Skocz do zawartości

Pierwsze uruchomienie nodeMCU

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć chłopaki, dotarła do mnie paczka z Botlandu z pierdółkami, min. nodeMCU. Zgodnie z zaleceniami na stronie dystrybutora chciałem wgrać nowy flash, przy pomocy dedykowanego programu i już nie daje rady. Dlaczego na jednym laptopie ów program (flasher) wcale nie widzi, w zakładce log) pod żadnym wejsciem mojego esp, a na innym lapku niezależnie gdzie go wepnę zawsze widzi go na COM8. Druga sprawa, należy pobrać jakiś flash z githuba i go wskazać flasherowi, czy w zakładce config nic nie robimy?. Trzecia, trzeba coś zmieniać w advanced? Baudrate czy cóś? Na tym drugim lapku w log wyswietla się COM8, ale jak zmienię w zakładce operation na COM4 i wcisnę flash to jakby zaczynało, bo przycisk zmienia się na stop, ale kompletny brak postępu.

Powiedziałem ok, olać nowy firmware, spróbuję coś odpalić w arduino ide, ale powiedzcie mi jak skonfigurować, bo nie mam pojęcia. Jaki port wybrać jak komputer go (nodemcu) wcale nie widzi pod  żadnym COM-em, tylko nieznane urządzenie USB2.0....

HELP...

dwie godziny później...

Kurcze blade, po doprowadzeniu mnie do białej gorączki, odwracam nodemcu a tam jakiś nadruk: instal CH3406driver.... wujek goog i już wiadomo :-), sterowniki....

Dla WINDOWS 98/ME/2000/XP/Vista/7/8/8.1/10/2003/2008/2012 :   http://itserwer.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=70:instalacja-sterwonika-dla-ch340&catid=41:ch340&Itemid=72

teraz mój komp już widzi esp pod COM4 i aktualizuję firmware... 

Pobieramy flashera :  https://github.com/nodemcu/nodemcu-flasher, otwieramy w katalogu Win32/Release lub Win64/Release, zależnie od systemu, którego używamy. Po uruchomieniu flashera program sam wykrywa do którego portu mamy podpięte nodeMCU, ja tylko w zakładce Advanced zmienilem baudrate na 9600, na wszelki wypadek..;-), klikamy flash i się wgrywa. Program podobno wgrywa zawsze najnowszą wersję firmware, choć oczywiście możemy mu podać lokalizację pliku.

Spróbuję potem ogarnąć arduino ide....

ok, ogarnąłem, może komuś się przyda:

W menu Plik wybieramy Preferencje, a w polu Dodatkowe adresy URL do menadżera płytek: wpisujemy:

http://arduino.esp8266.com/staging/package_esp8266com_index.json

Potem menu Narzędzia, Płytka, Menedżer płytek, wpisujemy ESP i szukamy esp8266 by ESP8266 Community

Po dłuugiej instalacji, możemy już wybrać płytkę "NodeMCU 1.0 (ESP-12Emodule)", uploadspeed 115200, oczywiście numer portu do ktorego mamy podlączone nodeMCU (u mnie COM4), reszty nie zmieniałem.

Należy też pamiętać, że jeśli w programie korzysta się z monitora portu szeregowego, to ustawiamy go na Serial.begin(9600); , bo inaczej wychodzą krzaczory...

Całość działa i śmiga na 100% z tym nodeMCU :   https://botland.com.pl/pl/moduly-wifi/8241-modul-wifi-esp8266-nodemcu-v3.html?search_query=nodemcu&results=22              i pewnie z innymi, identycznymi też będzie.

Wyszedł mały poradnik, a szukałem pomocy :-). 

Może się komuś przyda.

Pozdrawiam

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 2

A jak  ktoś chce używać ESP z Arduino to flashowanie dedykowanym programem można sobie całkowicie pominąć. Arduino wgrywa i tak swój kod (po części ten sam co flasher). Jak jest dobry i nie za długi kabel to można wgrywać 900kb, jak kiepski to 115kb, a 9600b to tylko w ciężkich przypadkach.

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
5 godzin temu, SOYER napisał:

Należy też pamiętać, że jeśli w programie korzysta się z monitora portu szeregowego, to ustawiamy go na Serial.begin(9600); , bo inaczej wychodzą krzaczory...

Nie wychodzą - jak masz 2 komputerki np. PC i NodeMCU to by się dogadały przez port szeregowy musisz ustawić takie same parametry pracy portów po obydwu stronach.

Edytowano przez Belferek
15 godzin temu, Belferek napisał:

Nie wychodzą - jak masz 2 komputerki np. PC i NodeMCU to by się dogadały przez port szeregowy musisz ustawić takie same parametry pracy portów po obydwu stronach.

Belferek, tego to się domyślam ;-), napisałem tylko jak zachowuje się moje nodeMCU w konkretnym połączeniu z arduino IDE, zresztą na odwrocie nodeMCU jest napis: Use 9600bps baud rate, nie wiem do jakich konkretnych sytuacji to się odnosi, ale po podłączeniu do arduino IDE i ustawieniu wyższego, wyskakiwały mi krzaczory na serial monitorze. Pzdr.

i to się odnosi do komunikacji ze stockowym softrm, jak wgrasz swój to gadasz z modułem tak jak ustawiłeś. a programowanie a komunikacja z zainstalowanym programem to dwie różne rzeczy...

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

A jakbyś jeszcze chciał zobaczyć co ESP gada po resecie (np. o jego przyczynie) to standardowo uruchamia się z baud 76k i tak trzeba się ustawić w odbiorze, dopiero potem przestawia się na takie jak mu ustawiono (jeśli w ogóle oczywiście).

• 8 miesiące później...

Witam.

Moduł WiFi ESP8266 NodeMCU V3 32MB.

Dlaczego  nie jest wykrywane w Menedżer urządzeń, chociaż Arduino jest. Instalowałem sterowniki USB. ESP jest wykrywane w sieciach WiFi, co jest? Podejrzewam że jest uszkodzone, chociaż nic takiego z nim nie robiłem.

V3 ma konwerter UART-USB CH340. Jak taki zainstalowałeś i masz inne działające klony Arduino z tym chipem to możesz założyć, że tu jest OK.  Druga sprawa to kabel USB/gniazdo na płytce ESP. Czasami niby dobry kabel nie działał, z innym, lepiej dopasowanym, ciaśniejszym wszystko było OK. W jednej musiałem pociągnąć lutownicą po lutach, pewnie coś było tu nie halo.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...