Skocz do zawartości

Premiera: Raspberry Pi DVB TV uHAT - serwer TV na malince?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Premiera: Raspberry Pi DVB TV uHAT - serwer TV na malince?

Dobra wiadomość dla fanów malinki - premiera nowego, oficjalnego modułu od Raspberry Pi Foundation. Od teraz możliwości miniaturowego komputera będą jeszcze większe. Nowa płytka przyda się wszystkim tym, którzy chcieliby np. wykorzystać RPi do oglądania lub transmitowania TV naziemnej!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Pierwsze testy nowego HATa za mną. Dobra antena to jednak podstawa (nawet w centrum miasta), bez tego idzie słabo - ale ostatecznie działa. Trochę mało przemyślany wydaje się format tego HATa, jest kilka drobnych mankamentów (łatwo się pomylić przy pierwszym podłączeniu). Dodałem do artykułu dwa zrzuty ekranu z podglądem TV. Więcej spostrzeżeń wieczorem lub jutro 😉

Hm.. w sumie z mojego ponad 10 letniego LCD można by teraz na RAPi zrobić SMATR TV z prawdziwego zdarzenia.😂 Tylko.. No własnie jaki to ma sens, przy ofercie programowej TVP (ogólnie TV naziemnej) w naszym kraju ?

Ciekawy układ, w ciekawej cenie, tylko że tak trochę dla prawdziwych koneserów mi się wydaje. Nie wiem, może na razie nie mam dobrego pomysłu na wykorzystanie tego, ale byłoby mi szkoda 99zł, bo tyle chyba kosztuje.

Edytowano przez BlackJack

Ja niestety mam problem z tunerem.

Może nie z tunerem ale z zasięgiem chociaż nie do końca. Mieszkam w Myszkowie i najlepiej odbieram Nadajnik w Katowicach. Niestety w liście zdefiniowanej w kreatorze najbliżej mnie są MUX w Częstochowie. Jeśli dodam wszystko za pomocą kreatora to programy wyszukuje ale jeśli dodam ręcznie MUX-y z katowic niestety nic nie wyszukuje. Pewnie muszę coś gdzieś wpisać??

Na tych mucach częstochowskich strasznie mi szatkuje.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@guu, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

10 godzin temu, guu napisał:

Może nie z tunerem ale z zasięgiem chociaż nie do końca.

Ja chwilowo przerwałem swoje testy z tego samego powodu. Niestety nieodpowiednia lokalizacja + słaba antena robi swoje. Niedługo wrócę do tematu z lepszą anteną, mam nadzieję, że to rozwiąże moje problemy. Sprawdzałeś jak u Ciebie wszystko zadziała bez wybierania konkretnego MUXa? Jest tam opcja "auto", przeszukiwanie trwa wtedy dłużej, ale może u Ciebie sprawdzi się lepiej 😉

31 minut temu, Treker napisał:

@guu, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

Sprawdzałeś jak u Ciebie wszystko zadziała bez wybierania konkretnego MUXa? Jest tam opcja "auto", przeszukiwanie trwa wtedy dłużej, ale może u Ciebie sprawdzi się lepiej 😉

Tzn, mówisz żeby wybrać --Generic--: auto-Default w opcji przypisywania muxów? Tak wykonałem, nawet przed chwilą... Poznajdował po 3 te same programy z różnych lokalizacji. Ale niestety na wszystkich szarpie, co raczej nie jest możliwe ze względu na słaby sygnał. Pozostał sprzęt w domu działa OK. Albo coś jest źle ustawione, albo ten tuner jest taki tępy.

Edytowano przez Treker
Poprawiłem formatowanie.

Tak oto mi chodziło. A dlaczego uważasz, że słaby obraz/szarpanie nie jest związane ze słabym sygnałem? Ja bym właśnie na to obstawiał. Masz zwykłą antenę czy jakąś "aktywną"? 

@kszere, ciężko znaleźć tę informację. Patrząc na płytkę wygląda na to, że "zajęte" są piny od SPI i do tego jakieś 1-2 GPIO + zasilanie. Nie mogę jednak doszukać się konkretnych informacji na ten temat.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.