Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi, projekty - #6 - konsola do gier retro

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

A ja mam pytanie. W końcu dostałem malinkę (jeszcze raz dziękuję za bony z akcji rabatowej) i niestety mam pod ręką tylko klawiaturę na PS/2. Instalując Lakkę (faktycznie, do retropie coś mnie nie ciągnie) straciłem dostęp przez SSH (nic dziwnego, format był przy wgrywaniu), ale nie mogę uzyskać ponownego dostępu - przez UART też nie idzie. Całość odpala się poprawnie, mam obraz na monitorze. Wina samej Lakki czy złego wgrania systemu? Dodam, że po prostu nie widzę nowego urządzenia wpiętego w wifi, a wcześniej tak było. Z Raspbianem nie było żadnego problemu.

Edytowano przez Leoneq

@Leoneq, a podłączyłeś malinkę do WiFi i włączyłeś SSH w ustawieniach? Pytam, bo nie wynika to z Twojego opisu 😉 Jakie IP widzisz w ustawieniach Lakki?

(edytowany)

Właśnie problem w tym, że klawiatury podpiąć nie mogę. Na kartę SD wgrałem te same pliki (ssh oraz wpa_supplicant.conf) co przy raspbianie działały. No i z racji tego że klawiatury nie mogę podpiąć, nie zobaczę IP (ale to routerze też powinno być, no i przy raspbianie było). Gdyby chociaż myszka działała...

Edytowano przez Leoneq
  • 7 miesiące później...

@Filip123 witam na forum 🙂 Wszystkie projekty były realizowane na Raspberry Pi 3B+, Raspberry Pi 4 też będzie odpowiednie, ale tutaj mogą wystąpić problemy wieku dziecięcego, czyli brak kompatybilności niektórych rozwiązań, które z czasem na pewno zostaną rozwiązane przez Twórców konkretnych programów. Odpowiednie zestawy znajdziesz podlinkowane w kursie 🙂

A jaką malinkę najlepiej kupić? Chciałbym by była również wyborem przyszłościowym.

Obecnie zastanawiam się nad RPI 4b lub 3b+ jednakże nie wiem które i z jakim zestawem.

Byłbym zobowiązany gdyby ktoś mi doradził.

O przepraszam nie zauważyłem odpowiedzi 

dzięki:)

Jeśli chcesz uruchomić wszystko bezproblemowo to weź zestaw z RPi 3B+, jeśli zależy Ci na najnowszym rozwiązaniu to wybierz RPi4, ale musisz mieć świadomość, że nie wszystko jeszcze tam zadziała 😉

(edytowany)
1 godzinę temu, Treker napisał:

Jeśli chcesz uruchomić wszystko bezproblemowo to weź zestaw z RPi 3B+, jeśli zależy Ci na najnowszym rozwiązaniu to wybierz RPi4, ale musisz mieć świadomość, że nie wszystko jeszcze tam zadziała 😉

Ok to już wiem co wybrać. Wybiorę na razie RPI 3b+ a jak będę potrzebował rozwiązań które daje RPI 4b to najwyżej dokupię je. 

Dzięki za doradzenie bo , miałem duży dylemat.

Edytowano przez Filip123
  • 4 miesiące później...

@kingdeimons niestety tymczasowo można to tak nazwać, bo wiele planów namieszała nam nieplanowana premiera RPi4. Jest sporo ciekawych projektów, które nie są w pełni kompatybilne z najnowszą malinką. Pierwotnie chcieliśmy zwyczajnie poczekać na aktualizacje oprogramowania, ale czekamy i czekamy, a aktualizacji brak. Mam jednak ten temat na uwadze i na pewno do niego wrócimy. W między czasie, w razie problemów, zachęcam do zadawania pytań na forum - jeśli będziemy mogli to pomożemy 🙂

• 2 miesiące później...

Nie wiem czemu, ale u mnie wszystkie gry grają się same , nic nie muszę robić a gra przechodzi się sama . Tak jak bym oglądał film .Jedyne co mogę robić to poruszanie się po menu gry. Nie mam pada a zwykłą klawiaturę . Wie ktoś może jak to naprawić?

• 3 tygodnie później...

Kurs będzie kontynuowany? Bo mam w planie kupić RPi 4 do kursu jak i do użytku prywatnego (m.in. projekt serwera NAS, serwer www do testów i migracja mojego małego serwera ts3 z vps'a 😀)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...