Skocz do zawartości

Code and Solder - Youtubowy kanał Chumanisty

Co chcecie zobaczyć następne?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co chcecie zobaczyć następne?

• Recenzję tanich narzędzi z Aliexpress
      7
    • Projekt: trzecia ręka ktora nie jest beznadziejna
      6
    • Test zasięgu popularnych modułów bezprzewodowych
      10
    • Używanie Eclipse jako IDE do Arduino
      6
    • Coś innego - opisz w komentarzu
      2

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

deshipu, ten filmik powstał ponieważ chciałem sobie wydrukować płytkę z internetu i zmarnowałem ponad godzinę na uzyskanie akceptowalnych GERBERów. Więc postanowiłem że zmarnuję kolejne cztery na nakręcenie tego żeby potomni mieli łatwiej. Ale jak mam wybór to zawsze KiCad. Tylko że w nim ten eksport jest tak banalny że nie trzeba tutoriala 😃

No i teraz wyszedłem na niewdzięcznika. Przepraszam, doceniam włożony trud i podziwiam, że ci się chciało. Masz dobrą wymowę po angielsku, choć trochę słychać, że się starasz 🙂

Eee, nic się nie stało. Kończę właśnie kręcić następny filmik (recenzję pewnej firmy, kto zgadnie jakiej? 😋 ).

Mam więc pytanie co chcecie zobaczyć następne?

Propozycje:

- Jak zmodyfikować Arduino żeby działało na 3.3V?

- Jak połączyć Arduino z Eclipse i dlaczego warto?

- Recenzje darmowych autorouterów (+ dlaczego lepiej robić to ręcznie)

- Użyteczne narzędzia za <$5.

Inne pomysły mile widziane 😃

Ja chętnie bym zobaczył połączenie arduino i eclipse.

BTW: wszystkie materiały na Twoim kanale będą po angielsku? Wydaje mi się, że takiego info w internecie jest pod dostatkiem brakuje wiedzy w języku polskim.

Oczywiście rób jak uważasz.

Mechano, ogólnie głównym językiem tego co tworzę jest angielski ponieważ grono odbiorców jest znacznie większe (Reddit, potencjalnie HaD i tak dalej). W planach mam zrobić polską kopię kanału i nagrać do wszystkiego nowe audio. To się zobaczy. Do niedzieli na pewno wyjdzie recenzja.

Reszta filmików z listy też będzie ale zobaczę jak z czasem wyjdzie 😃

Ogólnie to eclipse i tak chcę ogarnąć bo ostatnio pisałem coś większego w Arduino IDE i się załamałem 😃

Narzędzia mają tą zaletę że potencjalnie wymagają mniej montażu. Bo przy dotychczasowych wychodzi mi koło minuty materiału na 2h pracy 😃

Dzięki za wypowiedzi, pomagają.

Ja mam propozycję filmiku. Piszesz że używasz KiCada. Potrafisz może wyeksportować PCB wraz z elementami do jakiegoś CADowego formatu wymiany (STEP, IGES)?

Mi na razie jedyne co się udało osiągnąć to generowanie STEPa samego PCB bez elementów z wykorzystaniem jakiegoś pluginu do FreeCADa.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...