Skocz do zawartości

[Światłolub] L293D

normekk

Pomocna odpowiedź

Cześć tworzę właśnie płytkę dla Waldka Światłoluba, jednakże jestem nowicjuszem, z tego powodu mam prośbę byście sprawdzili wszystko co zrobiłem. Chcę zacząć wytrawiać płytkę 🙂.

Dziękuję za pomoc!.

Tu znajduje się orygnalny schemat waldka:

IMG_4a066b40bfd351393.jpg

Tu jest mój schemat elementy jak zasilanie, silniki, fototranzystory zamieniłem na złącza GOLDPIN.

A oto sam układ PCB czy jest poprawny? Wszystko się zgadza ? Co poprawić/ pozmieniać/udoskonalić.

Proszę o odpowiedzi 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Masz tutaj prostszą płytkę, co prawda dodałem jedną zworkę, ale możesz tą płytkę bez problemu wykonać nawet markerem. I przy okazji obróciłem fototranzystory, tak, że teraz możesz je wlutować bezpośrednio w płytkę, nie na kabelkach. Zmieniłem też rezystory, wlutuj je pionowo, albo użyj 0,125W.

waldek.rar

Założenie było takie, że wszystko ma być na goldpinach ;]. Wolę wyeliminować tę zworkę i mieć normalne połączenie bo i tak robię wszystko termotransferem.

Także za bardzo chciałeś mi dogodzić 😋

[ Dodano: 18 Paź 09 08:58 ]

Troszkę zasugerowałem się Twoim doświadczeniem i poprowadziłem część ścieżek po Twojemu 🙂.

[ Dodano: 18 Paź 09 09:00 ]

Jeszcze jedno z moich obliczeń i podpatrywań innych wynika, że powinienem zastosować mocniejszy rezystor (rezystory) daje 4,5k ohm.

O kurcze 😉 Ta to mi się podoba, przejrzysta itd 🙂

Mam nadzieję, że nie będę miał problemów z lutowaniem.

Powiedz mi czemu ścieżki znajdujące się pod sterownikiem L293D są grubsze, a zewnętrzne są cieńsze :>? Czemu wszędzie nie ma ścieżek tej samej grubości?

Sam rysowałeś z głowy bez f-kcji auto? Rozumiem, iż rysowałeś w pełnej wersji Eagle ? (nie ma ramki zewnętrznej ograniczającej).

Te ścieżki, które są grubsze, to twoje ścieżki - ja rysowałem grubością domyślną. Rysowałem sam, na podstawie twojej płytki. Auto najlepiej używać w ten sposób, że ustawiasz elementy, naciskasz autoroute, poprawiasz ścieżki, które ci nie pasują, znowu autoroute i tak dalej. Ale i tak "najlepiej" imo robić to ręcznie, jeśli czas nie gra tu roli. I tę ramkę zewnętrzną można dowolnie (prawie) zmieniać za pomocą polecenia move. Używałem wersji light, 5.2.0

• Pomogłeś! 1

Witam jako,że ten temat dokładnie odpowiada mojej sytuacji i jest to również mój pierwszy projekt PCB chciałem prosić o porady, spostrzeżenia i inne wartościowe uwagi z waszej strony. Jest to oczywiście Światłolub według drugiego schematu z Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie. Przerysowałem tamten schemat w Eagle'u, następnie wykonałem na jego podstawie projekt płytki. Jak podejrzewam można jeszcze wiele tutaj poprawić i zoptymalizować,a i pewnie sporo błędów się znajdzie, więc w załączeniu pliki.

Światłolub beta.rar

Na PCB masz trzy ścieżki nie poprowadzone, chyba, że planujesz zrobić zworki np. kynarem.

Na przyszłość radzę wrzucać pliki w postaci graficznej, nie każdemu chce się ściągać i wypakowywać 😉

PS skoro masz tyle miejsca, to dał bym tam grubsze ścieżki, zwłaszcza te, które powiązane są z zasilaniem silników (płyną przez nie większe prądy), ale warto zrobić wszystkie grubsze - mniej problemów z trawieniem.

• Lubię! 1

Niestety ścieżki nie połączone to zwykłe niedopatrzenie 😉 Teraz już to poprawiłem, aczkolwiek bardziej na czuja niż jakkolwiek to sprawdzając, no i zgodnie z Twoją radą pogrubiłem ścieżki. Gdyby ktokolwiek mógł znowu zerknąć czy ma to jakiekolwiek szanse zadziałania przy takim poprowadzeniu ścieżek i podpięciu kabli byłbym wdzięczny.

Płytka po wprowadzeniu zmian:

Właśnie zauważyłem, że jakiś kabel bez zakończenia odchodzi od styku rezystora 2 do ścieżki wiodącej od 15 nóżki scalaka do fototranzystora oczywiście kolejne moje niedopatrzenie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.