Skocz do zawartości

Problem z wgraniem programu na Arduino UNO R3

xrobxkasx

Pomocna odpowiedź

Witam

Zakupiłem sobie arduino uno r3 i zestaw ( https://botland.com.pl/pl/zestawy-startowe-dla-arduino/1726-starterkit-rozszerzony-dla-arduino.html ) I kilka innych dodatków , nieważne ...

Problem polega na tym ,że jak za czołem kurs z forbota ( miganie diody za pomocą przycisku ) 2 czy jakoś tak ... to przy zrobieniu pracy domowej ( 1.2 )  próbowałem napisać program i nie wyszło wiec wgrałem nowy dobry ( miganie diody co 1000ms i 1000ms przerwy ) i tu problem arduino już nie chciało reagować  , z pc wszystko w porzątku program arduino.cc sprawdza , wgrywa wszystko i dobrze ale nie reaguje , nie działa .... przed wykonaniem pracy domowej program sprawdzajacy ( miganie diody L i dioda świeci ciagle  ON ) a teraz niestety cały czas świeci sie ( dioda L i  ON ) a po wgraniu dowolnego kodu dioda L , TX i RX migaja przez chwile i ( diody TX I RX gasną ) a dioda L zaczyna świecić ciągle .... Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.

PS. reset arduino daje efekt ( przez chwile miganie diody L i potem świeci ciągle ) a ON cały czas ciągle....

Edytowano przez xrobxkasx

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziękuje , że skupiasz się na bł. ort niż na moim problemie , Jedna jaskółka wiosny nie czyni ......... chodzę do technikum ale to tw. pytanie bardziej pasuje do anonimowych pedofili niż na grupie o elektronice. A tak poważnie to przy pierwszym kodzie ( wgrywa się normalnie , wszystko jest ok , ale dioda L nie miga a ciągle świeci  ( wcześniej migała po wgraniu kodu )) , przy 2 kodzie podobnie tylko dioda nie reaguje  ( ta w układzie  ) ...

2.thumb.png.adcec2f878c058b33ac2905b3ed8aac1.png1.png

Arduino_01_01.png

Tak tylko spytałem,  nie jeden błąd tylko dwa, w jednym wyrazie, pisze się "zacząłem", podobnie twoje "usunołem", jak ci się zdaje poprawne? Byłem ciekaw nazwiska twojej polonistki, bo przecież to nie twoja wina prawda, tylko ktoś zupełnie bez powodu zwraca ci uwagę na pisownię na forum o elektronice...

@xrobxkasx, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

8 godzin temu, xrobxkasx napisał:

Dziękuje , że skupiasz się na bł. ort niż na moim problemie , Jedna jaskółka wiosny nie czyni ......... chodzę do technikum ale to tw. pytanie bardziej pasuje do anonimowych pedofili niż na grupie o elektronice

Nie mamy w zwyczaju jakoś wybitnie tępić za najmniejsze błędy w postach na Forbocie, bo każdemu może się zdarzyć, ale są jakieś granice. Skoro większość osób potrafi się dostosować i pisać w taki sposób, aby ich posty były łatwe w zrozumieniu to mam nadzieję, że Ty też dasz radę w przyszłości unikać takich błędów. Takie posty po prostu ciężko się czyta i sam ograniczasz liczbę osób, które będą chciały Ci pomóc.

11 godzin temu, xrobxkasx napisał:

Problem polega na tym ,że jak za czołem kurs z forbota ( miganie diody za pomocą przycisku ) 2 czy jakoś tak ... to przy zrobieniu pracy domowej ( 1.2 )  próbowałem napisać program i nie wyszło wiec wgrałem nowy dobry ( miganie diody co 1000ms i 1000ms przerwy ) i tu problem arduino już nie chciało reagować  , z pc wszystko w porzątku program arduino.cc sprawdza , wgrywa wszystko i dobrze ale nie reaguje , nie działa .... przed wykonaniem pracy domowej program sprawdzajacy ( miganie diody L i dioda świeci ciagle  ON ) a teraz niestety cały czas świeci sie ( dioda L i  ON ) a po wgraniu dowolnego kodu dioda L , TX i RX migaja przez chwile i ( diody TX I RX gasną ) a dioda L zaczyna świecić ciągle .... Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Po pierwsze napisz jakie Arduino posiadasz, bo nic o nim nie wiemy - masz klona czy oryginalną płytkę? Po drugie, pokaż swoje połączenie. Nie wklejaj schematów z kursu, bo są poprawne. Pokaż swoje faktyczne połączenie na płytce stykowej. Rozumiem, że jesteś przekonany, że nie popełniłeś tam żadnych błędów, ale cudów tutaj nie ma. Jeśli od 3 lat u tysięcy osób takie połączenie działało poprawnie to błąd jednak musi być gdzieś u Ciebie 😉

Witam, podepnę się pod temat jak można,

arduino leonardo klon,

program arduino 1.8.8,

sketch sie ladnie kompiluje a potem przy wgrywaniu (próbowałem wszystkich portów) wyskakuje jak ponizej.

2 lata temu na tym laptopie normalnie działało (oryginalne leonardo), nie mogę sprawdzić jak teraz bo nie chce go wymontowywac z urzadzenia.

Anyone?

Szkic używa 6370 bajtów (22%) pamięci programu. Maksimum to 28672 bajtów.
Zmienne globalne używają 149 bajtów (5%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2411 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2560 bajtów.
processing.app.debug.RunnerException
    at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:152)
    at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:77)
    at processing.app.SketchController.upload(SketchController.java:732)
    at processing.app.SketchController.exportApplet(SketchController.java:703)
    at processing.app.Editor$UploadHandler.run(Editor.java:2042)
    at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
Caused by: processing.app.SerialException: Błąd dotknięcia portu szeregowego 'COM9'.
    at processing.app.Serial.touchForCDCReset(Serial.java:107)
    at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:136)
    ... 5 more
Caused by: jssc.SerialPortException: Port name - COM9; Method name - openPort(); Exception type - Port busy.
    at jssc.SerialPort.openPort(SerialPort.java:164)
    at processing.app.Serial.touchForCDCReset(Serial.java:101)
    ... 6 more

z tego co tu czytam to nie widziałem u nikogo podobnych komunikatow. pzdr

Przepraszam , oraz zrozumiałem aluzje na przyszłość ...  Arduino uno R3 chyba klon bo z alegro za 50 zł , Moim zdaniem to nie błąd w połączeniu bo przed wgraniem błędnego kodu , działało wszystko ( nie zmieniałem połączenia )

1xD.jpg

xD3.jpg

Sketch na pewno nie jest błędny. Jak jesteś pewny połączeń, a wyglądają ok, to popróbuj jeszcze inny kod ( np. inne wartości delay)na tym pinie, albo, ten sam kod, tylko zmień pin(w kodzie i w podłączeniu do arduino np. na 6). Napisz jaki efekt...

Edytowano przez SOYER

Niestety nic , dioda nie świeci , przez 1-2sec. migały diody TX i RX i po ich wyłączeniu zapaliła się dioda L

kod który wgrałem w arduino...

void setup(){
  pinMode(6,OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(6,HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(6,LOW);
  delay(1000);
}

Podłączenie do arduino też zmieniłeś na 6 pin oczywiście??  Marnie to wygląda...

Dlatego do prototypowania i nauki lepszy oryginał... Ale posprawdzaj jeszcze inne piny i proste kody. Pamiętaj zmieniasz pin w kodzie to i fizyczne wyjście też. Pamiętaj o masie i różne "piny" w płytce stykowej. Bywa, że niektóre słabo stykają...