Skocz do zawartości

Kurs STM32 F1 HAL - #6 - pomiar napięcia, przetwornik ADC

Pomocna odpowiedź

html_mig_img
Tym razem sprawdzimy działanie przetwornika analogowo-cyfrowego. Dzięki niemu będziemy mogli zmierzyć napięcie na wejściu układu.Podstawowa wiedza o ADC przydaje się prawie zawsze podczas tworzenia nowych projektów. Peryferia te używane są w większości systemów, które np. mają czujniki analogowe.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

@pietraszkowaty, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

36 minut temu, pietraszkowaty napisał:

Mam problem z pomiarem napięcia referencyjnego. Zamiast 1.2V otrzymuję 0.052V (ADC=64). Ktoś wie z czego może to wynikać?

Jak widzisz od momenty publikacji tej części kursu nikt nie miał takiego problemu, więc jest duża szansa, że to coś po Twojej stronie. Zacznijmy od najważniejszego: czy korzystasz z tej samej płytki, która jest używana w kursie?

Tak, korzystam z rekomendowanego zestawu. Taki sam problem występuje przy każdym pomiarze.

Aktualizacja:

Problem rozwiązany. Wystarczyło odłączyć płytkę od zasilania i ponownie ją podłączyć 😉

Edytowano przez pietraszkowaty
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam.

Ja spotkałem się przy temacie przetworników ADC z innym problemem.

W przkładach z kursu gdy jest użyta instrukcja "printf("Adc = %ld (%.3fV)\r\n", value, value * 3.3f / 4096.0f);" pojawia się błąd:

The float formatting support (-u _printf_float) is not enabled from linker flags

System opercyjny - Windows 10 PRO Czy to jest problem ECLIPSE? W Dev - C++ ta komenda działa prawidłowo. W Windows 7 Pro i ECLIPSE też chyba było prawidłowe zachowanie się tej instrukcji.

Pozdrawiam
Tadeusz

@Leonardtb czy dopisałeś do flag to co jest podpowiedziane w cytowanym komunikacie? Tzn. w ustawienia linkera dodałeś flagę "-u _printf_float"? Pytam, bo nie mam pewności czy po prostu tego nie zrobiłeś, czy błąd występuje nawet po dopisaniu tego ustawienia? 😉

• Lubię! 1

Witam,

Nie wiem czy jest dopisane bo nie wiem jak sprawdzić czy ta flaga jest dopisana  w tym systemie.

W ATOLLIC True Studio w belce z narzędziami jest pięć młotków. Czwarty młotek to Build Setting. Również w menu głównym po kliknięciu Project pojawia się menu rozwijane i tam też jest Build Setting.

Klikając  dalej    Setting -> Tool Setting -> C Linker pojawi się na ekranie pozycja Command i tam jest ta flaga.

W wersji kursowej na ekranie pojawia się tylko jeden młotek i przy nim jest menu rozwijane składające się z dwóch pozycji Debug i Release.

Również w menu głównym w "Project" po rozwinięciu menu  nie ma pozycji " Build Setting". Pozycja Build Working Set  jest nieaktywna

Podejrzewałem wadliwą instalację więc ponownie pobrałem program i zainstalowałem. Nic się nie zmieniło. Dalej ten błąd występuje.

Tadeusz

Ten błąd u mnie występuje w programie pobranym z:

System Workbench for STM32. Kompilator z edytorem i debuggerem pobieramy ze strony OpenSTM32.

Czyli zgodnie z zaleceniami kursu.

Poprzednio miałem zainstalowany Win 7 i o ile pamiętam nie było problemu. Ale stary komputer się rozleciał i mam teraz  W10.

Tadeusz

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.