Skocz do zawartości

Raspberry pi 3B+ po dłuższym działaniu nie odpowiada

miraz5

Pomocna odpowiedź

Witam. 

Mam taką dziwną przypadłość z moją malinką. Otóż mam na nim zainstalowanego raspbiana w wersji lite bez GUI sama konsola. Problem pojawiał się również z wersją pełną z GUI. Mam na nim uruchomionego domoticza, wszystko działa dobrze i bez problemów jednak po dłuższym czasie nie mogę wejść na stronę domoticza ani się zalogować przez Putty. Mam go podłączonego przez kabel hdmi i gdy przełączam ekrany wszystko jest tak jak należy, malinka się nie zawiesiła i nadal działa. Wykonywałem pingowanie na jakąś stronę by sprawdzić połączenie i wszystko działa. Mam go podłączonego przez Wi-fi i nie mogę znaleźć przyczyny problemu. Czy to wina tego że jest podłączony przez wifi czy też coś innego? Ktoś może spotkał się z podobnym problemem ?

@miraz5, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

Dnia 25.02.2019 o 17:10, miraz5 napisał:

Problem pojawiał się również z wersją pełną z GUI. Mam na nim uruchomionego domoticza, wszystko działa dobrze i bez problemów jednak po dłuższym czasie nie mogę wejść na stronę domoticza ani się zalogować przez Putty.

Raczej nie powinieneś mieć takich problemów - chyba, że uszkodziła się karta. Ile dokładnie wynosił ten "dłuższy czas"?

Coś koło 7/8h. Po resecie malinki wszystko znowu działa. Podobnie jak po resecie routera wszystko wraca do normy. Myślałem ze coś namieszałem w systemie wiec ponownie zainstalowałem raspbiana tylko w wersji konsolowej ale i tak to nic nie dało.

A normalnie po tej "zawieszce" malinka odpowiada na pingowanie itp? Kiedyś miałem w pracy przypadek, że na wyjściu sieci na zewnątrz wszystko działało, a komunikacji wewnątrz sieci nie było... Do teraz nikt nie wie co się tam stało 😛

Edytowano przez BananWszyscy

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mam podobny problem. Postawiłem raspbiana na RPi1 z wifi na usb. Do tego podłączyłem czujnik DS18B20 i loguję temperaturę do pliku co 5 min. Łączę się przez SSH i wszystko działa, ale po ~8 godz. nie mogę się zalogować i pingi nieodpowiadają. Tak jakby się wifi po jakimś czasie rozłączyło. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.