Skocz do zawartości

Sterownik silnika bezszczotkowego (BLDC)

Pomocna odpowiedź

1. CPW to trzy hallotrony ułożone dookoła osi. Nie musisz ich używać, żeby wprawić silnik w ruch.

2. Nie możesz użyć trzech tranzystorach. Masz trójkątny układ uzwojeń i nie byłbyś w stanie przepuścić prądu przez wszystkie trzy uzwojenia, gdybyś któreś z wyprowadzeń zwarł do masy.

Nie musisz ich używać, żeby wprawić silnik w ruch.

To co one robią?

To jak w taki sposób mogę tym sterować, bo w tym artykule jest to jakoś dziwnie wytłumaczone?

Gdyby zależało Ci na precyzyjnym ustawieniu prędkości obrotowej, to mógłbyś kontrolować ich stan i na jego podstawie wysyłać impulsy sterujące. No i podając impulsy w odpowiednich chwilach i o odpowiednim czasie trwania, dałoby się zwiększyć wydajność silnika (wyeliminować momenty hamujące).

Ja steruje silnikiem w dokładnie takim układzie, jak pokazany na pierwszej stronie PDFa. Mikrokontroler wysyła na wejścia tranzystorów odpowiedni ciąg impulsów. Wygląda to tak:

1: Otwarty tranzystor T1 i T6, czyli prąd przepływa od A do C

2: Otwarty tranzystor T1 i T2, czyli prąd przepływa od A do B

3: Otwarty tranzystor T3 i T2, czyli prąd przepływa od B do C

itd. Trzeba przełączać z odpowiednią częstością, inaczej wirnik będzie się trząsł, a nie obracał

• Pomogłeś! 1

Ja wysyłam dokładnie tak, jak na wykresach ze strony 1. Jeśli chodzi o częstotliwość, to ciężko powiedzieć, ja wykorzystałem mikrokontroler - zaczynam od niewielkiej częstości przełączeń i stopniowo ją zwiększam. Ale żeby uzyskać naprawdę duże prędkości obrotowe, trzeba będzie najprawdopodobniej korzystać z CPW.

• 7 miesiące później...
a ma ktos moze poprostu caly schemat z podlonczeniem danego mikrokontrolera i program do mikrkontrolera i wrzucil by go tu lub wyslal na e-mail?

moj email to [email protected]

Coś jeszcze? Z chęcią zbudujemy za Ciebie układ, tylko napisz swoje oczekiwania. Jakich wymiarów ma być płytka, jaki kolor soldermaski, jaki mikrokontroler (proponuje jakiegoś arma) etc.

A i zapomniałbym, dorzucimy silnik od siebie, tylko napisz jaki dokładnie ma być.

• Lubię! 2
  • 1 miesiąc później...

Witam!

Pozwalam się podłączyć do wątku (mam nadzieję, że dobrze trafiłem 🙂 ).

Szukam osoby która potrafiłaby zbudować interface ("kabelek") pozwalające na programowanie z poziomu PC (poprzez port USB) kontrolera silnika BLDC jak na zdjęciu poniżej.

Więcej informacji na PRW 🙂

Pozdrawiam

Tomasz

• 4 tygodnie później...

Da się to sterowanie zrobić bez czujników i na zwykłych bipolarnych tranzystorach. 3 NPN i 3 PNP. Zajmowałem się tym przez chwile i to mi wyszło.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1738274.html

Jest płytka i program. Da się takim sposobem nawet niezłe prędkości uzyskać. Mi bez obciążenia doszedł do 80 rps. Ale przy większych prędkościach łatwo gubi kroki i się zatrzymuje przy lekkim dotyku.

Każde odejście od synchronizmu w silniku BLDC skutkuje natychmiastowym spadkiem momentu obrotowego do bardzo małych wartości. Przy niskich prędkościach można sobie stosować sam stopień wyjściowy z przełączników tranzystorowych i prosty program który w odpowiednich kolejnościach poda impulsy sterujące, ale jeśli chce się uzyskać jakiś przyzwoity moment to musi być jednak jakiś czujnik położenia - hallotron, pomiar napięcia na uzwojeniach (przejście przez zero, wartość szczytową).

A jaka jest roznica pomiedzy silnikiem szczotkowym a bezszczotkowym. Bo przyznam sie szczerze że juz nie 1 raz spotykam sie z w/w okresleniami i nie wiedzialem jaka jest roznica?

Chcialbym jeszcze wiedziec ktore są szybsze i wiecej uciagna?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...