Skocz do zawartości

Uszkodzony multimetr? Wysokie liczby na mV

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kupiłem używany multimetr Voltcraft VC275.

Zacząłem robić pierwszy kurs elektroniki forbota. Dzisiaj zauważyłem, że multimetr w pozycji mV, nawet przy odpiętych przewodach, pokazuje fałszywe wartości. Po przełączeniu na mV, zaczyna od zera i leci z wartościami w górę albo w dół (w sensie z minusem lub bez). Czy to świadczy o uszkodzeniu?

Pomiary na ustawienu V, są poprawne.

Czy mogłem sam spowodować tą usterkę bawiąć się baterią 9V i elementami z kursu na płytce stykowej? Przyznaję, że czasem podkusiło mnie żeby zetknąć przewody multimetru inaczej niż jest w kursie. 

Załączam zdjęcia jak to wygląda.

20190310_213859.jpg20190310_213915.jpg20190310_213932.jpg

Witam, Ja kupiłem nowego UNI-T UT-52, po wymianie baterii miałem tak samo, powód był dość śmieszny, po prostu sprężynka od ekranu (coś w rodzaju cienkiej Blaszki pod obudową) się odgięła. Po naprostowaniu było wszystko OK.

Albo sfajczył ci się jakiś element zabezp. np. jakiś tranzystor.

Witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
Dnia 10.03.2019 o 22:18, kamilk86 napisał:

Czy mogłem sam spowodować tą usterkę bawiąć się baterią 9V i elementami z kursu na płytce stykowej? Przyznaję, że czasem podkusiło mnie żeby zetknąć przewody multimetru inaczej niż jest w kursie. 

A co się dzieje, gdy zetkniesz ze sobą sondy multimetru? Nadal napięcie na ekranie tak skacze?

To znaczy że odbierasz tajny sygnał z NASA 😛

Na poważniej to pomierz kilka napięć które mniej więcej wiesz ile powinny mieć. Najprościej - połącz dwa rezystory, jeden w okolicy 100kOhm drugi w okolicy 1kOhm, podłącz do bateryjki i zmierz jakie masz napięcie na rezystorze 1kOhm - jak nie będzie skakać to jest dobrze (powinno być w okolicy 15mV przy tym połączeniu). Ale jest dobrze jeśli przy zwartych końcówkach masz 0mV - jest to dobry omen.

Jeśli nic nie mierzysz na tym zakresie to on po prostu odbiera fale radiowe - niby nie jest ich dużo, ale zawsze jakieś napięcie się zaindukuje co może wskazać miernik. Innym elementem który może mieć wpływ to bateryjka zasilająca miernik. Mój miernik kiedyś pokazywał napięcie w okoli 180V przy pomiarze napięcia które mogło mieć maks 3v... powodem okazała się właśnie bateryjka, po wymianie której odczyty wróciły do normy.

• Pomogłeś! 1

@kamilk86 w takim razie nie ma co się martwić - czasami mierniki mogą "wariować" na czułych zakresach, gdy nic nie jest do nich podłączone. Sondy działają jak anteny i zbierają zakłócenia z powietrza 😉

• Lubię! 1

Bateryjka może mieć wpływ jak jest już na wykończeniu - jeśli przy pomiarze układu jest ok, to wymiana nie pomoże. Jeśli przy pomiarze na układzie jest dziwnie (wartości budzące wątpliwości) to wtedy wymiana bateryjki w multimetrze może pomóc. 🙂

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
(edytowany)

Ale teraz znowu tak mam z tym UNIT UT52 i odgięcie sprężynki już nie działa. Bezpiecznik cały. Na Ohm i stały VOLT wyświetlają się kosmiczne liczby nawet jak podłączyłem zasilanie z zasilacza a nie z baterii. 

Może ktoś ma jakieś sugestie jak sobie z tym poradzić? 

Edytowano przez Gość

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...