: Dobra, nie doczytałam zdania o ATtiny..

Właściwie jak trochę doczytałem to nawet PWMa nie potrzebuję. Wejścia PWM i DIR mogą pracować jako klasyki z poziomami H i L. Chodzi o to aby jednym przyciskiem (stopką) zmieniać kierunek obrotów, ponieważ nie chce tego robić na "żywca" w biegu, to włożę prostą logikę z czasówką, sądzę że tak od 250 do 500ms wystarczy na zatrzymanie silnika pod obciążeniem.

Z tego co wyczytałem podanie stanu L na wejście PWM skutkuje wejściem mostka w tryb BREAK niezależnie od stanu wejścia DIR.

Radiator dam na pewno.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Procesor daje większą elastyczność gdybyś chciał jednak coś poprawiać lub poważnie zmienić podejście, ale nie działa od razu, trzeba pisać i uruchamiać kod a czasem proste rozwiązania są.. najprostsze 🙂

Powodzenia, napisz jak poszło.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.