Skocz do zawartości

STM32F103 NUCLEO pomiar zużycia prądu przez wyświetlacz

bastik

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich

Wiem, że na płytce NUCLEO znajduje się pin IDD ze zworką, z informacji, które udał mi się znaleźć wynika, że po podłączeniu w to miejsce miernika będę w stanie zmierzyć ile prądu zużywa procesor i tu pojawia się kilka pytań:

1. Gdzie mogę znaleźć informacje od producenta ile energii może zużywa procesor na płytce? (pewnie słabo szukałem w dokumentacji na stronie producenta:))

2. Czy pomiar na pinie IDD odzwierciedla zużycie energii przez procesor + wyświetlacz czy po prostu obsługa np. wyświetlacza LCD, wymaga jednak większej ilości operacji i to wpływa na zwiększony pobór energii?

Będę wdzięczny za wszelkie materiały, które mogą pomóc mi w odpowiedzi na te pytania 🙂

Pozdrawiam Serdecznie

1. W datasheecie dla danego mikrokontrolera masz rozdział 'Electrical characteristics', a w nim 'Supply current characteristics'. Tam masz opisane od czego zależy pobór prądu i w jaki sposób.

2.

Czy pomiar na pinie IDD odzwierciedla zużycie energii przez procesor + wyświetlacz

Zależy jak masz podłączony wyświetlacz. Jeśli chodzi o zworkę JP6 (na schemacie na str. 60 KLIK) to możesz z jej wykorzystaniem zmierzyć prąd pobierany z regulatora 3V3 (dla 'głównego' mikrokontrolera, programator ma własny regulator napięcia).

No i mam problem, zabrałem się za praktyczny pomiar prądu, czyli zdjąłem zworkę IDD w to miejsce wpiąłem multimetr na zakresie 200mA i nic, nie ma zasilania układu, zakładam zworkę zasilania się pojawia. Czyli coś robię źle, tylko co? 🙂

bastik, wiem, że to może być banalne pytanie, ale dla pewności... Przepinasz przewody w mierniku do odpowiednich gniazd (pomiar prądu), a miernik nie ma uszkodzonego np. bezpiecznika?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Niestety mój miernik nie jest aż tak dokładny, chciałbym się jeszcze pobawić z e-papierem a z tego, co szukałem najtańszy jest za ok 200 zł, więc lepszy miernik musi poczekać 😃

Treker znowu miałeś rację wymiana bezpiecznika pomogła, wszystko działa tak jak powinno.

Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, jak w sposób programowy, zmniejszyć "zużycie" prądu przez wyświetlacz. Natknąłem się na poradnik, który opisuje, jak programować STM32 bez wykorzystywania bibliotek, jednak wydaje mi się, że operowanie na samych rejestrach nie wpłynie na „zużycie” prądu przez wyświetlacz. A wy jak myślicie?

Zasadniczo niewiele chyba osiągniesz, jedynie można sterować podświetlaniem przez PWM, wygaszać wyświetlacz i tyle, ostatecznie można spróbować coś w jego konfiguracji napięciowej, ale to wymaga sporo wiedzy na temat co się robi, aby go nie ubić.

Ewentualnie można jeszcze zobaczyć czy jest różnica jak się zaneguje wyświetlany obraz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.