Skocz do zawartości

Problem z zasilaniem drona

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Buduję drona w oparciu o arduino i adafruit motor shield, ostatnio napotkałem problem, wreszcie dostałem ogniwa 18650 (dwa) i po montażu do drona rozpocząłem testy naziemne. Jak się okazało, jeden silnik na wyższych obrotach jest w stanie być na tyle prądożerny, iż atmedze nie zostaje nic innego jak restart. No i stąd moje pytanie, jakie macie pomysły na taki stan rzeczy? Gdzie najlepiej byłoby dać kondensatory, czy warto dokładać jeszcze 2 ogniwa by zwiększyć wydajność prądową? Zaznaczam, iż jest to dron, więc za dużo dźwigać nie może 😉.

P.S. Uprzedzę pytania, silniki tak samo jak rama są no-name, wymontowane z niedziałającego drona "Ufo intruder" http://www.xheli.pl/index.php?r=site/item&id=693

P.S. Dron oryginalnie latał na nieco mniejszych ogniwach, jednakże o tym samym napięciu, w linku wyżej jest ich zdjęcie.

Ten model miał pewnie oryginalnie akumulator litowo polimerowy i takie się w tego typu konstrukcjach używa, są dosyć lekkie i mają dużą wydajność prądową. U Ciebie pewnie napięcie za bardzo przysiada i dlatego atmega się resetuje, dodanie dwóch ogniw równolegle może poprawić sytuację ale nie wiadomo czy i na ile.

W jaki sposób w warunkach domowych można sprawdzić ten wskaźnik "C"? Czy jest to możliwe?

Ponadto, proszę bardzo serdecznie, o podlinkowanie jakichś dobrych baterii do dronów, byleby cena nie była zaporowa, bo tak to mogę nawet na paluszkach AA latać 😉

Oryginalnie latał na Li-ionach, 650mah starczyło mu na 15 minut lotu...

MSSC, w oryginale ta zabawka (nie mylić z dronem 😋 ) zasilana była z akumulatorka 2s (7,4V) złożonego z dwóch odpowiedników paluszków w technologii li-ion albo li-pol. Skłaniałbym się do li-ion bo prawdę mówiąc nie widziałem li-poli w obudowie 14500. Musisz szukać akumulatorka li-pol o pojemności bardzo zbliżonej, nie może być dużo większa bo ciężar akumulatorka wzrośnie na tyle, że ta zabawka w ogóle nie poleci. Może być troszkę mniejsza, ale nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem akumulatorka 7,4V (2s) o pojemności zbliżonej do 650mAh w dowolnym sklepie modelarskim nastawionym na latające zabawki RC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...