Skocz do zawartości

Emulacja klawiatury na Arduino przez bluetooth.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Chciałbym zbudować klawiaturę bezprzewodową (bluetooth) z wykorzystaniem Arduino. Napisałem taki kod:

#include <Keyboard.h>
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(5, INPUT_PULLUP);
Keyboard.begin();
}
void loop() {
if(digitalRead(5)==LOW){
Keyboard.print("A");
delay(200);
}
}

Jeśli połączę moje Arduino Pro Micro (Arduino na bazie Leonardo) poprzez kabel, to wtedy kod ten działa normalnie (tzn. po naciśnięciu przycisku w notatniku wpisuję się 'A'). Jeżeli natomiast podłączę mój moduł bluetooth zamiast kabla, to kod ten nie działa (moduł normalnie się paruje z komputerem, ale po naciśnięciu przycisku nic się nie dzieje). Co robię źle?

[ Dodano: 01-02-2018, 17:37 ]

Nikt nie wie co jest źle? Moim zdaniem coś do tego kodu muszę dodać, albo coś zmienić, tylko nie wiem co. Macie jakieś pomysły?

Dołączasz bibliotekę i nie wiesz jak ona działa? W przykładach nie ma przykładów jej użycia?

Może to Ci pomoże:

https://www.arduino.cc/reference/en/language/functions/usb/keyboard/

Tam każda funkcja tej klasy jest opisana z przykładami - przećwicz je, a będziesz wiedział jak użyć.

Na marginesie biblioteka współpracuje z portem USB, a nie BT. Może więc tu jest problem - w konfiguracji i oprogramowaniu modułu BT.

Pozdrawiam,

Jak biblioteka działa wiem, ale po prostu nie wiedziałem dlaczego po kablu działa a przez bluetooth nie, choć i to i to komunikuje się przez UART.

Wiesz może, co należy zrobić, aby biblioteka ta działa przez bluetooth, albo w jaki inny sposób można wykonać taką klawiaturę bluetooth opartą na Arduino?

W sumie nie. Fakt. Trochę się zagapiłem. 😋

Ale mimo wszystko, wie ktoś jak takie coś można wykonać?

A nie ma jakiegoś sposobu, aby zrobić to z Arduino Pro Micro i modułu bluetooth XM-15B, bo takie elementy aktualnie posiadam. W sumie to chyba kwestia odpowiedniego kodu, którego nie potrafię napisać. 😥

Masz rację, że jest to głównie kwestia odpowiedniego kodu, ale niestety kodu na tym module, a nie na twoim Arduino. Moduł musi obsługiwać odpowiedni profil bluetooth (HID) — wtedy możesz go w ten tryb przełączyć i wysyłać do niego wydarzenia naciśnięcia i zwolnienia klawiszy. Czy twój moduł to obsługuje trudno mi powiedzieć, bo załączona dokumentacja jest w całości po chińsku, a ja z tego języka to zaledwie "dzień dobry", "dziękuję", "prąd", "napięcie" i "częstotliwość" potrafię zrozumieć.

• Lubię! 1

Ehm...

No nic. Poczytam trochę o tym i poszukam dokładniej w głębinach projektów z internetu.

Witam, to ponownie ja. Znalazłem stronę w której pokazane jest jak przerobić moduł HC-05 (który nie obsługuje profilu HID) tak aby profil HID obsługiwał (czyli, aby można było emulować klawiaturę przez bluetooh). I tu moje pytanie: Czy mój moduł bluetooth XM-15B również może być w ten sposób przerobiony?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...