Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Raspberry Pi - #6 - instalacja/komunikacja przez sieć

Pomocna odpowiedź

Zmiany w pliku wpa_supplicant.conf pozwalają na podłączenie malinki do wifi. Jeśli skonfigurujesz wifi inaczej - np. za pomocą NetworkManager-a to też będzie działało i nie będzie różnicy.

Domyślnie dostęp do ssh jest wyłączony, umieszczenie pliku o takiej nazwie na karcie sd udostępnia serwer ssh. Natomiast możesz równie dobrze do samo osiągnąć za pomocą raspi-config, albo modyfikując odpowiednie pliki konfiguracyjne.

Aktualizacja nie powinna nic popsuć w konfiguracji sieci. Chociaż z tym nie zawsze jest idealnie, ale sposób ustawienia konfiguracji nie ma większego znaczenia. Jak nowa wersja ma namieszać to i tak namiesza.

  • Lubię! 2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cześć jestem nową osobą na forum.
Temat był już poruszany jednak nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie po podłączeniu Maliny do komputera bezpośrednio za pomocą kabla Ethernet mogę się z nim łączyć za pomocą Putty, klienta FTP czy VNC jednak sama Malina nie ma dostępu do internetu. Czy ktoś z Was wie w czym może tkwić problem albo co należy zmienić/uruchomić? Dodam, że wszystkie kroki wykonałem zgodnie z informacjami podanymi w kursie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Czuki91, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

  • Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

Dnia 3.05.2019 o 08:04, Czuki91 napisał:

Mianowicie po podłączeniu Maliny do komputera bezpośrednio za pomocą kabla Ethernet mogę się z nim łączyć za pomocą Putty, klienta FTP czy VNC jednak sama Malina nie ma dostępu do internetu.

Nie ma żadnych dodatkowych ustawień, które należy zmienić na Raspberry Pi, aby malinka uzyskała dostęp do Internetu. Jeśli sieć lokalna działa, to internet też powinien. Musi to być kwestia niestandardowej konfiguracji Twojej sieci. Testujesz to na zwykłej, domowej sieci czy to jakaś bardziej rozbudowana sieć, w której mogą być nałożone jakieś ograniczenia? Może masz jakąś blokadę na routerze?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cześć.
Problemem faktycznie okazały się być ograniczenia mojego dostawcy internetu. Temat został więc rozwiązany i mogę przystąpić do dalszych etapów Waszego kursu 🙂

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Czuki91 super, powodzenia w dalszych eksperymentach 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z podłączeniem mimo,że wszystko ronię jak w opisie malina się nie łączy poprzez kabel ethernet z laptopem.

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Sebol witam na forum 🙂 Ciężko pomóc bez znajomości jakichkolwiek szczegółów. Jakie RPi używasz? Z jakim systemem? Jaki system jest na laptopie? Czy wszystko wyglądało tak jak na zrzutach z kursu? Jak sam widzisz (powyżej) raczej nie było zbyt wielu problemów z tym ćwiczeniem. Jest więc duża szansa, że to jakiś problem "po Twojej stronie" - bez podania szczegółów nie będziemy w stanie pomóc.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Kupiłem niedawno RPi 4B w ramach kursu. No i jest problem z konfiguracją bezprzewodową bo znikają pliki ssh i wpa_supplicant.conf. Przy podłączeniu bezprzewodowym malinka jest niewidoczna w sieci. Teraz podłaczyłem Malinkę przewodem z routerem i o dziwo zobaczyłem że jest widoczna w sieci. Ale niestety nie jest prawdą że adresy MAC każdej Malinki rozpoczynają się od b8-27-eb bo u mnie jest widoczna pod adresem: DC-A6-32-6B-51-CD

RPi.thumb.JPG.b46d65a23fef69f2267ec43cd7ee675c.JPG

edit

spróbowałem w innej sieci gdzie mogę wyłączyć filtrację adresów MAC na routerze i to pomogło. Do RPi podłączyłem sie zdalnie. Więc tu jest pies pogrzebany

Edytowano przez mfzdulec

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@mfzdulec witam na forum 🙂 Cieszę nie się, że problem rozwiązany.

8 godzin temu, mfzdulec napisał:

Ale niestety nie jest prawdą że adresy MAC każdej Malinki rozpoczynają się od b8-27-eb bo u mnie jest widoczna pod adresem: DC-A6-32-6B-51-CD

Tak, masz rację - ta wskazówka była aktualna przy Raspberry Pi w wersji 3. Poprawimy to w kursie, aby pasowało do wersji 4 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cześć, mam problem z połączeniem się za pomocą sieci. Dwie pierwsze metody (Noobs oraz konwerter USB-UART) działały bez problemu. Kiedy dotarłem do połączenia przy pomocy przewodu ethernet pojawił się problem. Mianowicie robię wszystko krok po kroku, tworze plik ssh, a następnie podłączam RPi do sieci i załączam zasilanie. Znajduje adres IP RPi (próbowałem każdej z trzech metod lokalizacj iadrsu IP i każda działała), a później za pomocą PuTTY wpisywałem odpowiednia adres mojego RPI do programu i łączyłem się. I tutaj zaczynają się schody, ponieważ wyskakuje mi okno poleceń jednak jest całe puste. Nie mam wyświetlonej pierwszej linijki ("login as: ") tylko zielony kwadracik który zazwyczaj mruga? i nie mogę napisać żadnego słowa, tekstu nic. Ktoś może potrafi pomoć? Wcześniej wszystko działało, dopiero tutaj napotkałem problem. 

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Oskaritox rozumiem, że połączenie przebiega poprawnie tj. podajesz IP, port, uruchamiasz sesję w PuTTy i pojawiło się (za pierwszym razem) okienko na temat akceptacji kluczy? Jeśli widzisz tylko zielony kwadracik to spróbuj może nacisnąć kilka razy enter, upewnij się, że okno nie jest przewinięte itd. Nie pamiętam, aby do tej pory ktokolwiek miał taki problem, więc to musi być raczej jakiś drobiazg 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker dokładnie tak, z jednym wyjątkiem, że przy pierwszej próbie połączenia nie wyskoczyło mi okienko akceptacji tylko od razu wyskoczyła mi sesja Putty. Próbowałem przewijać wciskając enter itp, ale nic nie działa.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Oskaritox no to dziwne, bo to okienko powinno wyskoczyć. Coś musi być nie tak... Możesz dla zasady spróbować nagrać obraz na kartę raz jeszcze, abyśmy mogli wykluczyć jakiś przypadkowy problem z systemem?

Dla formalności dopytam - pusty plik ssh na pewno umieściłeś na karcie?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Tak, plik ssh pusty bez rozszerzenia .txt umieściłem na karcie. Moje pytanie jest takie, jeśli kolejny raz wgrywam na kartę Raspbariana pełnego jak i wersje LITE to czy powinienem ją formatować przed wgraniem na kartę systemu? Dodatkowo widzę, że nie pokrywają mi się moje pliki na karcie po wgraniu systemu z tym co jest pokazane na screenie. Również po baaardzo długim czasie znajdował mi IP RPi za pomocą komendy arp -a, a teraz już wogóle nie znajduje.

Za pomocą skanera IP od razu wyszukuje, tak samo jak za pomocą Routera.

Teraz podłączyłem kablem sieciowym do routera i przy wtyczce świeciły się dwa LEDy: zielony i żółty i wtedy nie mogłem zlokalizować IP za pomocą komendy arp -a, natomiast po chwili żółty LED zniknął i został tylko zielony i w takiej konfiguracji znalazłem IP. Jednak dalej za pomocą Putty nie mogę połączyć się z RPi (czarne okienko z zielonym wskaźnikiem)

 1837335358_raspberry2.thumb.png.53fa6b91b4671ff2f460f082e24fa3c4.png860746937_raspberry1.thumb.png.3250ea02b94da3a436c156e188da7a5d.png

Edytowano przez Oskaritox

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Oskaritox napisał:

czy powinienem ją formatować przed wgraniem na kartę systemu?

Jeśli robisz to przez jakiś sensowy program jak np. Etcher to nie ma takiej potrzeby - wszystko dzieje się automatycznie.

19 godzin temu, Oskaritox napisał:

Dodatkowo widzę, że nie pokrywają mi się moje pliki na karcie po wgraniu systemu z tym co jest pokazane na screenie.

Tym się nie martw, bo może to zależeć od wersji systemu 🙂

Możesz dla pewności podłączyć monitor do RPi i sprawdzić w trybie graficznym czy dostęp przez SSH jest włączony oraz jakie adres IP został przydzielony dla Twojej malinki? Twoja sieć jest oparta o jakiś zwykł domowy router czy to sprzęt dostarczony przez operatora Internetu?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...