Skocz do zawartości

Programtor - czy dobrze podłączyłem ?

Pomocna odpowiedź

Programator masz zasilany, chyba nie bardzo, chociaż też nie wiem do końca? ... ale, GND i VCC procka musisz podpiąć do źródła zasilania 🙂, czyli zbudować podstawowy układ z prockiem zasilaniem paroma kondensatorami itd ... z resztą moje skromne pytanie się nasuwa, skoro już na początku taki problem to co będzie dalej?

Nie wydaje mi się by programator zasilił programowanego procka, z reszta zawsze GND i VCC w programatorach łączy się z zasilaniem układu procka ... "zawsze" przynajmniej w tych z którymi ja miałem do czynienia. Jak nie zbudujesz układu nawet jakiegoś tylko zasilającego procek to raczej go nie zaprogramujesz.

Luko, przy tym konkretnym programatorze mozna zasilic caly uklad z usb - przestawiasz jedna zworke i programator podaje napiecie na programowany uklad.

Ale tak czy owak chcesz zaprogramowac samego procka? Co Ci to da? Wez zmontuj jakis prosty uklad testowy - jakies diody, buzzer, przyciski - cokolwiek do testowania napisanego programu.

Wszystkie GND powinny być ze sobą połączone i będzie dobrze. Dodatkowo, osobiście, podpiął bym zasilanie do AVCC i AREF (razem z VCC) - bo nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli uczysz się programować i adc może Ci się przydać.

Tak jak napisał lukpep, nawet jeśli poprawnie zaprogramujesz układ, to nie będziesz miał możliwość zaobserwowania tego. To trochę jak hmmm korzystanie z komputera bez monitora, myszki i klawiatury. Podepnij chociaż do pinów uC ze dwie LED przez rezystor np. 470Ohm do masy i pomrugaj nimi na początek..

Na przyszłość korzystaj z google/wikipedii, kiedy spotkasz się z nową terminologią.

tak. Na przyszłość sam najpierw poszukaj odpowiedzi, nim zadasz je na forum - zwłaszcza, że temat wałkowany od dawna. Resztę potrzebnych informacji znajdziesz w datasheet do atmegi.

ok podłączyłem tak jak napisałem w ostatnim poście i chciałbym to przetestować mógłby ktoś pokazać mi schemat i program który jak nacisnę chwilowy włącznik ( taki jak w myszkach są ) to dioda będzie się zapalać i gasnąć co 1 sekundę, a jak nacisnę drugi raz to się wyłącza.

Przy okazji hardkorowa konstrukcja mi wyszła xD

http://www.voila.pl/319/bs4ha/index.php?get=1&f=1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...