Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć, jestem Gunter. Jestem zupełnym świeżakiem jeżeli chodzi o elektronikę. Niedawno postanowiłem to zmienić. Liczę, że znajdę tu mentorów i przewodników, którzy wesprą mnie w trudnych momentach 😉  

• Lubię! 1

@Dirtek12 witam na Forbocie! Życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce. W razie problemów pytaj śmiało na forum.

@gunterisch cześć Gunter, witam na Forbocie! Mam nadzieję, że nasze kursy będą pomocne 🚀

Witam

Arkadiusz. Pracuje w IT choć ostatnio ze względu na stan zdrowia mam dużo czasu wolnego. Zajmuje się hobbystycznie drukiem 3d. Ostatnio zacząłem robić większe wydruki i wyposażać je w elektronikę. i tak krok po kroku doszedłem do potrzeby użycia Arduino i znowu się uczę. 

• Lubię! 1

Cześć wszystkim, jestem Piotrek, mam 30 lat.

Moja praca związana jest z rachunkowością (dokładnie pracuję jako specjalista ds. kontrollingu finansowego), a z elektroniką nigdy nie miałem do czynienia. Chcę po prostu spróbować i nauczyć się czegoś nowego 🙂

• Lubię! 1

Cześć, po moich pierwszych doświadczeniach z elektryką przyszedł czas też na elektronikę 🙂 Zarówno portal, jak i zakupiony zestaw wyglądają bardzo profesjonalnie i mam nadzieję, że pomogą mi sprawnie opanować nową wiedzę. Pozdrawiam 🙂 

• Lubię! 1

@chester7vip cześć, witam na Forbocie - mam nadzieję, że nasz kurs Arduino będzie pomocny. Zachęcam również do chwalenia się swoimi wydrukami!

@PiotrGetz cześć Piotr! Elektronika to ciekawe hobby, życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce!

@MateM87 witam na forum! Miło słyszeć, że kursy robią dobre wrażenie - mam nadzieję, że będą pomocne 🚀

@Mtmrm witam na Forbocie 🙂 Również studiowałem AiR, zachęcam do samodzielnego eksperymentowania z elektroniką w praktyce - na pewno wtedy najwięcej się nauczyć 🤖

Cześć wszystkim,

Mam na imię Kinga, mam 17 lat i interesuję się szeroko pojętą fizyką 😉. Zafascynowały mnie elektroniczne projekty diy, ogrom możliwości jakie daje arduino tak więc właśnie zaczynam kurs Arduino poziom 1 tutaj. Dzisiaj przyszedł mój zestaw Forbota do kursu, więc biorę się do roboty🙂. Mam tylko nadzieję że wystarczy mi znajomość elektroniki z szkoły (rozszerzona fizyka w liceum).

• Lubię! 2

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Na imię mam Zbyszek, jestem programistą ( niemłodym 😀 ), elektronikiem-hobbystą i pasjonatem IoT. Od jakiegoś czasu pracuję nad systemem IoT, który można obsługiwać głosowo - semantycznie. Projekt oparty na wielu komponentach. 

ESP32 – jako główny moduł urządzeń (w ilości 6 sztuk),
MQTT – komunikacja między urządzeniami,
AI (np. przetwarzanie języka naturalnego na określoną strukturę zrozumiałą dla ESP32, jak i panelu sterowania) – aby system "rozumiał" intencje użytkownika,
Java (backend) + HTML/CSS/JS (frontend) – panel sterowania i wizualizacja.

Przykład zastosowania:
Aby otworzyć rano żaluzje można np. powiedzieć "Zaczął się nowy piękny dzień. Wstajemy", a żaluzje otworzą sie automatycznie. Można powiedzieć "zrób w salonie super nastrój doczytania", a żaluzje w salonie przesuną sie do połowy. "Oświetl całą posesję" włączy wszystkie światała na zewnątrz, a "Idziemy spać" zgasi wszystkie światła w domu. Moim celem jest nauczenie tego systemu potocznej mowy do obsługi świateł, żaluzji, temperatury itp.

Bardzo chętnie podzielę sie z Wami moimi doświadczeniami, kodem, zdjeciami i przemyśleniami zwiazanymi z tym projektem. Mam również nadzieję znaleźć tutaj inspirację i pomysły na dalszą rozbudowę mojego systemu

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...