Skocz do zawartości

Środowisko symulacyjne płytek rozwojowych FPGA

MaciejZyskowski

Pomocna odpowiedź

Cześć.

Czy istnieje program, który umożliwia symulowanie zachowania fizycznej płytki z układem FPGA (np. altera de0 board)? Nie chodzi mi o analizę sygnałów logicznych jak w Quartus II Simulation, a na przykład pokazywanie graficzne stanu wyświetlacza, miganie ledów itd. Chciałbym zabrać się za naukę programowania FPGA, ale nie mogę pozwolić sobie obecnie na zakup płytki i szukam jakiegoś rozwiązania. Jakieś sugestie? 

Jeżeli niczego takiego nie ma, temat do zamknięcia/usunięcia. 😉 

Dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!

Cześć,

raczej będzie ciężko. Zobacz np. ten link:

https://electronics.stackexchange.com/questions/171839/can-we-simulate-fpga-board

Są środowiska on-line (w chmurze) do symulacji całych zestawów FPGA). Np. "Virtual FPGA Lab" ale nigdy z nich nie korzystałem. Patrz link:

http://www.lookuptechnology.com/virtual-fpga-lab/10/training

Podejrzewam, że korzystanie z nich kosztuje dużo więcej niż zakup własnego zestawu FPGA.

Według mnie to się mija z celem - symulacja układów FPGA jest bardzo kosztowna, wymaga bardzo mocnego sprzętu i zajmuje mnóstwo czasu. Poza tym jeśli istotne są rzeczywiste zależności czasowe dla interakcji z dodatkowymi modułami nigdy nie będziesz tego w stanie dokładnie zasymulować.

A nie myślałeś o jakimś tanim zestawie FPGA na początek:

Ja bardzo polecałbym Ci ostatni zestaw ze Spartan'em 3 Xilinxa. Jest do niego cały kurs na forbocie i kilka przykładowych projektów na forum.

BTW: Jeśl nie byłoby dla Ciebie problemem wykonanie płytki PCB to są amatorskie projekty wykonania zestawu FPGA własnoręcznie.

Np. te linki:

To powinno wyjść taniej bo nabywasz tylko układ FPGA do wlutowania.

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch
  • Pomogłeś! 1

Dziękuję za odpowiedź! 🙂

Cóż, tak myślałem, ale warto zapytać bardziej zorientowanych. Faktycznie ten trzeci zestaw wygląda super, ma już jakieś ciekawe peryferia, a do tego ten kurs. Postaram się jakoś znaleźć te kilka złotych.

Myślisz, że taka -> https://kamami.pl/zestawy-uruchomieniowe/177304-terasic-de2-edu.html płytka na początek to gruba przesada? ;D Cena byłaby na pewno mniejsza, bo mój kolega mógłby mi odsprzedać.

Dzięki!

14 minut temu, MaciejZyskowski napisał:

Dziękuję za odpowiedź! 🙂

Myślisz, że taka -> https://kamami.pl/zestawy-uruchomieniowe/177304-terasic-de2-edu.html płytka na początek to gruba przesada? ;D Cena byłaby na pewno mniejsza, bo mój kolega mógłby mi odsprzedać.

Dzięki!

Hej,

to bardzo dobry zestaw, wszystko zależy od ceny za jaką mógłbyś ją nabyć. Ja jednak na początek polecałbym coś prostszego (zależy też jak głęboko chciałbyś poznać układy FPGA)

Pozdrawiam

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jak chodzi o wspomniany zestaw DE2 to radziłbym się mocno zastanowić - pomijając cenę zestawu, bazuje on na mocno już wiekowym układzie Altera Cyclone II. Za niższą cenę można kupić nowszy Cyclone V, MAX 10, albo Cyclone V-SoC, czyli wersję z procesorem ARM.

4 minuty temu, Elvis napisał:

Jak chodzi o wspomniany zestaw DE2 to radziłbym się mocno zastanowić - pomijając cenę zestawu, bazuje on na mocno już wiekowym układzie Altera Cyclone II. Za niższą cenę można kupić nowszy Cyclone V, MAX 10, albo Cyclone V-SoC, czyli wersję z procesorem ARM.

Cześć Elvis,

to oczywiście prawda, ale płytka jest naprawdę nieźle wyposażona w peryferia, poza tym zastosowany układ FPGA jest dość duży co także jest zaletą. Według mnie dużo zależy od ceny za którą można nabyć ten zestaw 😉

Pozdrawiam

Warto sprawdzić, czy Quartus obsługuje jeszcze Cyclone II, wydaje mi się, że najnowsze wersje wspierają tylko Cyclone IV i V, ale mogę się myslić. Peryferia też są już nieco wiekowe - wiec może i wyposażenie niezłe, ale nie najnowsze. Ale tak jak napisałeś, wszystko zależy od ceny - chociaż konkurencyjne płytki są całkiem niedrogie: Maximator kosztuje 249zł, DE10-Lite 295zł, a DE0-Nano z Cyclone IV 340 zł. Moim zdaniem DE2 musiałoby być baaardzo tanie, żeby o nim myśleć.

• Lubię! 1

6 minut temu, Elvis napisał:

Warto sprawdzić, czy Quartus obsługuje jeszcze Cyclone II, wydaje mi się, że najnowsze wersje wspierają tylko Cyclone IV i V, ale mogę się myslić. Peryferia też są już nieco wiekowe - wiec może i wyposażenie niezłe, ale nie najnowsze. Ale tak jak napisałeś, wszystko zależy od ceny - chociaż konkurencyjne płytki są całkiem niedrogie: Maximator kosztuje 249zł, DE10-Lite 295zł, a DE0-Nano z Cyclone IV 340 zł. Moim zdaniem DE2 musiałoby być baaardzo tanie, żeby o nim myśleć.

Na początek kupię pewnie coś małego i niedrogiego jak ten Maximator lub Elbert v2 - Spartan 3A. Dziękuję za podpowiedzi! 🙂

Pozdrawiam!

• Lubię! 2

1 godzinę temu, Elvis napisał:

Hej Elvis,

13-tka obsługuje (dokładnie wersja 13.1), o ile pamiętam jest jeszcze do pobrania z sieci.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Takich staroci bym nie kupował, z fajnych płytek to u przyjaciół ze wschodu są takie:

ALTERA FPGA Development board CYCLONE IV NIOS EP4CE6 EP4CE10 Study Board
Wersja z programatorem i mniejszym FPGA (E6) kosztuje teraz 62 USD, zaś z większym (E10) 80 USD.
Tu nieco dokumentacji wyciągniętej od majfrendów:

https://gitlab.com/piotrva/ax301b-examples

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.