silver2001 Napisano Lipiec 27, 2016 Udostępnij Napisano Lipiec 27, 2016 Cześć koledzy 😃 ! Buduje swój qadrocopter. Z konstrukcja robota idzie mi całkiem nieźle, ale mam pewien problem z programem. Sęk w tym, ze mój robot będzie sterowany telefonem poprzez bluetooth i nie wiem jak napisać program kompatybilny z aplikacja ( link do aplikacji poniżej ) : https://www.microsoft.com/pl-pl/store/p/quadcopter-control/9wzdncrdd4fq ( program na urządzenie z systemem Windows ! W moim przypadku telefon ) Aplikacja działa na " podstawie " żyroskopu. Im bardziej wychyle telefon w danym kierunku , tym bardziej zmieni się numeracja w tym kierunku w aplikacji. Po lewej części ekranu jest "suwak" który odpowiada za podanie mocy na silniki. Planowałem sterować robotem w ten sposób, ze po przechyleniu telefonu w prawa stronę mój qadrocopter zwiększy moc w lewych silnikach, dzięki czemu zacznie przemieszczać się w prawo. To samo z innymi kierunkami ( przód, tył, prawo, lewo ). Potrafi ktoś napisać taki przykładowy program ? Wykorzystał bym go jako "wzór" do tego robota 😉 Z góry dzięki za pomoc Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Lipiec 27, 2016 Udostępnij Lipiec 27, 2016 Obawiam się, że "trochę" nie doceniłeś problemu. Quadcoptery stały się popularne w ostatnich latach dlatego, że dostępne stały się tanie mikrokontrolery i akcelerometry. Przedtem latało się jednowirnikowymi modelami, bo te ma szanse wysterować człowiek. Quadcoptera nie ma szans -- musisz mieć na pokładzie akcelerometr i żyroskop i program, który na ich podstawie będzie utrzymywał całe urządzenie w stabilnej pozycji. Zapomnij o robieniu tego telefonem, a już szczególnie z takim lagiem, jaki ma bluetooth. Polecam udać się do jakiegoś forum dedykowanego modelarstwu i poszukać tam informacji o tym jak się takie zabawki buduje. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Lipiec 27, 2016 Udostępnij Lipiec 27, 2016 deshipu, oj przesadzasz. Chodzi mu o to że na kopterze jest normalne sterowanie a telefon mu wysyła docelowy kąt. Tylko jeszcze nie wie że tego chce. Ale jest to wykonalne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Lipiec 27, 2016 Udostępnij Lipiec 27, 2016 Oczywiście, że jest wykonalne. Ale nie programem na kilka linijek który ktoś by mógł tu napisać w parę minut. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
sosnus Lipiec 27, 2016 Udostępnij Lipiec 27, 2016 Powiem Ci że zainteresowałęś mnie tym tematem. Ale faktycznie, jest aplikacja, a my nie wiemy nawet, z jakimi quadro ta aplikacja jest kompatybilna... Na czym polega Twój problem? Nie wiesz co wysyła telefon i jak to interpretować, czy nie wiesz jak "wykonać" rozkazy, które wysyła telefon? [ Dodano: 28-07-2016, 00:00 ] Poczekaj... a może to jest program kompatybilny z multiwii? Może multiwii ma zaimplementowany jakiś system sterowania copterem przez UART? w sumie się nad tym nie zastanawiałem wcale... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post Harnas Lipiec 28, 2016 Popularny post Udostępnij Lipiec 28, 2016 Powiem tak, aplikacja jest mojego autorstwa 🙂 Wiem że nie była aktualizowana od wieków (2 lata) 🙂 Sama apka wysyła ramki w formacie odbiornika SPEKTRUM, wystarczy więc w kodzie Multiwii ustawić taki odbiornik i podpiąć przejściówkę BT-UART (ja latałem na BTM222). Niestety nie da rady tego użyć bez kontrolera na pokładzie quadcoptera. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sosnus Lipiec 28, 2016 Udostępnij Lipiec 28, 2016 Harnas, tego się nie spodziewałem 😃 Masz coś jeszcze ciekawego na Microsoft Store/Google Play/Apple Store? 😃 Opłacało się kupić płatne konto deweloperskie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Lipiec 29, 2016 Udostępnij Lipiec 29, 2016 sosnus, pierwszą aktywacje na rok zrobiłem darmowym kodem z dreamsparka, a szczęśliwie niedługo przed upływem roku, Microsoft zmienił zasady że nie trzeba opłacać co roku abonamentu (wtedy chyba 60zł), więc konto mam za darmo 😃 Wtedy bardzo podobało mi się programowanie na smartfony, ale potem jakoś tego nie kontynuowałem, więc to jedyna upubliczniona aplikacja. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »