Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Raspberry Pi - #6 - instalacja/komunikacja przez sieć

Pomocna odpowiedź

SimonSlominski, witam na forum!

Oczywiście jest to możliwe. W "najprostszej wersji" potrzebny jest jednak dostęp do Internetu ze stałym adresem IP. Wystarczy wtedy przekierować porty w routerze i można normalnie działać z malinką. Można również korzystać z rozwiązań, które umożliwiają zdalny dostęp do malinki bez stałego IP. Niestety zagadnienie to jest dość złożone, bo można je rozwiązać na wiele przeróżnych sposobów. Wszystko zależy od routera, sieci, dostawcy Internetu, usługi, do której chcesz mieć dostęp etc. Ciężko jest więc stworzyć jeden, uniwersalny poradnik, który zawsze będzie działał poprawnie 😉

marekr, również witam na forum i dziękuję za sygnał. Sprawdzimy wszystko i wprowadzimy konieczne poprawki do kursu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

witam po podlaczeniu raspberry do pc przez ethernet wyskakuje mi SIEC NIEZIDENTYFIKOWANA,dodam również że gdy włożę karte sd do pc po wyjeciu z malinki to ssh juz nie istnieje.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

patryk18, witam na forum!

Próbowałeś się łączyć "normalnie" przez sieć czy to Twoja pierwsza próba (i jedyna możliwość jakąś masz)?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

połączenie z użyciem przewodowej sieci lokalnej,
połączenie z użyciem bezprzewodowej sieci lokalnej

przebiegły bezproblemowo tylko z ta ostatnia mam problemy

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cześć, próbowałem się połączyć przez ssh z RPi zero połączonym do routera (rpi widnieje na liscie clientów routera). Po próbie połączenia sie (ssh pi@) dostaje odpowiedź connection refused albo timed out. Wasz poradnik poleca żeby wrzucić pliki ssh czy wpa_supplicant.conf na partycje boot. Niestety takiej u siebie na karcie z wgranym już NOOBSem nie widzialem(cały zestaw kupiłem na botland), jest jedynie widoczna pod windowsem partycja 'recovery' i to tam wrzuciłem te dwa pliki, ogólnie partycja ta posiada chyba wsztkie pliki tj. ta boot z poradnika i widocznie różnią się tylko nazwą. Dodatkowo pod linuxem widze partycje 'SETTINGS', a na niej noobs.conf, wpa_supplicant.conf i folder cache. Czy da się coś w mojej sprawie poradzić? 🙂

PS. chciałem również spróbować komunikacji z UART, niestety we wspomnianej wcześniej partycji recovery nie widniał plik config.txt, więc go stworzyłem i dodałem pojedyńczą linijke uart_enable=1, ale bez sukcesów

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

patryk18, hmmm w takim razie może to być coś związanego z Twoją "specyficzną" konfiguracją sieci/komputera. Nie przypominam sobie, aby ktoś wcześniej zgłaszał podobny błąd, więc ciężko od razu podać rozwiązanie. Czy pomimo tego, że otrzymujesz informację "sieć niezidentyfikowana" nawiązywane jest połączenie? Próbowałeś połączyć się z RPi bez zwracania uwagi na te ostrzeżenia?

aras, _kursSprzet

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam problem z łączeniem RaspberryPi z internetem. Łączę się bezpośrednio z PC, samo połączenie działa, nie łączy się tylko z internetem. Dziwne jest to, że czasem nie zmieniając ustawień uda się połączyć na jakieś 2 minuty ale potem znowu się rozłącza. 

Dodatkowo próbując łączyć się bezprzewodowo z routerem, gdy wgram z poziomu PC plik wpa_supplicant.conf po włożeniu do malinki plik znika co uniemożliwia połączenie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@piterk100, plik z ustawieniami może znikać. Jeśli są one już wczytane do systemu nie muszą być jawnie trzymane na karcie.

Dnia 21.08.2018 o 15:09, piterk100 napisał:

Witam, mam problem z łączeniem RaspberryPi z internetem. Łączę się bezpośrednio z PC, samo połączenie działa, nie łączy się tylko z internetem. Dziwne jest to, że czasem nie zmieniając ustawień uda się połączyć na jakieś 2 minuty ale potem znowu się rozłącza. 

Czyli łączysz się kablem RPi <> PC, czy przewodowo przez router? Masz dostęp do routera? 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Na tę chwilę udało mi się bezproblemowo połączyć przez wi-fi.

Wcześniej łączyłem się kablem RPi <> PC wtedy działało samo połączenie, nie było jednak dostępu do internetu.

Gdy próbuje połączyć się przewodowo RPi <> router <> PC malinka jakby nie widziała kabla. Mam dostęp do routera.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, piterk100 napisał:

Wcześniej łączyłem się kablem RPi <> PC wtedy działało samo połączenie, nie było jednak dostępu do internetu.

To już może być kwestia konkretnych ustawień na Twoim PC. Ciężko będzie zdalnie pomóc. Warto sprawdzić np. programy antywirusowe - mogą coś blokować. Testowaliśmy to na kilku różnych konfiguracjach i problemów nie było. Wykluczałbym raczej problem po stronie malinki.

3 minuty temu, piterk100 napisał:

Gdy próbuje połączyć się przewodowo RPi <> router <> PC malinka jakby nie widziała kabla. Mam dostęp do routera.

Po czym wnioskujesz, że Raspberry Pi "nie widzi" kabla?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, ale właśnie chodzi mi o to skąd wiesz, że się nie łączy :)? Masz podpięty monitor i nie masz dostępu do Internetu/nie możesz znaleźć malinki po adresie MAC w swojej sieci/nie świecą Ci diody w złączu etherneotwym?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam podpięty monitor i nie ma dostępu do internetu oraz nie świecą się diody w złączu internetowym. Router też nie widzi malinki po kablu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory nie kojarzę, aby ktoś zgłaszał taki problem. Jedyne co przychodzi mi do głowy to sprawdzenie ustawień na routerze. Może masz jakieś filtrowanie po adresie MAC albo nie masz DHCP? Niestety najlepsza rada jaką mogę chyba teraz dać to... Spróbuj wykonać wszystko jeszcze raz na czystej instalacji systemu próbując od razu łączyć się przewodowo do routera (pomijając inne metody).

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
20 godzin temu, piterk100 napisał:

Router też nie widzi malinki po kablu.

Próbowałeś użyć innego kabla? Malinka powinna chociaż "zamrugać" diodami, jeśli drugi koniec jest podpięty do zasilanego routera.

Edytowano przez Nawyk

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...