Skocz do zawartości

STM32 i czujnik Grid-Eye - kłopot z bibliotekami

Pomocna odpowiedź

Napisano

Może ktoś będzie umiał pomóc. Postanowiłem „przepisać” kod do czujnika Grid-Eye z Arduino na STM32 (używam Nucleo-L476RG), powodów jest kilka, ale nie o tym tutaj. No i mam kłopot z bibliotekami. Nic sensownego nie udało mi się znaleźć w sumie to znalazłem całe 0. Przerabianie bibliotek albo pisanie od 0 trochę mnie przerasta, może ktoś ma więcej szczęścia albo wiedzy. Nie chce programować STM wykorzystując Arduino IDE bo na dłuższą metę to jest bez sensu. Starałem się coś znaleźć, ale się nie udało i jedyne co posiadam to biblioteki na Arduino. Może ktoś będzie miał radę jak łatwo i bezboleśnie przepisać bibliotekę, zna albo znajdzie gotową oraz jakieś sensowne rady.

Ale jaką bibliotekę? Każdą dowolną czy którąś konkretną? Przecież w takiej która robi FFT lub jest parserem JSONa nie musisz zmieniać pewnie nic (o ile jest dobrze napisana), ale w czymś co intensywnie wykorzystuje piny i peryferia Arduino, robi jakiś bit banging i jeszcze zachowuje mnóstwo zależności czasowych prawie na pewno trzeba się będzie napracować. Potężniejszy procesor umożliwia czasem zupełnie nowe podejście do pewnych problemów i być może prościej wtedy przemyśleć i napisać rzecz od nowa, jedynie wzorując się tylko na idei zawartej w kodzie Arduino.

Wiadomo że najlepsza była by taka która wykona wszystko za nas, a my będziemy musieli tylko funkcje wywołać 🙂 Konkretnie chodzi o obsłużenie czujnika. Z pisaniem od 0 chyba największy kłopot mam z dobraniem się do konkretnych rejestrów, bo to działa jak chce (raz odczyta, raz nie, czasem dostaje wartości z kosmosu).

W późniejszym etapie chcę pozostawić sam mikrokontroler więc chciałem stworzyć coś bardziej uniwersalnego. Ale może masz rację, na razie jestem za cienki na takie kroki, więc faktycznie będzie lepiej użyć łatwiejszego rozwiązania i stopniowo dojść do zamierzonego efektu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...