Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć. Jestem Patryk, mam 28 lat i na co dzień zajmuję się restauracją azjatycką (gotuję/zarządzam). Temat elektroniki interesował mnie od zawsze, odkąd pamiętam ciągnęło mnie do naprawiania różnych elektronicznych rzeczy i mimo braku podstawowej wiedzy teoretycznej całkiem dobrze mi to wychodziło. Zdecydowałem podejść do tematu od tej właściwej strony, a więc na początek poznać trochę teorii i zapoznać się z działaniem tego wszystkiego.

• Lubię! 2

@BogdanUrbaczka witaj Bogdanie na naszym forum 🙂 zgadza się, teraz jest łatwiej o materiały. Powodzenia w nauce!

@michalf84 witam Michale, inteligentny dom to spory temat, na pewno przyda się dużo nauki, przeglądania podobnych projektów i nieco kroków pośrednich. Powodzenia, koniecznie pochwal się projektem w odpowiednim dziale na forum 🙂 

@jiggy witaj Adamie na naszym forum 🙂 piszesz o ciekawych czasach, teraz elektronika jest dość mała i ciężko o samodzielne zbieranie podzespołów, choć w serwisach AGD dalej można dostać darmowy elektrozłom do zabawy. Powodzenia w nauce i zachęcam do aktywności na forum 🙂 

@klokupk witaj Patryku na naszym forum 🙂 To masz ciekawy rozrzut zainteresować, z jednej strony praca w restauracji z drugiej temat techniczny, na pewno jest w tym jakaś wspólna płaszczyzna 🙂 Powodzenia w nauce, a w razie problemów śmiało pytaj na forum.

• Lubię! 2

Cześć wszystkim!

Jestem Piotrek, lat 33. Od dziecka myślałem, że będę wynalazcą i że będę budował roboty 😀 W podstawówce bardzo lubiłem fizykę i związane z nią kółko naukowe. Niestety nauczycielka w liceum była w stanie skutecznie zabić moje zapędy 😕 

Dalej wylądowałem na studiach informatycznych, gdzie też wydawało mi się, że może pójdzie to w kierunku robotów, ale niestety tak się nie złożyło.

Teraz mam już małe dzieciaki (dwóch chłopaków) i coraz częściej pojawia się temat majsterkowania, budowania robota, czy innej rakiety (póki co z klocków) 😂 Pomyślałem, że to dobry moment, żeby wrócić do tego tematu. I.. ku mojemu zaskoczeniu trafiłem na forbota, gdzie ta wiedza wydaje się ultra przystępna dla każdego. A jeszcze parę lat temu znajomi straszyli mnie ogromnymi tomiszczami, niezbędnymi rzekomo do przetrawienia na start.

Mam nadzieję, że jak dzieciaki trochę podrosną, to będę mógł z nimi aktywniej pomajsterkować, a póki co będą się przyglądać (mają 2 i 4 lata). Liczę, że umiejętności programistyczne też nieco się przydadzą.

Także cisnę Elektronikę poziom 1. Potem w planach Arduino, również poziom 1. A w marcu na urodziny może dostanę zestaw do robotów 🤓

• Lubię! 2

@g0raj Witaj Pitorze na forum Forbota 🙂 masz ciekawą historię. Faktycznie w życiu mogą trafić się osobniki co potrafią skutecznie zniechęcić do robienia czegokolwiek. A podstawy elektroniki nie są takie straszne. Nauka dzieci to dobry moment, sam miałem jedną z lepszych zabawek - lutownica 😄 

56 minut temu, g0raj napisał:

A jeszcze parę lat temu znajomi straszyli mnie ogromnymi tomiszczami, niezbędnymi rzekomo do przetrawienia na start.

Na start zdecydowanie nie, ale po kilku latach i owszem. Ale to już znacznie wyższy poziom, który nie każdemu potrzebny jest do szczęścia.

• Lubię! 1

Hej, mam na imie Kamil. Mam 30l i pracuje jako programista. Jestem tutaj dlatego ze popsula mi sie lampa do akwarium i nie potrafie jej naprawic, co mnie bardzo irytuje 😄 Mam nadzieje ze nastepna lampe zbuduje sam.

• Lubię! 1

@kamilbak witaj Kamilu na naszym forum 🙂 Potrzeba matką wynalazku, fajnie że tu trafiłeś. Programowanie to już dział techniczny więc i majsterkowanie powinno Ci się wkręcić. Powodzenia!

• Lubię! 1

Witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieję, że wiele się nauczymy i poznamy z wiedzy elektroniki. Zainteresowałem się kursami Forbot ze względu na mego 12 letniego syna  Olka, ponieważ uważam, że to dobry początek,  by lepiej oswoić się z wiedzą elektroniki, arduino i raspberry pi.

• Lubię! 1
Dnia 1.02.2021 o 17:11, slawek56 napisał:

Cześć

Mam na imię Sławek szykuję się do emerytury. Moje całe życie zawodowe to konstrukcje stalowe ,projekty przyrządów wspomagających procesy produkcyjne. Ostatnio prowadzę dział Badania i Rozwoju jednym słowem wyzwania , innowacje, szalone pomysły , bardzo ciekawe. Elektronika to dla mnie czarna magia i mam nadzieje ja poznać to może być bardzo pasjonujące . Z przyjemnością otwieram pudełka z myślą jaka to czeka mnie zabaw.

Pozdrawiam wszystkich.😀

A ja myślałem, że starszej daty inżynierów to już nie ma... Jak ja się cieszę z Twojego wpisu (a powiem że konstrukcje stalowe, procesy produkcyjne itp- to całe moje życie ...Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję na współpracę przy owocnej nauce nowości...

pozdrawiam

Dnia 27.01.2021 o 14:54, Sylwia100 napisał:

Witam wszystkich forumowiczów, po 30 latach mogę sobie pozwolić na to co zawsze mnie fascynowało. W życiu jak wszyscy wiemy nie zawsze wszystko idzie jak sobie zaplanujemy. Dzieci odchowane, stabilizacja w pracy - to czas na zrobienie czegoś dla siebie. Na szczęście świat się zmienia i nie wmawia się dziewczynkom, że elektronika jest tylko dla chłopców (facetów).

Od dzisiaj zaczynam kurs podstaw elektroniki - poziom I. Trzymajcie kciuki

Powodzenia. Dasz sobie radę.

pozdrawiam

Dnia 1.02.2021 o 12:57, MKopec napisał:

Witam wszystkich  

Już pozdrowiłeś kilka razy- chcesz o coś zapytać?

• Lubię! 1

Witam wszystkich, Piotr lat 41. Zawitałem tu bo szukam czegoś nowego. Z elektroniką nie miałem nigdy do czynienia wiec jestem raczej raczkującym dzieckiem w tym temacie. Mam nadzieję, że uda mi się czegoś nauczyć.

@hamahaka witaj Piotrze na naszym forum 🙂 powodzenia w nauce!

@Kagan również serdecznie witam Cię na forum 🙂 Trochę zgaszę ten entuzjazm 🙂 

3 godziny temu, Kagan napisał:

coś innego niż biurko, Excel i jakieś cyferki.

To się wiele nie zmieni zwłaszcza jak myślisz o studiach, które przynajmniej w wymiarze dziennym nic szczególnego nie dadzą... a majsterkowanie to zabawa, nie zarabianie pieniędzy zdolnych do utrzymania się w życiu. 😉 Niemniej pomysł na życiową zmianę ciekawy i życzę powodzenia. Zachęcam Cię do pochwalenia się jak idą postępy, bo może to być też motywacją dla innych żeby myśleć o utrzymaniu się z elektroniki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...