Skocz do zawartości

Płatne zlecenia dla niepełnoletniego początkującego programisty C++

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
Czy z podstawową wiedzą C++ można znaleźć płatne zlecenia? Jeżeli tak, to gdzie szukać? Najlepiej jeżeli byłoby to pisanie kodu pod Arduino.

EDIT: Mam 15 lat, więc jeżeli jakaś umowa, to musiałaby być na osobę dorosłą 🙂

• Lubię! 1
jednak jeżeli jesteś początkujący to odradzam freelancing. Napisz porządnie projekt dla siebie, wrzuć kod na GitHuba i poszukaj pracy jako etatowy programista.

Mam 15 lat, więc raczej musi być to bez umowy, i coś na co będę miał dużo czasu i nie będę zobowiązany pracować cały czas 🙂

buchbuch, no ok, też chyba stwierdziłem że lepiej będzie się jeszcze uczyć i najwyżej jak gdzieś się coś trafi łatwego to zrobić i tyle 🙂

Istnieją jeszcze takie rzeczy, jak praktyki i co rozsądniejsze firmy bardzo chętnie zatrudniają praktykantów, bo nie dość, że sobie wychowują pracownika, to potem jak go po takich praktykach zatrudnią, to nie musi się już wdrażać od nowa w ich specyficzne systemy. Nie wiem jak to wygląda z nieletnimi w Polsce, ale być może warto by się było rozejrzeć i dowiedzieć?

Zadania domowe i projekty zaliczeniowe dla leniwych to zawsze też jakaś opcja, ale obawiam się, że się na tym za dużo nie nauczysz, choć zarobić pewnie się da sporo, szczególnie od tych głupszych i bardziej zdesperowanych. Tylko pytanie o etykę takiego postępowania jest otwarte.

Jeśli chcesz zdobywać doświadczenie (ale już niekoniecznie zarabiać), to może warto się rozejrzeć w okolicy za hackerspace-ami, modelarniami, warsztatami, kółkami studenckimi, etc.? Czasem można się przyłączyć do bardzo ciekawego projektu, a zdarza się nawet, ze taki projekt jest dofinansowany, więc choć pieniędzy nie zarobisz, to chociaż na części ich nie wydasz.

A na buchbucha nie zwracaj uwagi, wreszcie znalazł sobie kogoś młodszego, to się wyżywa.

Istnieją jeszcze takie rzeczy, jak praktyki i co rozsądniejsze firmy bardzo chętnie zatrudniają praktykantów, bo nie dość, że sobie wychowują pracownika, to potem jak go po takich praktykach zatrudnią, to nie musi się już wdrażać od nowa w ich specyficzne systemy. Nie wiem jak to wygląda z nieletnimi w Polsce, ale być może warto by się było rozejrzeć i dowiedzieć?

Ale praktyki w firmach to kilka godzin dziennie pewnie? Czy jak one wyglądają? Wątpię żeby nieletnich zatrudniali, ale się rozejrzę pewnie 🙂

Zazwyczaj to jest normalna umowa o pracę na czas określony.

Właśnie sobie przypomniałem, że istnieją jeszcze Google Summer of Code i Google Code In -- nie wiem, czy mają coś związanego z Arduino, ale na pewno znajdzie się coś w C++. No i Google dobrze wygląda na CV.

Zazwyczaj to jest normalna umowa o pracę na czas określony..

Ja chodzę do szkoły, więc odpada

[ Dodano: 09-03-2017, 10:25 ]

Właśnie sobie przypomniałem, że istnieją jeszcze Google Summer of Code i Google Code In -- nie wiem, czy mają coś związanego z Arduino, ale na pewno znajdzie się coś w C++. No i Google dobrze wygląda na CV.

Tylko oba eventy chyba są w języku angielskim? Wolałbym coś polskiego 🙂

Poza tym nie musisz od razu pracować jako programista. Nawet wielcy tego świata (nie mówiąc o zwykłych szarakach) zaczynali od skupu makulatury, roznoszenia przesyłek czy handlu pomidorami. Tak, to straszne, ale czasem trzeba schować ambicję do kieszeni i zająć się zarabianiem pieniędzy na własne utrzymanie lub zwykłą pomoc rodzinie. W wolnych chwilach możesz wtedy szlifować swoje umiejętności - choćby właśnie brać zlecenia od studentów (którzy w tym czasie robią pieniądze gdzie indziej?) by kiedyś, w przypadkowym czasie i miejscu okazało się, że umiesz właśnie coś, co akurat jest bardzo potrzebne. Zajrzyj na tag #myfirst7jobs. Ludzie imali się naprawdę dziwnych zajęć i naprawdę w pojedynczych przypadkach od razu zaczynasz robić to o czym marzysz i jeszcze ktoś Ci za to płaci. Powiedziałbym wręcz, że - przynajmniej na początku kariery - jest to bardzo rzadko spotykany komfort.

Natomiast jeśli nie masz presji na zarabianie z czysto przyziemnych powodów (przeżycie do kolejnej wypłaty rodziców), to zrób jak pisze deshipu: rozejrzyj się za ośrodkami "wiedzy", gdzie (niestety za darmo, hobbystycznie) będziesz mógł wziąć udział w czymś ambitniejszym.

szerwi, skoro musisz chodzić do szkoły, nie masz doświadczenia ani wyjątkowych umiejętności, do tego nie opanowałeś języka angielskiego to czym prędzej bierz się do nauki. Dorosłe życie to nie koncert życzeń - nikt nie będzie bił brawa bo napisałeś ledwo działający program, ani nie będzie Ci płacił kokosów za to że raczyłeś w wolnej chwili pouczyć się programować. Powiem więcej - jeśli zawalisz terminy, albo napiszesz program, który będzie działać źle możesz nie tylko nie zarobić, ale ponieść koszty.

Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że język angielski jest w tej chwili najlepszą inwestycją w siebie, jaką możesz zrobić. Olej doświadczenie w programowaniu, olej praktyki -- bez angielskiego ani nie doczytasz dokumentacji, ani nie znajdziesz pomocy na specjalistycznych forach, ani nie znajdziesz pracy poza swoim najbliższym grajdołkiem. Im szybciej i lepiej się nauczysz języka, tym potem ci będzie łatwiej szukać pracy.

Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że język angielski jest w tej chwili najlepszą inwestycją w siebie, jaką możesz zrobić. Olej doświadczenie w programowaniu, olej praktyki -- bez angielskiego ani nie doczytasz dokumentacji, ani nie znajdziesz pomocy na specjalistycznych forach, ani nie znajdziesz pracy poza swoim najbliższym grajdołkiem. Im szybciej i lepiej się nauczysz języka, tym potem ci będzie łatwiej szukać pracy.

Znaczy angielski znam na poziomie B2, ale jednak wolę uczyć się po polsku, jest łatwiej.

Założyłem githuba: https://github.com/szerwi/Arduino

Poniżej opis do każdego projektu 🙂

Termometr z tworzeniem lokalnej strony domowej. Historia 3 ostatnich pomiarów, maksymalne i minimalne odczyty, diody sygnalizujący spadek/wzrost temperatury i inne dodatki. Dodam, że zacząłem go tworzyć kilka dni po otrzymaniu pierwszego Arduino i robiłem przez kilka kolejnych dni 🙂

Zamek szyfrowy z możliwością ustawiania nowego hasła, otwieraniem poprzez bluetooth oraz czytnik RFID. Projekt został porzucony, ma parę błędów.

Termometr do monitorowania pracy pieca oblicza średnią temperatury, 2 średnie w przedziałach temperatur, maksymalny i minimalny odczyt oraz ilość przekroczeń 55*C.

Samochód sterowany poprzez bluetooth oraz tryb jazdy autonomicznej. Czujnik odległości zatrzymuję pojazd w bezpiecznej odległości w obu trybach, lecz w trybie autonomicznym także wycofuje i skręca. Kilka diod sygnalizujących tryby jazdy oraz stan czujnika odległości. W aplikacji jest możliwość ustawienia prędkości maksymalnej dla obu trybów oraz różnicy w prędkości między silnikami, które nie chodzą identycznie i pojazd lekko skręca. Projekt ciągle jest rozwijany. Aplikacja na telefon napisana w APP INVENTOR 2.

I z tych większych projektów na Arduino to tyle. Mam jeszcze kilka aplikacji okienkowych C++ tworzonych w Qt lub C++ Builder 6, lecz tworzone były z poradników i parę elementów dodawanych było z mojej wiedzy 🙂

I czy ten github jest dobrze zorganizowany? Coś pozmieniać? 🙂

Coś pozmieniać?

Zacznij od przeczytania jak wygląda i działa pętla for w C oraz C++. Ciekawe co chciałeś uzyskać pisząc np.:

for(i>0; i<2; i++)

Ponieważ takie same "kwiatki" są w wielu miejscach, zakładam, że to nie przypadkowy błąd ale brak zrozumienia języka. Skoro chcesz zarabiać na programowaniu - najpierw naucz się pisać poprawne programy.

Jak już usiądziesz do nauki to polecam również lekturę dotyczącą komentowania/dokumentowania oraz struktury kodu. To ważne jeśli chcesz pisać profesjonalne aplikacje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...